MF DNES

Rekordní úplatek 384 000 000 Kč

Hackeři přesvědčov­ali policistu, aby jim předal zabavený harddisk s bitcoiny

- Veronika Horáková s přispěním Petra Škardy

Mohl si zařídit pohádkový život a procestova­t třeba celý svět. Brněnský policista Lukáš Lazecký ale zůstal věrný svým zásadám. Odmítl úplatek v řádech desítek a později stovek milionů korun a všechno nahlásil kolegům. Podle informací MF DNES přitom k penězům mohl přijít poměrně snadno, stačilo zaměnit zašifrovan­ý harddisk, který policisté zabavili, a přinést ho původnímu majiteli. Ten na něho podle všeho uložil data vedoucí k více než 3 200 bitcoinům, jejichž hodnota na současném trhu činí téměř půl miliardy korun. Když byla cena na maximu, šlo až o trojnásobn­ou částku.

Původní majitel pak policistov­i nabídl, že pokud disk předá, bude polovina bitcoinů jeho. Což při kurzu v okamžiku nabídky představov­alo neskutečno­u sumu 384 milionů korun.

Unikátní případ nyní rozplétá Městský soud v Brně.

Vše se začalo odvíjet na konci minulého roku, kdy policistu kontaktova­l známý. Moc dobře věděl, že Lazecký vyšetřuje podvody týkající se počítačové­ho hackera ze severní Moravy, Petra Křístka. Na první pohled zakřiknutý mladík, který nepůsobí nijak průbojně. Zarostlá bradka, obyčejné dioptrické brýle a tričko. Tak chodí na soudní jednání, kde většinou klopí oči směrem dolů. Díky svým počítačový­m schopnoste­m ale dokázal od různých lidí vylákat velké částky, když prolomil e-mailové účty a vydával se za majitele adresy. Peníze za cizí faktury si nechal poslat na svůj účet, přičemž zboží objednavat­el nikdy nedostal. Na jeho nekalou činnost v minulosti upozornila i Česká národní banka, když jeho firma neměla řádné povolení pro investiční činnost. Celkově si přišel na mnohamilio­nové bohatství a žil si na vysoké noze. Jeho kamarádi mu dokonce kvůli zálibě v drahých autech přezdívali Petr Porsche, přítelkyni kupoval kabelky exkluzivní­ch značek.

Když na Křístkovy podvody přišli kriminalis­té, zabavili mu několik věcí.

„Šlo o počítače a harddisky, z nichž o jeden měl enormní zájem,“poznamenal státní zástupce Jan Petrásek. A právě na tomto disku se údajně nacházejí data k zmiňovaným bitcoinům. Křístek, který si v minulosti za internetov­é podvody odseděl čtyři roky, se proto podle obžaloby spolčil se dvěma kumpány. Jedním z nich byl dokonce otec bývalé partnerky policisty Lazeckého. Náhoda? To sotva. Pánové moc dobře věděli, že kriminalis­ta ví o případu „všechno“. A tak začali spřádat plán, jak ho nahlodat, aby jim pomohl k bitcoinům.

Protože jsem vyšetřoval Křístkovu trestnou činnost, tak mi to nepřipadal­o jako fikce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia