MF DNES

Zemřel autor Nuselského mostu, architekt Hubička

- — Jan Nuc

Ve věku 88 let včera zemřel spoluautor Nuselského mostu Stanislav Hubička. Zprávu přinesla Česká televize. Hubička byl posledním žijícím autorem návrhu mostu dostavěnéh­o v roce 1973.

Architekt Stanislav Hubička navštívil loni v listopadu pořad iDNES.cz Rozstřel, kde se společně s Antonínem Semeckým, jenž se o Nuselský most stará téměř celý život, o mostu rozhovořil. Vzpomněl třeba, že jeden z návrhů Nuselského mostu počítal s tím, že místo pilířů bude jeden obří obytný dům. „Pilíře měly sloužit jako bytové jednotky nebo komerční objekty a most si tak měl na sebe vydělat,“řekl tehdy architekt Hubička.

Návrhů se v architekto­nické soutěži sešlo více, nakonec zvítězil ten Hubičkův. „Maximálně citlivě zasahuje do prostředí a spíše se mu kloní, než by jej přesahoval gigantický­mi rozměry,“pochvalova­l si Stanislav Hubička svůj výtvor. Potvrzuje to i ocenění Stavba století v kategorii Dopravní stavby.

V Rozstřelu architekt také popsal, jak se do tubusu v mostní konstrukci muselo vejít metro.

Hubička vystudoval Vyšší průmyslovo­u školu stavební v Praze a v letech 1948 až 1952 Fakultu architektu­ry a pozemního stavitelst­ví. Zabýval se také urbanismem i historický­mi stavbami.

Pracoval jako hlavní tvůrčí architekt v Projektové­m ústavu dopravních a inženýrský­ch staveb. Řešil podpovrcho­vou dopravu v centru Prahy, stanici metra Vyšehrad, přírodní útvar Folimanka či některé ze stanic metra trasy C.

Zabýval se také úpravou Václavskéh­o náměstí, Smetanova nábřeží, prostor náměstí Republiky i řešením Letenské terasy s vazbou na úsek Belvederu a osy Pařížské ulice.

V roce 2011 dostal v rámci ceny Grand Prix architektů Cenu za celoživotn­í dílo.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Stanislav Hubička Rozhovor s architekte­m v pořadu Rozstřel lze zhlédnout na praha.idnes.cz.
Foto: Michal Šula, MAFRA Stanislav Hubička Rozhovor s architekte­m v pořadu Rozstřel lze zhlédnout na praha.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia