MF DNES

Prostě Whitney. Plná otázek

Premiéra dokumentu Whitney vyvolala v Cannes senzaci tvrzením, že hvězdu zneužívala v dětství její teta. Ale ať ve filmu, jenž vešel do našich kin, říká o Whitney Houston kdokoli cokoli, nejsilnějš­í je stále její zpěv.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Právě dnes by slavila pětapadesá­té narozeniny - kdyby ji 11. února 2012 nenašli mrtvou. Srdeční selhání v kombinaci s užíváním kokainu neznamenal­o nic, co by se o drogově závislé ikoně pop music nešuškalo, přesto pozornost láká i „oficiální“dokument posvěcený rodinou včetně zpěvaččiny matky. Ač režisér Kevin Macdonald zpovídal poctivě snad každého z hrdinčiny blízkosti a všichni dobře formulují, zní to naučeně; plno otázek zůstává nadále bez odpovědi.

Podle bratra byla drzá, prostořeká a věčně rozezpívan­á, podle švagrové „tiché, hodné dítě“. Rodina se prodrala do střední třídy včetně domu s bazénem a matka, jíž sólová kariéra nevyšla a která později zavinila rozvod kvůli svým pletkám s duchovním, vlastní ambice promítla do tvrdého tréninku dcery, „aby nebyla ta hloupá z ulice“. V dojemné scéně jí velkorysou lstí dokonce umožní záskok v klubu.

Nespornou výhodou dokumentu jsou bohaté archivy včetně prvního vystoupení tehdy devatenáct­ileté modelky v televizi. A již tehdy platilo, že jí stačilo pár tónů, aby publikum očarovala. Důvtipně sestřihaný vzestup s žebříčky hitů, dobovými reklamami a světovou politikou vede k chvílím, kdy se fasáda začne drolit. „Její nejlepší kamarádka? Úplná nula,“obviňují se navzájem z příživnict­ví. Dojde i na bouřlivý vztah s „černochem z ghetta, od jakých ji máma odháněla“, a smutný příběh jejich přehlížené dcerky.

Vždycky znovu zpívá

Jen dva prvky filmu ubližují. Jednak věčné zdůrazňová­ní rasové otázky, již nejlépe vystihl zpěvaččin partner z Osobního strážce Kevin Costner: „Já viděl jen krásnou dívku a skvělou zpěvačku, která je náhodou černoška.“Jednak přešlapová­ní kolem drog, kdy ztrácela hlas, rušila koncerty a marně opakovala odvykací léčby: z ohleduplno­sti laických psychoanal­ýz „útěků před démony“se vymyká jediné věcné svědectví: „Líbilo se jí to.“

Poslední záběry trosek bývalé divy, z jejíhož koncertu diváci prchají, jsou opravdu drsné, ale film má milosrdnou moc: vždy znovu nechá Whitney Houston zpívat.

 ?? Foto: Bohemia MP ?? Dokument o slavné zpěvačce mohl čerpat i z bohatých rodinných dokumentů.
Foto: Bohemia MP Dokument o slavné zpěvačce mohl čerpat i z bohatých rodinných dokumentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia