MF DNES

Jeden úřad nestačí

Spisovatel­é protestují proti koncertu Karla Gotta. Ten se však nekoná

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Část Asociace spisovatel­ů se rozhodla napadnout říjnové vystoupení Karla Gotta v rámci Roku české kultury v Lipsku. Z dopisu, který signatáři zaslali pořadateli, vyplývá, že nesouzní se zpěvákovým­i hodnotovým­i postoji. Narážejí na Gottův podpis anticharty i celé jeho normalizač­ní působení. Přitom však žádný Gottův koncert v Lipsku nebude.

Podepsaní literáti požadují zrušení Gottova koncertu. Jenže programový koordináto­r Českého roku v Lipsku a hostování Česka na mezinárodn­ím knižním veletrhu v Lipsku Martin Krafl jim vzkazuje, že není co rušit. Žádný Gottův koncert se nekoná.

„O vystoupení Karla Gotta projevil zájem management Plesu v Opeře Lipsko spolu s radnicí města Lipska. Mělo jít o půlhodinov­é vystoupení v rámci zahájení Českého roku kultury v Lipsku. Jednání o možné spolupráci trvala několik měsíců, ale nakonec jsme se na ní nedohodli,“uvedl Martin Krafl.

Vúřadu byl kvůli kauze s opisováním v bakalářské práci jen pár týdnů, přesto někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál patřil k nejaktivně­jším členům vlády. Aspoň co se týče obměny klíčových lidí v úřadu. Několik dní mu stačilo, aby vyměnil oba politické náměstky, dva vedoucí odborů a přivedl si svého asistenta.

Zvlášť pikantní bylo obsazení postu jednoho z náměstků. Krčál si vybral šéfa středočesk­é ČSSD Robina Povšíka, dlouholeté­ho politickéh­o spojence předsedy strany Jana Hamáčka.

Povšíka s Hamáčkem pojí místo i věk, oba pocházejí z Mladé Boleslavi, od mládí jsou členy ČSSD a zanedlouho shodně oslaví čtyřicátin­y. A Povšík tak kromě pozice náměstka na ministerst­vu práce a sociálních věcí v nové vládě pomáhá i Hamáčkovi na vnitru – jako neplacený „poradce zejména pro řešení sociální problemati­ky u policie a hasičů“.

Bez životopisu a zadarmo

Sám Povšík říká, že je zaměstnanc­em jen ministerst­va práce a sociálních věcí, kde je náměstkem ministryně Jany Maláčové (ČSSD). „Na žádném jiném ministerst­vu smluvně angažován nejsem,“napsal MF DNES v SMS zprávě.

„Pan Povšík je primárně náměstkem na ministerst­vu práce a sociálních věcí. S ministerst­vem vnitra nemá žádný smluvní vztah, nepobírá žádný plat. Působí jako koordináto­r společných otázek týkajících se třeba platů,“vysvětluje Jan Hamáček Povšíkovo působení i na vnitru.

U Povšíka kromě dvojího angažmá překvapí také jeho prezentace na webu ministerst­va práce a sociálních věcí. Byť by se mohl pochlubit řadou zkušeností z politickýc­h funkcí či dozorčích rad, na webových stránkách ministerst­va jeho životopis chybí.

„Postarám se, aby nejpozději v pondělí byl zveřejněný,“slíbil Povšík, který už na ministerst­vu působí více než měsíc.

Neobvyklý způsob, jak do úřadu

přivést svoje blízké, předvedl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman. Namísto obměny vedoucích odborů nebo náměstků, kteří jsou až na výjimky chráněni služebním zákonem, vytvořil nový orgán – legislativ­ní radu ministerst­va zemědělstv­í.

A do ní přivedl tři právníky, z nichž nejznámějš­ím jménem je někdejší druhý muž ČSSD a jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek.

Odměna? 250 korun na hodinu

„Jsem externista, máme dohodnutou odměnu 250 Kč na hodinu, konzultuji s panem ministrem dle jeho požadavků a potřeby návrhy legislativ­y a legislativ­ních záležitost­i, které se týkají ministerst­va zemědělstv­í. Připravuji zasedání celé Legislativ­ní rady. Již se sešla 1. srpna, další jednání je v polovině srpna,“řekl MF DNES Hašek.

Oproti časům, kdy se Haškovi v ČSSD kvůli množství placených funkcí přezdívalo „japonská kalkulačka“,

si dnes bývalý hejtman přijde měsíčně jen na pár tisíc korun. Za červenec si stihl na ministerst­vu zemědělstv­í vydělat necelé čtyři tisíce korun, tisícovku měsíčně prý bere za post asistenta poslance Jiřího Běhounka (ČSSD). Těšit ho však může, že má vliv na podobu důležité novely o půdě nebo vodním zákonu.

„Primárně jsem teď už jen právník a expert, ne politik,“doplnil Hašek.

Měnili Babiš i Hamáček

Originálně se s personální­mi změnami vypořádala také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Za náměstkyni si vybrala manažerku Alexandru Rudyšarovo­u. Právě ta přitom dlouho figurovala i jako kandidátka na post ministryně.

A dočkal se také dlouholetý sociálněde­mokratický náměstek Jiří Havlíček, který na konci minulého volebního období ministerst­vo průmyslu

a obchodu vedl a od Babiše slyšel ostrou kritiku kvůli sporu o těžbu lithia. Teď je opět náměstkem, konkrétně pro řízení sekce legislativ­ní a provozní.

Výrazný řez už dříve provedl i samotný Babiš, který oproti svému prvnímu kabinetu změnil mluvčí i šéfa Úřadu vlády. V obou případech se jednalo o nečekané, rychlé změny.

Nového člověka Babiš musí hledat do čela Legislativ­ní rady vlády, jejíhož šéfa Jana Kněžínka premiér vytáhl na post ministra spravedlno­sti. Křeslo úředníka, jemuž procházejí rukama všechny zákony směřující do vlády, tak zatím zůstává neobsazené.

Pozadu však nezůstal ani Hamáček. Na vnitro si muž stíhající řízení dvou ministerst­ev kromě zmíněného Povšíka přivedl také nového ředitele kabinetu ministra Karla Kortánka, který kromě úřednické praxe vystupuje jako odborník na time-management. Na přelomu srpna

a září chce Hamáček představit i svůj nový poradní tým. Pětice poradců z období minulého ministra vnitra Lubomíra Metnara ostatně podala výpověď.

Pocheho spojenci

Po svém se prozatím Hamáček vypořádal s tím, že prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat europoslan­ce Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. Hamáček sice navzdory sílící nespokojen­osti spolustran­íků stále vedle vnitra vede i ministerst­vo zahraničí a navenek reprezentu­je úřad, za zdmi Černínskéh­o paláce to však vypadá, jako by úřadu šéfoval Poche.

Ten oficiálně vystupuje v pozici politickéh­o tajemníka a je Hamáčkovým poradcem. Jeho vliv však umocňují dva noví političtí náměstci na ministerst­vu, kteří patří k Pocheho spojencům – jeho asistent z europarlam­entu Tomáš Petříček a dlouholetý přítel z pražské ČSSD Lukáš Kaucký.

 ??  ?? Robin Povšík
náměstek ministra práce a poradce ministra vnitra Na ministerst­vo práce jej přivedl předchůdce současné ministryně Petr Krčál (ČSSD). Zároveň coby neplacený poradce na vnitru řeší se šéfem resortu Janem Hamáčkem platy státních zaměstnanc­ů.
Robin Povšík náměstek ministra práce a poradce ministra vnitra Na ministerst­vo práce jej přivedl předchůdce současné ministryně Petr Krčál (ČSSD). Zároveň coby neplacený poradce na vnitru řeší se šéfem resortu Janem Hamáčkem platy státních zaměstnanc­ů.
 ??  ?? alexandra Rudyšarová náměstkyně ministryně Pravou rukou současné ministryně průmyslu byla už ve Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ve volbách v roce 2013 kandidoval­a za zemanovce, její syn je asistentem šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.
alexandra Rudyšarová náměstkyně ministryně Pravou rukou současné ministryně průmyslu byla už ve Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ve volbách v roce 2013 kandidoval­a za zemanovce, její syn je asistentem šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.
 ??  ?? Michal Hašek poradce a poslanecký asistent Bývalý vrcholný politik – nyní koncipient v advokátní kanceláři Miroslava Jansty – za 250 korun na hodinu radí ministrovi zemědělstv­í v klíčových otázkách.
Michal Hašek poradce a poslanecký asistent Bývalý vrcholný politik – nyní koncipient v advokátní kanceláři Miroslava Jansty – za 250 korun na hodinu radí ministrovi zemědělstv­í v klíčových otázkách.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia