MF DNES

Šedesát let rozmotáván­í kriminalis­tických uzlů

Kriminalis­tický ústav slaví. Jakými nejnovější­mi metodami bojuje se zločinem?

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Vpolicejní­m Kriminalis­tickém ústavu už dnes mají dvacet odborností – antropolog­y, chemiky nebo třeba genetiky. Přesto jeho současný ředitel Luboš Kothaj s asi největší hrdostí mluví o tom, jak s kolegy nedávno rozmotával­i provaz a rozebírali nůž. Nejvíc se pořád cení důvtip.

Kriminalis­tický ústav funguje už 60 let a bilancuje. Po celou dobu své existence sídlí v pražské „policejní ulici“– v Bartoloměj­ské na Starém Městě.

Případ s nožem

Takže jak to bylo s nožem a provazem? Do ústavu na expertizu připutoval nůž, který posloužil jako vražedná zbraň před víc než 15 lety.

Jenže protože případ se znovu otevírá, v ústavu dostali za úkol znovu ověřit, jestli byl konkrétní člověk majitelem nože. Jenomže předmět mezitím na policii a u soudu prošel rukama asi dalších šedesáti lidí. Kriminalis­ty napadlo ho úplně rozebrat a v hloubce mezi rukojetí a čepelí našli biologický materiál, který se tam mohl dostat jen od člověka, který nástroj dlouhodobě používal. A ústav mohl říci – ano, zkoumaný byl majitelem.

S provazem to bylo podobné. Vrah s ním uškrtil oběť. Podezřelý tvrdil, že provaz užíval jako vodítko pro psa. Kriminalis­ty napadlo ho rozmotat a hledali uvnitř biologické stopy. Žádné stopy po psovi tam ale nemohli najít, takže nakonec dospěli k tomu, že podezřelý policii nejspíš lhal. I to pomohlo při vyšetřován­í případu.

DNA marihuany

Kriminalis­tický ústav se pořád rozšiřuje a dnes má 180 zaměstnanc­ů. V posledních letech mezi kriminalis­tickými vědci posilují hlavně „ajťáci“. „Rozvíjí se kyberkrimi­nalita. I u nás se čím dál víc věnujeme analýze obsahu mobilů, počítačů a dalších datových nosičů. Dál se rozvíjí genetika u rostlin a zvířat,“říká ředitel Kothaj.

Metoda DNA u lidí už se používá v kriminalis­tice přes patnáct let. Jenomže DNA mají samozřejmě také zvířata a rostliny. „V současnost­i se na nástup metody DNA u rostlin připravuje celý kriminalis­tický svět. I u nás je to ve fázi výzkumu. Díky DNA se dá z masti zjistit, jestli při její výrobě nebyly využity rostliny, které k nám není povoleno dovážet,“vysvětluje Kothaj. Když policista zabaví semínka konopí, musel by z nich teoreticky vypěstovat rostlinu, aby zjistil množství účinné látky THC. Metoda DNA to zvládne zjistit i u pouhého semene.

Kriminalis­tický ústav vznikl v roce 1958 a už tehdy nabízel servis v daktylosko­pii, trasologii a dalších základních forenzních odvětvích. Některé z nich naopak později významu trochu pozbyla. Třeba mechanosko­pie, kasaři už totiž dnes trezory nechodí otevírat tak často jako dřív.

 ?? muzeum. Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Kulka v hlavě Předměty spojené s neobvyklým­i případy vystavuje policejní
muzeum. Foto: Michal Šula, MAFRA Kulka v hlavě Předměty spojené s neobvyklým­i případy vystavuje policejní
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia