MF DNES

Mýto a nabídka, která se neodmítá

- Petr Kolář reportér MF DNES

Ačkoli se toho během pařáků v politice zdánlivě moc neděje, v „podpalubí“to bublá slušně. Jednou z nejdiskuto­vanějších věcí je nyní další osud mnohamilia­rdové zakázky na provozován­í mýtného systému. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok se tak dlouho patlal ve vypsání tendru na nového provozovat­ele, až z toho nakonec vzešla soutěž, kterou mnozí odborníci předem odsuzovali k neúspěchu.

Mezitím ovšem vznikla až animální nenávist mezi ministrem na jedné straně a stávajícím provozovat­elem mýta – firmou Kapsch – na druhé. Ťokovým favoritem se stalo konsorcium CzechToll ovládané skupinou PPF Petra Kellnera, které nabízí výběr bez mýtných bran. Vzhledem k tomu, že Kellnerovu firmu zjevně podporuje i premiér Andrej Babiš, zdálo se být hotovo.

Firma Kapsch se svými mýtnými branami ovšem nehodlala složit zbraně. Jejich největším želízkem v ohni se stal šéf antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj. Bývalý poslanec ČSSD, ke kterému měl léta velmi blízko někdejší přítel premiéra Bohuslava Sobotky Radek Pokorný. Když tedy Ťokova soutěž podle očekávání skončila vítězstvím Kellnerova konsorcia, antimonopo­lní úřad – opět podle očekávání – celou soutěž „shodil“.

Ťokovo ministerst­vo proti verdiktu okamžitě podalo rozklad. Což znamená, že rozhodnutí ÚOHS musí posoudit speciální komise. Velmi zjednoduše­ně řečeno: Rafaj a jeho lidé posuzují stížnost proti verdiktu vlastních lidí, který dosud vášnivě obhajovali.

Ministr Ťok proto začal hledat nové scénáře. Jelikož společnost­i Kapsch končí smlouva na provoz mýta ke konci roku a nová soutěž by se nestihla, přemýšlel prý ministr, že dá konsorciu CzechToll zakázku na přechodnou dobu napřímo bez soutěže. Jakmile se to v Kapschi dozvěděli, začali proti tomu každý den preventivn­ě posílat stížnost, ačkoli k ničemu takovému nedošlo. Věc totiž měla háček – získat zakázku bez tendru se lidem z PPF z reputačníc­h důvodů nechtělo. Kellner totiž kromě jiného usiluje o provoz mýta v Německu a mediální spekulace o prapodivně získané zakázce v Česku by mu tam mohly uškodit.

Pozornost se tedy opět upřela na antimonopo­lní úřad, respektive na jeho šéfa Petra Rafaje. Premiér Andrej Babiš mu nejprve poslal nesouhlasn­ý dopis s postupem ÚOHS. Následně mu do rozkladové komise dosadil vlastního vyslance. Mezitím ve prospěch tendru intervenov­al prezident Miloš Zeman, jenž šéfa ÚOHS na návrh vlády jmenuje (a mohl by i odvolat, byť složitě).

A nyní už se v kuloárech spekuluje, že Petr Rafaj nakonec přece jen rozhodnutí vlastního úřadu zvrátí podle přání ministra Dana Ťoka a regulérnos­t tendru s vítězstvím Kellnerova konsorcia CzechToll uzná. Do roku 2021 tak nejspíš bude mít ve funkci klid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia