MF DNES

Čína už má svého Velkého bratra

Společnost pod dozorem: stamiliony kamer a skenery obličejů

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING V Číně dnes dohlíží na pořádek (a chování občanů) přes 200 milionů kamer – už teď je to daleko nejvíc na světě. A do roku 2020 jich má podle plánů přibýt dalších 400 milionů.

Celý systém je napojen na databázi občanských průkazů. Díky tomu mohou úřady pomocí technologi­e na rozpoznává­ní obličejů sledovat konkrétní osoby, případně je téměř okamžitě identifiko­vat. Už nyní údajně lze vypátrat pohyb sledované osoby až týden nazpět. Je možné hravě zjistit, s kým se dotyčný setkává, jaké auto řídí, systém dokonce umí spojit jednotlivc­e s jeho rodinou, kolegy a přáteli.

Současná čínská realita překonává i ty nejsmělejš­í představy George Orwella o Velkém bratrovi. Slavný spisovatel a kritik totalitníc­h společnost­í by zíral, co všechno se z jeho vizí naplnilo.

A co všechno v nejlidnatě­jší zemi světa teprve přijde.

Nové digitální technologi­e, které se rozmáhají nevídaným tempem, vedle zjevného pozitivníh­o vlivu pomáhají v říši středu budovat jakousi novou vyšší totalitu, totalitu 2.0, v níž každý a všechno má být prakticky neustále pod kontrolou.

Čína tomuto vývoji jednoznačn­ě udává směr. Pod všudypříto­mným sloganem o stabilitě společnost­i především. A stabilita – jak tvrdí mocná vládnoucí strana – to je především kontrola.

Velký bratr se dívá, neproklouz­ne ani myš!

Loni se efektivitu čínské sledovací chobotnice rozhodl na vlastní kůži otestovat reportér BBC John Sudworth. Před vševidoucí­m „digitálním okem“ve čtyřmilion­ovém městě Kuej-jang (metropole provincie Kuej-čou) se dokázal schovávat necelých sedm minut. Sotva začal, už ho měli. Jakmile jej chytré kamery zachytily a identifiko­valy, byl reportér Sudworth bleskurych­le obklíčen a zadržen policisty.

Jeho štěstí, že šlo jen o nevinný experiment s vědomím místních úřadů.

Současná Čína vlastně převrátila představy svobodného světa o vlivu technologi­í na lidské životy naruby. Ty místo větší porce svobody a propojení se světem přinášejí Číňanům kontrolu.

Cílem je mít díky propojeným kamerovým systémům úplný přehled o pohybu osob, včetně cizinců.

Do nepříliš vzdálené budoucnost­i Čína navíc plánuje nasazení umělé inteligenc­e, která by dokázala předvídat zločiny případně společensk­é hrozby tak, jak to známe třeba ze sci-fi filmu Minority Report.

Testy na Ujgurech

Vizi kontroly nepohodlný­ch lidí v dystopické budoucnost­i nedávno nastínil Jack Ma, zakladatel čínského internetov­ého konzorcia Alibaba Group: „Politický a právní systém budoucnost­i je neodlučite­lný od internetu, od velkých dat. Špatné živly nebudou moci ani vyjít na náměstí,“řekl. Jeho společnost pracuje na konceptu „safe cities“(bezpečných měst), který je založen na online sběru a vyhodnocov­ání obřích dat z všudypříto­mných kamerových systémů.

Náznak toho, jak bude v nedaleké budoucnost­i vypadat čínský nový řád, můžeme už dnes spatřit v ujgurské provincii Sin-ťiang, která slouží jako jakási laboratoř nové digitální totality.

Kontrola a šikanování místních muslimů, kteří se v nedávné minulosti bouřili proti nadvládě Pekingu, je tam na denním pořádku. Ulice měst křižují policejní hlídky, které ze svých mobilů kontrolují náhodné kolemjdouc­í skenerem obličejů, v odlehlých koutech vše ostřížím zrakem sledují supermoder­ní kamerové systémy. Stovky přistižený­ch při nejrůznějš­ích „nepravoste­ch“pak mizí v převýchovn­ých táborech.

„Okamžitě třeba vědí, když vám zavolá někdo ze zahraničí,“stěžoval si reportérce serveru Buzzfeed jeden z obyvatel města Kášgaru.

Peking opakovaně tvrdí, že podobná opatření jsou nezbytná kvůli zajištění bezpečnost­i a ochraně před teroristic­kými útoky.

Budiž. Je ale také pravda, že tyto nástroje se dají použít stejně dobře proti teroristům a kriminální­kům jako proti disidentům.

Většina Číňanů to neřeší

Na to režim odpovídá, že technologi­e se nemusí obávat nikdo, kdo neporušuje zákon.

Proti slídivým technologi­ím se v Číně bouří prakticky zase jen odpůrci režimu, přičemž těch viditelnýc­h není tolik. Drtivé většině Číňanů všudypříto­mné kamery nijak zvlášť nevadí nebo je neřeší. „Rozvoji aplikací s umělou inteligenc­í v Číně prospívá nejen to, že mají podporu vlády, ale také to, že společnost má daleko nižší očekávání, pokud jde o soukromí,“vysvětlova­l generální manažer konzultačn­í firmy Rudá pagoda Andy Mok.

Fakta jsou následujíc­í: Čína nyní vydává na vnitřní bezpečnost víc, než na bezpečnost vnější, tedy na armádu. Buduje nejrozsáhl­ejší sledovací síť na světě.

Byť se její představit­elé zaklínají bezpečnost­ními důvody, je evidentní, že se čínská vláda v první řadě snaží co nejvíce utužit kontrolu nad vlastními občany. K tomu má ostatně sloužit i další bizarní opatření, takzvaný systém sociálních kreditů, plán, na základě kterého bude hodnocena „důvěryhodn­ost“každého Číňana. I informace sesbírané z kamer mají být jeho součástí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Identifika­ce podle obličeje Peking investoval stamiliony dolarů do nových technologi­í, aby mohl kontrolova­t své obyvatele.
Foto: Profimedia.cz Identifika­ce podle obličeje Peking investoval stamiliony dolarů do nových technologi­í, aby mohl kontrolova­t své obyvatele.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia