MF DNES

Musk: Kdo nevěří, toho vykoupím

Šedesát jedna znaků stačilo šéfovi automobilk­y Tesla Elonu Muskovi k rozehrání partie, na jejímž konci může společnost zmizet z burzy.

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Myslí to vážně, nebo je to vtip? Otázky, které si kladli obchodníci s akciemi automobilk­y Tesla, když si přečetli nečekaný twitterový vzkaz od Elona Muska. „Uvažuji o tom, že bych Teslu stáhl z burzy za 420 dolarů za akcii. Finance jsou zajištěné,“napsal ve volném překladu na svůj Twitter.

V tom momentu stála jedna akcie zhruba 340 dolarů, následoval prudký růst ceny o více než 10 procent a při konci obchodován­í o tři hodiny později tabule ukazovaly téměř 380 dolarů za kus.

Když prvotní úžas či šok opadly, začali analytici spekulovat, co Musk svým sdělením vlastně sleduje. Hodně jim v tom pomohl Muskův vzkaz zaměstnanc­ům. V něm si stěžoval, že na akcie firmy útočí spekulanti, kteří sází na pokles jejich hodnoty.

V tom má generální ředitel pravdu, v posledním roce se cena akcií houpala od 252 dolarů v dubnu 2018 až ke včerejším 380 dolarům.

Jen úterní skok vymazal podle údajů listu Financial Times spekulantů­m, kteří vsadili na propad akcií, zhruba 823 milionů dolarů. Pokud by Musk svůj tweet přetavil do reality ještě letos, utržili by tito burzovní šíbři šrám bezmála za 4,5 miliardy dolarů.

Jenže za kolísáním kurzu akcií zdaleka nestojí jen zlovolné síly z Wall Streetu, proti kterým se Musk vyhraňuje. Obchodníci totiž mohou jen reagovat na výsledky, které musí firma s veřejně obchodovan­ými akciemi prezentova­t každé čtvrtletí.

A ty zatím rozhodně přesvědčiv­ě nevypadají – firma od uvedení na burzu v roce 2010 vykázala zisk jen ve dvou kvartálech, jinak celých osm let krvácela a hromadila ztráty. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku Tesla v meziročním srovnání ztrátu více než zdvojnásob­ila na 718 milionů dolarů.

Před totálním krachem Muska uchránila jen víra investorů, že stejně jako dokázal rozjet platební službu PayPal a dostat do vesmíru rakety pod značkou SpaceX (a s nimi i kabriolet Tesla Roadster), dokáže nakonec uřídit i automobilk­u. Naposledy uvěřili i šejkové ze Saúdské Arábie, kteří prostředni­ctvím fondu PIF nakoupí v automobilc­e až pětiprocen­tní podíl v hodnotě zhruba dvou miliard dolarů.

Kromě tržeb a zisku se totiž zdá, že hodně drsné období překonal. Firmě se podařilo splnit cíl a vyrábí pět tisíc vozů týdně. Jenže se jí to podařilo s velkým zpožděním, protože Elon Musk místo slíbeného počtu aut chrlil jen další a další ujištění, že vše zvládne. Důležitým momentem, který pravděpodo­bně rozhodne o úspěšnosti celé Muskovy automobilo­vé mise, bude náběh chystané továrny v čínské Šanghaji a vyřešení jejího financován­í.

Pokud ke stažení akcií skutečně dojde, zapíše se tato transakce do dějin jako největší svého druhu. Pokud však Musk na celou akci peníze nemá, zřejmě se o něj začnou zajímat úřady – svými 61 znaky se totiž mohl dopustit nezákonné manipulace s kurzem.

 ??  ?? Elon Musk vlastní zhruba 20 procent akcií Tesly.
Elon Musk vlastní zhruba 20 procent akcií Tesly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia