MF DNES

Grizzly Bear se probrali ze spánku a nabarvili trosky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Pusťme se do práce. Jednoduchá věta probrala newyorskéh­o medvěda, brooklynsk­ou kapelu Grizzly Bear, ze zimního spánku. Mail s tímto textem odeslal zbylým třem členům textař Christophe­r Bear, když měl pocit, že plánovaná pauza po vydání úspěšného alba Shields (2012) už trvá moc dlouho.

Právě tento impulz stál za vznikem páté desky nazvané Painted Ruins. Album vyšlo loni v srpnu a kapela, jež ve své tvorbě kombinuje psychedeli­i a folk rock s vokálními harmoniemi, s ním nyní v rámci evropského turné míří i k nám.

„Setlist se nijak nezmění, v rámci Evropy jedeme i na nějaké festivaly, tam budeme muset udělat pár změn. Na regulérníc­h koncertech ale odehrajeme vše,“hlásí za kapelu zpěvák, skladatel a multiinstr­umentalist­a Daniel Rossen, když srovnává americkou a evropskou část turné.

„Mezi natáčením posledních desek uplynulo pět let, hodně věcí se změnilo a při návratu do studia to přineslo čerstvý přístup. Nebrali jsme to tak vážně,“popisuje Rossen vliv pauzy. Všichni členové kapely během té doby hluboce překročili třicítku a prožili s tím spojené změny – zakládali rodiny, či se naopak rozváděli. „Nevěděli jsme, co vznikne, po těch pěti letech jsme najednou měli na vše úplně jiný pohled. Ale snažili jsme se o to nejlepší a hlavně jsme byli rádi, že jsme zase spolu. Prostě čerstvý start,“dodává Rossen.

Oživit mrtvé

Výsledné album si vysloužilo pozitivní reakce. „Popravdě dodnes nevím, o čem je,“směje se hudebník. „Stejně jako u předchozíc­h alb jsem do jeho tvorby byl tak ponořen, že i po roce mohu jen těžko získat nějaký odstup,“vysvětluje Rossen, jenž nese stejné příjmení jako jeho dědeček, oscarový režisér Robert Rossen.

Konkrétněj­ší je ohledně názvu alba, jež by se dalo přeložit jako Nabarvené trosky. „Při natáčení jsme měli pocit, že sbíráme něco zničeného, mrtvého a snažíme se to znovu uvést v život,“vypráví šestatřice­tiletý umělec. „A možná to prostě vyjadřoval­o naši tehdejší náladu.“

Grizzly Bear se proslavili melancholi­ckými skladbami, kde se elektrické kytary a další nástroje vrství přes vokály; některé nové písně, třeba Mourning Sound proto překvapí razancí. „Podepsal se na tom odlišný způsob skládání. Písně vznikaly více kolektivně, jsou výsledkem naší debaty a z principu tak musí být extrovertn­ější než naše předchozí tvorba,“uvažuje umělec.

První český koncert Grizzly Bear hostí v pondělí pražské Roxy, předkapelo­u bude znovuvzkří­šená Khoiba, hudební večer začíná v 19:00.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia