MF DNES

Kalifornie bude hořet měsíc

-

V Kalifornii oznámili, že požáry, které tam nemohou dostat už řadu dnů pod kontrolu, jsou největší v dějinách státu.

K tomu však dodali další nepříjemno­u zprávu: hořet bude celý měsíc, jistě do konce srpna.

S plameny nyní bojuje 14 000 hasičů. Pomáhají jim vojáci a víc než tisíc vězňů. Ti dostávají jako fixní odměnu dva dolary na den a k tomu hodinový plat jeden dolar. Až z Austrálie a Nového Zélandu přiletěly týmy hasičů specializu­jících se na lesní požáry.

Ti se snaží omezit celkem 17 rychle se šířících požárů. Dva z nich, které ničí oblast Mendocino, vyhnaly z domovů již přes 23 000 lidí.

Právě tyto dva požáry, které úřady berou jako jeden ničivý živel, zachvátily plochu přes 1 150 kilometrů čtverečníc­h, což je nejvíce v kalifornsk­é historii.

Buldozery se snaží oddělit zatím nezasažená území širokými pásy, které zbaví povrchové vrstvy zeminy s rostlinami, ale nepomáhá to, protože krajina je vyschlá.

Kromě toho mají úřady podezření, že požárům někdo pomáhá. V ohnisku spálené oblasti na jihu Kalifornie byly nalezeny zbytky pneumatik.

Většina požárů se zatím odehrává v řídce obydlených oblastech.

Guvernér Jerry Brown označil současný stav horkého a suchého počasí rozdmýcháv­ajícího požáry za „nový normál“. Většina z největších požárů byla v posledních deseti letech. Kalifornšt­í politici přišli s návrhem zmenšit hustotu zdejších lesů, což by podle nich ohni znesnadnil­o šíření. Ochránci přírody jsou však proti s argumentem, že by tento postup mohl vést k vyhubení části divokých zvířat. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia