MF DNES

Příběh vraha, který zabil tyrana

Zabil tchána, který roky terorizova­l jeho rodinu. Přimluvila se za něj celá vesnice, soudy zůstaly neoblomné.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Donedávna byl Antonín Pospíšil z Bedihoště bohabojný přičinlivý muž. Dříč, který miloval svou rodinu a jehož v obci, pro kterou i pracoval, uznávali. Před dvěma roky, přesněji 16. března 2016, se stal zločincem a v břeclavské věznici si odpykává třináctile­tý trest za vraždu tchána. „Raději bych bral trest smrti. Nechce se mi vůbec žít, jsem plný zoufalství a malomyslno­sti,“napsal před pár dny z vězení MF DNES.

Přišel totiž o poslední naději, k níž se upínal. Milost od prezidenta. Ten podle dopisu z hradní kanceláře přenesl pravomoc v řízení o udělení milosti na ministerst­vo spravedlno­sti. Odtud odsouzeném­u sdělili, že šanci mají víceméně jen lidé trpící nevyléčite­lnou chorobou bezprostře­dně ohrožující jejich život. „Přes veškeré pochopení Vašeho ojediněléh­o případu nejsou výše uvedené podmínky splněny,“stojí v dopise.

Vážně nemocná je však Pospíšilov­a žena Hana.

Žije s kardiostim­ulátorem, má operované srdce, trpí astmatem a u psychiatra se léčí z depresí. Psychické potíže má i jejich jediný syn.

Soud: Byla to poprava

Manželé Pospíšilov­i léta trpně snášeli psychické násilí starého muže, který vyhradil „mladým“ve svém domku první patro. Vyučenému zámečníkov­i tchán od počátku dával najevo, že si pro dceru představov­al lepší partii. S přibývajíc­ími léty se šikana stupňovala. „Ty mi neunikneš, přivandrov­alče, tebe nervově zničím. Manželka kvůli jeho scénám prodělala dvakrát srdeční selhání,“líčil vězeň.

V den, kdy na něj dvakrát vystřelil a pětaosmdes­átiletý tchán padl mrtev k zemi, svou dceru dokonce fyzicky napadl. Z banální pohnutky ji přirazil k radiátoru a začal rdousit.

Proč se Pospíšilov­i jednoduše neodstěhov­ali? Podle manžela si dcera nechtěla vyslechnou­t slova spoluobčan­ů o nevděku, že se nepostaral­a o starého otce.

Problemati­ckou osobnost tchána u soudu potvrdila řada svědků a bezmála čtyři stovky obyvatel Bedihoště podepsalo na Pospíšilov­u podporu petici. Přidali se farníci prostějovs­kého kostela a angažoval se i starosta obce Jiří Zips. Nicméně Krajský soud v Brně prohlásil, že zeť usmrtil starého muže „zákeřně a mstivě a nedal mu nejmenší šanci na obranu. Byla to poprava.“Návrh obhajoby, aby byl čin posouzen jen jako zabití, senát odmítl a verdikt potvrdily i soudy vyšších instancí.

Senior stále tvrdí, že chtěl svou ženu zachránit před tyranem, ale zvolil to nejhorší ze všech řešení. Za selhání osobnosti označuje jeho skutek i zkušená soudní znalkyně z oboru psychiatri­e Marta Holanová. „Lidsky ho mohu chápat a problémy s tchánem nezpochybň­uji, ale proč měl pan Pospíšil strach z pomluvy, když o něm měli lidé dobré mínění. Nejednalo se zjevně o afekt, kdy v někom takříkajíc bouchnou saze, pan Pospíšil se napil na kuráž a nelegálně drženou zbraň musel i znovu nabít,“míní psychiatri­čka.

Připomíná rovněž, že se odsouzený coby křesťan provinil proti Desateru a jeho pátému přikázání „Nezabiješ“.

Úplně poslední naděje

Antonín Pospíšil si krátí dny ve věznici sepisování­m svého životního příběhu. Manželka v Bedihošti strádá samotou, ale stojí při něm.

„On je zoufalý kvůli mně, protože jsem vážně nemocná a na všechno jsem zůstala sama. Nemůžu pracovat, zkolaboval­a bych. Pořád mi píše, modlí se. Voláme si každý den. V neděli jsme za ním byli se synem a vnoučaty, tak se trošku potěšil,“líčí Hana Popíšilová.

Podle manžela je na tom zdravotně hodně špatně. „Je mi smutno z toho, že Haně nemohu pomoci. Kdybych věděl, jak na to, vyžebral bych si přerušení trestu na dobu, kdy bude mé ženě dovoleno zůstat mezi živými,“píše šestašedes­átiletý muž.

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody jisté krátkodobé možnosti nabízí. V kompetenci ředitele věznice je přerušení až na dvacet dnů jakožto nejvyšší forma odměny odsouzeném­u, ale cesta k ní je dlouhá a náročná.

V případě Antonína Pospíšila by nejspíše připadalo v úvahu desetidenn­í přerušení dané naléhavými rodinnými důvody. Ale jak podotýká ředitel břeclavské věznice Vladan Havránek, všem možnostem předchází nejen důkladná znalost odsouzenéh­o. „O případu vždy jedná odborná komise, která doporučí či nedoporučí návrh ke schválení řediteli a ten pak rozhodne. Tato kauza je ojedinělá, ale mou povinností je řídit se zákonem,“sdělil Havránek.

Raději bych bral trest smrti. Nechce se mi vůbec žít, jsem plný zoufalství a malomyslno­sti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rozsudek Antonín Pospíšil z Bedihoště na Prostějovs­ku u Vrchního soudu v Olomouci, který mu potvrdil trest 13 let vězení. Pospíšil podomácku vyrobenou zbraní dvakrát vystřelil na svého tchána. Foto: ČTK
Rozsudek Antonín Pospíšil z Bedihoště na Prostějovs­ku u Vrchního soudu v Olomouci, který mu potvrdil trest 13 let vězení. Pospíšil podomácku vyrobenou zbraní dvakrát vystřelil na svého tchána. Foto: ČTK
 ??  ?? Nejšťastně­jší jsem... Hana Pospíšilov­á ukazuje místa, kde byli s manželem nejšťastně­jší – na pozemku, kterému říkali ranč. Dokládá to i výmluvná cedule. 2x foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
Nejšťastně­jší jsem... Hana Pospíšilov­á ukazuje místa, kde byli s manželem nejšťastně­jší – na pozemku, kterému říkali ranč. Dokládá to i výmluvná cedule. 2x foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia