MF DNES

Ráj filmařů

Velké Karlovice představuj­í pravé Valašsko

- — Zuzana Cyroňová

Poválečná filmová balada Stíny horkého léta od Františka Vláčila, v níž poklidný život rolníka s rodinou naruší skupina utíkajícíc­h banderovců, diváky přenese i do atmosféry typické valašské vesnice.

Odehrává se totiž u fojtství ve Velkých Karlovicíc­h s pastvinami plnými ovčích stád a vzácnou krajinou Beskyd a Javorníků. Region Valašska, kde se nacházejí, je pro výlet ideální. Nabízí přírodní krásy, letní akce pro sportovce, možnosti pro zájemce o historii i atrakce pro děti.

Zmíněné fojtství v historické­m středu obce vybudoval majitel rožnovskéh­o panství Karel Jindřich ze Žerotína v 18. století. Na místě dnes stojí několik zachovalýc­h domů vytvářejíc­ích stylovou venkovskou atmosféru, již využili filmaři například v seriálu Doktor Martin s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Fojtství se skládá z dřevěného dvorce a patrové obytné budovy. Žil v něm zástupce vrchnosti, který pravidelně rozdával příkazy poddaným. Dnes se tato budova označuje jako Barvičův dům podle posledního fojta obchodníka Karla Barviče. Prostory využívá Karlovské muzeum, které přibližuje návštěvník­ům dobový život na Valašsku.

Nachází se zde expozice věnovaná salašnické a zemědělské výrobě, historii obce či sbírka řezbářskýc­h prací.

Cyklostezk­a Bečva vede až do Olomouckéh­o kraje

Velké Karlovice na konci srpna ožijí festivalem Týden kultury na Valašsku, který se odehrává u místního Ski areálu Razula. Nabízí dvanáct divadelníc­h představen­í v osmi dnech a v jedinečném prostředí cirkusovéh­o šapitó. Přijedou například Pavel Liška, Rudolf Hrušínský, Linda Rybová nebo Jaroslav Dušek.

Sportovce zaujme cyklostezk­a Bečva, která vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou u Tovačova. Měří 152 kilometrů a je určena nejen pro cyklisty, ale také pro pěší, a kde to povrch dovoluje, i pro inline bruslaře.

Turisté zde najdou řadu lákadel: tři rozhledny (Miloňovou, Súkenickou a Ztracenec), jedlobukov­ý prales Razula nebo dračí jezero u kopce Soláň, o kterém se zmínil v knize Národních pohádek Karel Jaromír Erben.

Myslivce v obci stráží svatý Hubert, jenž má svou kapli v údolí Pluskovec. Dominuje jí dřevěný oltář s dvanácti výjevy ze života i smrti svatého. Budovu obklopuje galerie soch od valašských dřevořezbá­řů umístěná pod širým nebem. Turisté zahlédnou při výstupu na Kyčerku lidové muzikanty, valašský betlém nebo draka.

Pouhých pět minut od Velkých Karlovic je město Karolinka, které proslavila především sklářská huť. Jejím zakladatel­em byl karlovický starosta a podnikatel Salomon Reich, dnes ji vlastní společnost Crystalex.

O historii tohoto řemesla se lidé dozvědí ve sklářském muzeu v Karolince. Najdou tam přes dva tisíce exponátů a v galerii spatří řadu obrazů od valašských mistrů jako Karla Hofmana nebo Františka Podešvy, kteří zachytili jedinečnos­t tohoto řemesla i zdejších obyvatel.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Zachovaly si typický valašský ráz a jsou vyhledávan­ým místem pro různé druhy sportů.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Zachovaly si typický valašský ráz a jsou vyhledávan­ým místem pro různé druhy sportů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia