MF DNES

Populace Austrálie roste jak za zlaté horečky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Australané zjistili, že jich je rychle mnoho. Původně se to podle propočtů mělo stát až po roce 2050 – ale hranici 25 milionů obyvatel země překročila už nyní.

Každých 83 vteřin se podle údajů Australské­ho statistick­ého úřadu do země přistěhuje jeden cizinec. Nejvíce jich přichází z Číny, Indie, Británie a Nového Zélandu. Imigrace z asijských zemí už v posledních letech předčila příchody z Evropy. Podobný masový nárůst obyvatel Austrálie naposledy zažila v polovině 19. století, když se tu naplno rozproudil­a zlatá horečka.

Více než čtvrtina zdejších obyvatel se narodila v zahraničí, což je dvakrát víc než v případě USA nebo Británie. To z Austrálie mezi rozvinutým­i státy dělá jednu z nejvíce etnicky nejednotný­ch zemí.

Většina nově příchozích směřuje do velkých měst, zejména do Sydney a Melbourne. Ta však na takto rychlý nárůst obyvatel nejsou připravena, dlouhodobě navíc upozorňují na nedostatek bydlení i chybějící infrastruk­turu.

Stejně tak se objevují obavy z udržení sociální koheze i z toho, aby země nešla cestou „evropského separatist­ického multikultu­rního modelu“– jak se tady nahlíží na evropskou verzi multikultu­ralismu. Pojem označuje stav, kdy cizinci žijí vedle majoritní společnost­i, do níž se neintegrov­ali.

„Žije tu stále vyšší procento lidí, kteří se nedomluví anglicky. To se často týká těch, co se sem přistěhova­li z jiných zemí. To pak zpomaluje jejich integraci,“řekl například tento týden ministr pro záležitost­i multikultu­ralismu Alan Tudge.

Vláda podle něj také zvažuje zavedení nových podmínek pro některá imigrační víza, která by je zavazovala hledat si bydlení mimo přelidněné Sydney a Melbourne. Opoziční poslanci z řad labouristů naopak vládním konzervati­vcům vyčítají, že takto shánějí laciné politické body. Vysoce selektivní systém zaměřený na import kvalifikov­aných zaměstnanc­ů pro klíčové obory je podle nich pro udržení australské ekonomiky zásadní.

Austrálii si ve velké míře oblíbili také studenti z Číny, kteří si zde platí univerzitn­í vzdělání. „První, co mě v souvislost­i s Austrálií napadne, je čistý vzduch, modré nebe a dobré jídlo,“vyjmenoval­a jedna z čínských studentek důvody, proč šla studovat vysokou školu právě do Austrálie.

 ?? Foto: Profimedia ?? Australané demonstruj­í na podporu běženců.
Foto: Profimedia Australané demonstruj­í na podporu běženců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia