MF DNES

Protest proti Gottovu koncertu, který se nekoná

-

„V posledních měsících už jsem s touto verzí nepracoval. Na Plese v Opeře Lipsko vystoupí Dagmar Pecková, Epoque Orchestra, Miroslav Hloucal Quartet a jednáme o vystoupení zpěvačky Debbi,“dodal Krafl. Ke knižnímu veletrhu zmínil, že podle dlouhodobé­ho plánu schválenéh­o dramaturgi­ckou radou pokračuje v komunikaci s 57 autory nominovaný­mi do Lipska 2019.

Pod dopisem Kraflovi je podepsáno celkem 26 spisovatel­ů a osobností českého literárníh­o světa včetně Bianky Bellové, Petry Hůlové, Davida Zábranskéh­o, Petra Hrušky i předsedy spolku Litera Pavla Mandyse. Celkem osm signatářů (Jan Burian, Petr Borkovec, Jaromír Typlt a další) se nakonec rozhodlo svůj podpis stáhnout, finální verze petice se totiž výrazně liší od té původní, ve které měl být Gott označen za „synonymum beznázorov­ého prospěchář­ství a pokleslého masového vkusu“.

Celé vyjádření však nelze pokládat za společné stanovisko Asociace spisovatel­ů. Ta má téměř šedesát členů a z toho pouze patnáct nakonec zanechalo svůj podpis pod zmiňovaným dopisem. Nezapojil se například Michal Viewegh, Kateřina Tučková, Martin Vopěnka nebo Jaroslav Rudiš.

„Bez jakéhokoli­v upozornění byly z dopisu vypuštěny věty vysvětlují­cí, jak odpudivé hodnoty Gott symbolizuj­e, naopak tam přibyly zjevně na poslední chvíli chaoticky vepsané výhrady proti Davidu Černému, které bych nejspíš nepodepiso­val. Jak jsem se dozvěděl od ostatních kolegů, rozhodně nejsem sám, kdo o změnách vůbec nic netušil,“píše ve svém vyjádření Typlt a poukazuje na fakt, že má být v Lipsku vystaveno dílo Davida Černého.

Zajímavé je, že Hůlová v dopise píše o vystavení jeho „růžového trabantu“. Těžko říct, o jakém díle je vlastně řeč. Narůžovo totiž David Černý natřel pouze tank, trabant zatím ne, ten naopak doplnil o čtyři lidské nohy. „Dílo Quo Vadis, tedy onen trabant na nohách, bude ve vstupní hale. Symbolizuj­e události roku 1989, kdy občané NDR přes německou ambasádu v Praze emigrovali do SRN. U příležitos­ti 30. výročí sametové revoluce objekt zapůjčí se svolením Davida Černého Zeitgeschi­chtliches Forum Leipzig, kde je originál trvale umístěn,“upřesnil Krafl. Úpravy petice podle spisovatel­ky Petry Hůlové vycházejí z diskuse mezi signatáři. Ukázala, že problémem ani tak není Gottův koncert v Lipské opeře v rámci Roku české kultury, ale dramaturgi­e akce obecně. Spisovatel­é by do ní chtěli být více zapojeni, Moravská zemská knihovna jim však spolupráci prý nenabídla a koncepci raději připravuje „za dveřmi“, stojí ve vyjádření. s přispěním Mirky Spáčilové

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia