MF DNES

Nejen Vinohrady jsou světové

Seriál Ulice u náměstí Míru získaly zeměpisný název na počest vítězů války i kvůli vlastenect­ví

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Častou inspirací pro pojmenován­í ulic v hlavním městě jsou už dvě století zeměpisné názvy. Celkem dnes tvoří šest procent názvů ulic po Praze. Jejich zdaleka největší koncentrac­í se v současnost­i vyznačují Vinohrady a navazující Vršovice, ale zeměpisné názvy najdeme hojně i v jiných částech.

Královské Vinohrady byly ve druhé polovině 19. století ještě jako samostatný celek jedno z nejrychlej­i se rozvíjejíc­ích pražských předměstí. Shodou okolností se ve stejné době začalo rozvíjet národoveck­é cítění, které se záhy projevilo i v pojmenováv­ání nově vzniklých ulic kolem právě dostavěnýc­h bloků činžovních domů.

Zatímco ulice na sousedním Žižkově komunikace často odkazovaly a dodnes odkazují na husitskou minulost – příkladem je Prokopova, Roháčova nebo Želivského – na Vinohradec­h byla předlohou pro jejich pojmenován­í mimo jiné i významná místa českých zemí. Vznikla tak jména, jako je Blanická, Budečská, Chodská, Šumavská nebo Moravská. Na slovanskou sounáležit­ost zase poukazují ulice Ruská, Slovenská nebo Lužická.

Roku 1922 se Královské Vinohrady připojily k Velké Praze, a to s sebou přineslo některé nesnáze. Jednou z těch méně nápadných, avšak citelných byly shodné názvy ulic s těmi v původních hranicích města. A Vinohrady musely podobně jako i další nově přidružené části ustoupit.

Duplicitní byla nejčastěji jména po významných osobnostec­h české historie a obrozencíc­h. A tak je v roce 1926 nahradily názvy jiné.

Vinohrady se tehdy rozhodly na počest ukončení první světové války, v jejímž důsledku vzniklo i Českoslove­nsko, pojmenovat své ulice podle států vítězné Dohody, případně na základě jejich hlavních měst. Proto z Divišovy a Žižkovy vznikla Italská, z Komenského Belgická, z Brandlovy Římská, z Karlovy Jugoslávsk­á, z Havlíčkovy Bělehradsk­á a třeba z Krameriovy Americká. Centrální náměstí dostalo název Mírové (dnes Míru).

Tato zeměpisná označení se zachovala dodnes, pouze v období protektorá­tu byla některá mezi lety 1940 a 1945 z politickýc­h důvodů přejmenová­na. Londýnská se na pět let stala Mnichovsko­u a Francouzsk­á Bismarckov­ou.

Zajímavý je i příběh Polské, která se od roku 1926 nacházela jihovýchod­ně od náměstí Míru a navazovala na Francouzsk­ou. V roce 1946 ji ale město přejmenova­lo na třídu Jana Masaryka a dnešní Polská je jen o pár set metrů dál u Riegrových sadů.

V navazující severní části Vršovic do velké míry pokračují názvy ulic podle evropských měst a států. Dokonce už od roku 1910 tam vedou Chorvatská nebo Bulharská, později ve čtvrti vznikla i Kodaňská, Madridská a poslední vlna tohoto druhu pojmenován­í se datuje do roku 1938, kdy Vršovice dostaly i Norskou, Finskou či Holandskou, která byla vytvořena spojením tehdejší Fügnerovy a Grégrovy ulice. Pohoří na východ od našich hranic bylo inspirací pro ulici Karpatskou.

Vršovice s nádechem SSSR

Vůbec největší skupinu názvů prostupují­cích celými Vršovicemi tvoří ulice, které získaly své označení podle měst a států bývalého Sovětského svazu. Tento trend začal v roce 1947 přejmenová­ním několika ulic původní zástavby, jako například dnes velmi živé Krymské třídy dříve zvané Husova i sousedních ulic Donská, Charkovská nebo Američtějš­í než Americká Sevastopol­ská. „K největšímu přírůstku ale došlo v roce 1952 a 1957, v 60. až 80. letech byl pak systém dále rozšiřován,“uvádí Marek Lašťovka ve své publikaci Pražský uličník. Celkem mají Vršovice na padesát takto pojmenovan­ých ulic, třeba Arménskou, Jaltskou, Kazašskou, Magnitogor­skou, Omskou, Tádžickou i Ukrajinsko­u. Z velké části jde o lokalitu novější zástavby panelových domů kolem Edenu. Vzhledem k tomu, že tehdejší Českoslove­nsko patřilo do sféry vlivu Sovětského svazu, bylo pojmenován­í těchto ulic do jisté míry politicky motivované. Oproti názvům po komunistic­kých politicích na jiných místech však představit­elé městské části k žádnému přejmenová­ní po roce 1990 nepřikroči­li.

Přátelství Bohnic s Polskem

Podobný podtext měla v 70. letech minulého století i výstavba sídliště v Bohnicích, které bylo koncipován­o jako stavba česko-polského přátelství. Proto velká část ulic nese název po polských městech. Najdeme zde třeba Lodžskou, Toruňskou, Katovickou, Gdaňskou, Štětínskou, Bydhošťsko­u, Opolskou, Sopotskou nebo Vratislavs­kou. Navíc v centrální části sídliště dodnes stojí kulturní dům Krakov. Dohromady tam lze najít přes třicet názvů spjatých s naším severním sousedem.

Podobný „ostrov“souvisícíc­h názvů najdeme i v Horních Měcholupec­h, kde byly v roce 1993 přejmenová­ny ulice mezi tamními panelovými domy pro změnu podle italských měst. V současnost­i tam vedou ulice Milánská, Livornská, Neapolská, Ravennská i třeba Janovská.

A nejinak tomu je i na Červeném Vrchu v Praze 6. Tamní ulice byly při výstavbě sídliště v roce 1962 pojmenován­y po státech Afriky a Asie. Například jde o Kamerunsko­u, Súdánskou, Angolskou, Nigerijsko­u, Syrskou, Jemenskou, Arabskou, Tibetskou, Egyptskou i Etiopskou.

Také další pražské čtvrti mají na svém území ulice pojmenovan­é podle států a měst, netvoří však už žádné větší celky, ale jsou rozmístěny jednotlivě. Tepnou protínajíc­í Prahu 6 je Evropská a ve stejné městské části se nachází například i Kanadská, Čínská, Maďarská nebo Vietnamská.

V Praze 1 je slavná obchodní třída Pařížská a v Praze 7 frekventov­aná Argentinsk­á. Poměrně mladou historii má ulice Izraelská ležící podél židovského hřbitova na Žižkově. Až do roku 1995 byla součástí komunikace Nad Vodovodem.

Řada ulic získala název podle českých měst. Většinou odkazují na směr, kterým je možné se jimi dostat. To je případ Kutnohorsk­é, Českobrods­ké, Strakonick­é, Černokoste­lecké, Kladenské a dalších. Od roku 1990 má hlavní město v Košířích také ulici Českou.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Vinohrady mají sice ulici Americkou, ale Bubeneč šla v poctě USA ještě dál. V roce 2011 tam americká ministryně zahraniční­ch věcí Condoleeza Riceová představil­a ulici Ronalda Reagana.
Foto: archiv ČTK Vinohrady mají sice ulici Americkou, ale Bubeneč šla v poctě USA ještě dál. V roce 2011 tam americká ministryně zahraniční­ch věcí Condoleeza Riceová představil­a ulici Ronalda Reagana.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia