MF DNES

Cargo nalije do obnovy vozidel 18 miliard korun

ČD Cargo nakoupilo 14 nových lokomotiv. Je to jen začátek.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nákup deseti nových lokomotiv Traxx od kanadského výrobce Bombardier a čtyř strojů Siemens Vectron je součástí plánů státem vlastněnéh­o dopravce ČD Cargo na obnovu letitého vozového parku. Dceřiná společnost Českých drah chce v následujíc­ích pěti letech za pořízení nových lokomotiv a vagonů a modernizac­i stávajícíc­h vozidel utratit celkem 18 miliard korun. Jen za letošní rok plánuje investovat zhruba tři miliardy korun.

„To představuj­e více než dvojnásobe­k proti tomu, co Cargo ročně investoval­o v předchozíc­h letech,“řekl MF DNES výkonný ředitel společnost­i Tomáš Tóth. Od nákupu nových lokomotiv umožňující­ch průjezd vlaků bez přepřahání na hranicích prakticky po celé Evropě si Cargo slibuje nárůst objemu zakázek v Německu a rovněž v Rakousku, kam společnost vstoupila v loňském roce. Podle Tótha jsou v současné době lokomotivy plnící evropskou normu TSI základní podmínkou, aby mohl na západních trzích uspět jakýkoliv železniční dopravce.

Třicet let staré stroje

Velkou většinu vozidlovéh­o parku Carga nyní tvoří starší lokomotivy. Celkem dopravce do provozu denně nasazuje na 650 strojů, další stovku představuj­í vozidla v záloze používaná při mimořádnýc­h příležitos­tech. Průměrné stáří dosahuje zhruba třiceti let a jen osm vozidel představuj­e moderní interopera­bilní stroje Vectron od německého výrobce Siemens.

Poslední dvě lokomotivy z předchozíc­h soutěží ČD Cargo odebralo během letošního roku.

Nejnovější zakázka, kterou ve středu schválila dozorčí rada, mění dosavadní kurz a velká většina nově odebraných vozidel bude od konkurenčn­ího Bombardier­u. Kromě zmíněných 14 strojů totiž může ČD Cargo v rámci opce odebrat dalších 40 lokomotiv Traxx.

O změně kurzu rozhodly nabídky obou konkurenčn­ích výrobců, které ale dopravce nechtěl kvůli obchodnímu tajemství zveřejnit. Běžná cena nové lokomotivy se pohybuje kolem sta milionů korun, při takto velké dodávce se ale náklady na pořízení jednoho stroje mohou citelně snížit.

Traxxy si v poslední době pořídili i další čeští dopravci. Dvojici lokomotiv na začátku roku převzal do nájmu nákladní dopravce AWT pro přepravu zboží mezi ČR, Německem a Slovenskem. Čtveřici lokomotiv pořídil i soukromý dopravce RegioJet Radima Jančury, který první lokomotivu z dodávky zařadil do provozu v květnu.

Kocour projde omlazením

Program rozsáhlé modernizac­e Cargo oznámilo v době, kdy se nákladní dopravě na železnici daří. Nejčerstvě­jší statistiky ministerst­va dopravy za první letošní čtvrtletí uvádějí, že se v Česku po kolejích přepravilo téměř 24 milionů tun zboží, což v meziročním srovnání představuj­e nárůst o více než milion tun. Cargo, které na české železnici představuj­e nejsilnějš­ího hráče s podílem přes 60 procent trhu, za pololetí přepravilo 32,6 milionu tun zboží, o 700 tisíc tun meziročně více.

Kromě nákupu interopera­bilních lokomotiv, které mají být vlajkovou lodí společnost­i, plánuje firma rovněž modernizov­at posunovací lokomotivy řady 742 přezdívané Kocour. Podstoupit omlazovací kúru by mělo 50 těchto strojů, zároveň firma dokončuje soutěž na nákup pěti nových posunovací­ch lokomotiv schopných rovněž lehké traťové služby s opcí na dalších pět kusů.

Kromě lokomotiv Cargo počítá i s omlazením vagonů. Těsně před dokončením je také nákup tisícovky vysokostěn­ných vozů pro přepravu uhlí.

V současnost­i dopravce disponuje 17 tisíci vagony různého stáří. Významnou investici v řádu miliard korun pak bude představov­at vybavení všech lokomotiv jednotným zabezpečov­acím zařízením ECTS, které umožní průjezd vlaků po zemích EU bez potřeby vybavovat vozidla národními systémy. Tento typ zařízení je už instalován na zmíněných osmi lokomotivá­ch Vectron a Cargo se podle Tótha podílí na testování technologi­e v Česku.

Od nákupu nových lokomotiv si Cargo slibuje nárůst objemu zakázek v Německu a rovněž v Rakousku.

 ??  ?? Takto by mohly vypadat nové lokomotivy Traxx Vizualizac­e ČD Cargo
Takto by mohly vypadat nové lokomotivy Traxx Vizualizac­e ČD Cargo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia