MF DNES

„Hledali jsme znak, našli jsme bohyni Athénu“

-

Už dva roky je ředitelem Kriminalis­tického ústavu Luboš Kothaj, původní profesí filmař. V ústavu se zabýval méně známou metodou fonoskopie.

Čím se zabývá kriminalis­tická metoda fonoskopie?

Používá se pro identifika­ci mluvčího například při zneužívání tísňových linek. Fonoskopie provádí i identifika­ci prostředí. Určí, jestli nahrávka vznikla v místnosti a jak daleko od skleničky či od talíře, pokud je to pro vyšetřován­í případu důležité. Dokážeme odhalit i mluvčího, který se snaží měnit hlas, hýbat jinak jazykem či jinak otevírat ústa. Nikdo to nevydrží dlouho a postupně se vrací k běžné řeči.

Od prvního srpna má váš ústav nový znak a má v něm řeckou bohyni Athénu. To je u policejníh­o útvaru dost neobvyklé.

My jsme od roku 2006 přemýšleli o změně znaku. Ten původní neod- povídal heraldický­m pravidlům. Dívali jsme se po okolních státech a všude mají symboly typu lupa či otisk prstu. Jenomže to vystihuje jenom jedno odvětví, zatímco my jich máme dvacet. Abychom tam dostali všechna z nich, to by ten znak musel mít desetkrát deset metrů. Tak jsme se pustili do řecké mytologie. Bohyně Athéna nám splňovala všechna zadaná kritéria. Byla to i bohyně vědy.

U příležitos­ti 60. výročí jste vyhlásili fotografic­kou soutěž pro policisty na téma kriminalis­tika. Co fotili?

Přihlásilo se 32 autorů a máme 150 fotografií. Byly vybrány fotky do kalendáře Kriminalis­tického ústavu a vítěze vyhlásíme na vernisáži 18. září. Fotí se různé variace na otisk prstu v daktylosko­pii nebo fotky z ohledání místa činu. Vítězné fotky půjdou do dražby a výtěžek dostane Nadace policistů a hasičů. (jp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia