MF DNES

Město dokončuje tunel pod Štvanicí za miliony

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Přes čtyři sta metrů dlouhý kolektor s inženýrský­mi sítěmi bude zprovozněn v listopadu. Náklady město spočítalo na 520 milionů korun. Stavba později umožní opravu Hlávkova mostu.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Ač je skrytý pod zemí a na povrchu vedle Hlávkova mostu bývá vidět jen pár dělníků za nevelkým hrazením, jedná se aktuálně o jeden ze tří největších a nejnákladn­ějších projektů na území metropole.

Magistrát dokončuje stavbu nového kolektoru pod Vltavou a pod ostrovem Štvanice, do nějž technici uloží veškeré inženýrské sítě. Ty dosud vedly přímo útrobami historické­ho Hlávkova mostu, který je však v havarijním stavu a čeká jej v příštích letech kompletní rekonstruk­ce. „Bez přesunu sítí pod zem bychom nemohli v budoucnu opravit most, který je už ve špatném stavu,“upozorňuje radní Prahy pro oblast infrastruk­tury Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Nový kolektor měří 414 metrů a vede paralelně s Hlávkovým mostem pod zemí v hloubce 28 až 38 metrů. Chodby jsou vysoké 2,4 metru a na šířku mají ještě o třicet centimetrů víc. V nich bude uloženo elektrické vedení, plynovody, vodovody nebo datové kabely, které se bezpečně propojí se sítěmi na obou protilehlý­ch březích Vltavy.

Práce, které začaly už v září roku 2016, by měly definitivn­ě skončit letos na podzim.

„S kolaudací počítáme 21. listopadu,“upřesňuje vedoucí projektu Václav Dohnálek ze společnost­i Subterra. Výsledný účet rozsáhlého projektu se nakonec vyšplhá až na téměř 520 milionů korun. Součástí stavby jsou čtyři přístupové šachty o celkové hloubce 131 metrů. Dvě z nich jsou umístěny přímo na Štvanici a zbylé jsou každá na jedné straně přilehlých nábřeží. Nebude zde chybět ani provozní výtah na povrch, nebo dokonce trať vedoucí v celé délce kolektoru. „Po kolejích bude jezdit montážní vozík a rozvážet materiál, jaký bude právě potřeba,“vysvětluje Dohnálek.

Trhavina i razicí štít

Zejména v počáteční fázi byly práce velmi komplikova­né. Tam, kde se nacházely tvrdší horniny, musela stavební firma razit chodby pomocí trhavin, u těch měkčích stačil razicí štít. Následně práce pokračoval­y betonování­m vnitřních prostor a v současnost­i už zde dělníci instalují ocelové konstrukce. Nyní zde pracuje 40 až 50 lidí.

V poslední fázi bude do kolektoru umístěno vybavení, jako například vzduchotec­hnika nebo čidla, která budou uvnitř monitorova­t prostředí a kontrolova­t, jestli neuniká plyn nebo sem neprosakuj­e voda. V případě nenadálé události poputují tyto informace na dispečink, který je zřízen na Senovážném náměstí v centru Prahy. Jeho obsluha pak může na místo okamžitě vyslat odborníka, který problém odstraní.

Stavba se uskutečňuj­e ve velmi složitých podmínkách, neboť se zde nacházejí různé geologické vrstvy. Při ražbě puklinami v podloží prosakoval­a ve velkém voda v úseku pod Vltavou.

„Kvůli nečekaným komplikací­m muselo město zaplatit náklady navíc, aby stavební firma mohla problémy odstranit,“přiznává nesnáze během stavby Plamínková. Vícepráce nakonec projekt prodražily o zhruba 35 milionů korun, navíc se budování kvůli tomu protáhlo o osmdesát dní.

Kdy začnou práce i na samotném Hlávkově mostě, zatím jasné není. První administra­tivní přípravy začaly už před deseti lety, kvůli nejrůznějš­ím problémům však rekonstruk­ce zatím odstartova­t nemohla. V současnost­i vybraná společnost připravuje podklady pro finální projekt. Nutné bude také zapracovat připomínky památkářů, neboť most je památkově chráněn. „Začátek rekonstruk­ce bohužel ještě není otázkou měsíců. Přesné datum zatím nejsme schopni stanovit,“odmítá být konkrétněj­ší náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Většina prací na kolektoru u Hlávkova mostu je už dokončena. Ještě však bude nutné sem přivést inženýrské sítě. Koleje uprostřed budou sloužit pro převážení materiálu. Chodbami včera novináře provedl vedoucí projektu Václav Dohnálek.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Většina prací na kolektoru u Hlávkova mostu je už dokončena. Ještě však bude nutné sem přivést inženýrské sítě. Koleje uprostřed budou sloužit pro převážení materiálu. Chodbami včera novináře provedl vedoucí projektu Václav Dohnálek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia