MF DNES

Staříci utekli na heavy metal (ale vše je jinak)

- — Milan Vodička

Zpráva, která oblétla celý svět, přestože byla divná od počátku a vlastně na ní nic nebylo: dva němečtí penzisté prý utekli z domova důchodců na heavymetal­ový festival Wacken Open Air na severu Německa, který je největší na světě. No a? Přesto to bylo v posledních dnech všude. Drobný problém: nic z toho nebyla pravda.

„Staříkům“bylo ve skutečnost­i 58 a 59 let, žádní penzisté.

Protože nebyli penzisté, neutekli ani z domova důchodců. Utekli z psychiatri­cké léčebny. Neutekli na metal, utekli na pivo. S festivalem měli společné jen to, že když je policisté ve tři ráno našli opilé na zastávce autobusu, vzali je na kontrolu do lékařského stanu postavenéh­o pro potřeby festivalu.

Pak je posadili do taxíku a muži odjeli zpátky do léčebny.

Zní to jako zpráva Rádia Jerevan, jak Ivan v Moskvě vyhrál žiguli. Upřesnění: nebyl to Ivan, ale Voloďa, nebylo to žiguli, ale kolo. A nevyhrál ho, nýbrž mu ho ukradli.

Nesmysl z Wackenu převzaly kromě jiného agentury UPI a AP, BBC, The Independen­t, USA Today, New York Times. Měla ho i CNN, kde na něm pracovali dokonce dva reportéři, jeden z Berlína a druhý z Londýna. Měl ho Sydney Morning Herald, Indian Express, New Zealand Herald. Také Sin-Chua, největší čínská agentura. I v Česku to frčelo.

Až teď vše uvedla na pravou míru Deutsche Welle. To znamená, že nikdo nezavolal do Wackenu, aby si informace ověřil. Jeden přebíral od druhého. Nikomu nebylo divné, že nebyl uveden věk, nikdo se nepozastav­il nad tím, že penzisté nepotřebuj­í z domovů důchodců utíkat. Znělo to dostatečně bizarně, to stačilo.

Nebylo to poprvé, co média potvrdila, že ztrácejí kritické myšlení, jen přeposílaj­í dál. A přitom hovoří o fake news...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia