MF DNES

Migrace: Afrika míří do Španělska

Čísla jsou jasná. Přicházejí mladí Afričané a migrační proud se stáčí k Iberskému poloostrov­u

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to už chvíle, tři roky, kdy migrační krize v Evropě vrcholila. V srpnu 2015 přišlo do Evropy téměř 190 tisíc imigrantů, další měsíce migrační proud ještě zesílil.

Tehdy kancléřka Merkelová poprvé vyslovila později hojně citovanou větu, že Němci „to zvládnou“. Následné měsíce ji spíše usvědčoval­y z omylu. Maďarský premiér Orbán v té době naslouchal moralizují­cím výtkám evropských kolegů. Stavěl hraniční ploty, které se nikomu nelíbily, ale později jeho recept jinde v Evropě ochotně přejali. Orbán nepochodil ani se záchytnými centry pro migranty, ale tento měsíc se jeho nápad zhmotnil v Bavorsku.

Balkánská trasa se nakonec uzavřela. Díky plotům i evropské dohodě s Tureckem tam migrační vlna opadla. Pašeráci lidí však objevili nové cesty. Hlavní branou do Evropy se stala Itálie. Když tam v březnu zvítězily strany s ostře protiimigr­ačním kurzem, proud se teď stočil ke španělským břehům.

Co se dál změnilo? Evropa se opevňuje, s tím proto oslabuje motivační faktor, každý si dobře rozmyslí, než se dá na nejistou cestu. Snížily se celkové počty běženců, ale krize zdaleka nekončí. Jen v Libyi čeká odhadovaný­ch 700 tisíc lidí, kteří chtějí do Evropy.

Před třemi lety prchali hlavně Syřané či ti, kteří se za Syřany vydávali. Občanská válka tam po sedmi letech končí, mnoho Syřanů se do země vrací. Přibývá migrantů z afrických zemí, z Nigérie, Pobřeží slonoviny či Eritreje.

Jedna věc zůstává. Drtivou většinu uprchlíků představuj­í mladí muži v produktivn­ím věku, do 35 let. V této věkové skupině tvoří ženy pouhou čtvrtinu azylantů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia