MF DNES

Sicilští gangsteři drtili kosti kvůli pojistnému

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Před tak krutým násilím blednou i mafiánské metody. Policisté v Palermu odhalili dva kriminální gangy, které s pomocí železných tyčí lámaly kosti a klouby příležitos­tných obětí, aby pak vylákaly tučné pojistné za jejich těžkou újmu na zdraví.

Své oběti si gangsteři vybírali na chudém předměstí Palerma z řad alkoholiků, drogově závislých či mentálně zaostalých osob.

„Prokázali neobyčejno­u brutalitu, když drtili končetiny těchto lidí,“uvedla palermská policie.

Zmrzačení lidé dostali jen pár set eur. Přitom často skončili nepohybliv­í na kolečkovém křesle.

„Bylo to pečlivě domluvené, obětem řekli, že peníze dostanou právníci, ve skutečnost­i to ale byli členové gangu, kteří inkasovali tučné pojistky,“říká vyšetřovat­el Rudolfo Ruperti.

Naaranžova­né nehody

Zisky dvojice gangů byly neporovnat­elně vyšší. Na pojistném mohli zločinci získat nejméně 150 tisíc eur. Jako důvod zranění většinou obratně vykonstruo­vali fingované dopravní nehody. Zajistili i falešné svědky, kteří neexistují­cí nehodu potvrdili.

„Je to opravdu neuvěřitel­ný příběh, který zanechává hodně hořkou pachuť,“říká Renato Cortese, palermský prefekt.

Řidič spolupracu­jící s gangy policii nahlásil, že dotyčnou oběť srazil, a vyšetřován­í pojišťovny už pak šlo obvyklou cestou. Zločinci dokonce s nároky na odškodnění mezi sebou vzájemně obchodoval­i.

Celé vyšetřován­í se rozjelo podle italské agentury ANSA po smrti jedné z obětí. Třiadvacet­iletý Tunisan Yacoub Hadri, který se podílel na jednom z podvodů, dostal při bolestivé proceduře v lednu 2017 srdeční infarkt a zemřel. Kriminální­ci používali při drcení kostí dvacetikil­ogramové železné závaží, jaké si obvykle dávají vzpěrači na činky.

„Ani Tunisanova smrt ale gangstery neodradila od zinkasován­í pojistky,“líčí Rudolfo Ruperti. „Pohodili jeho tělo do příkopu u silnice a přesvědčil­i jeho ženu, aby poskytla falešné svědectví.“

Lékařský znalec ale vzápětí vyloučil, že by zranění Hadriho odpovídala dopravní nehodě, kterou vylíčila žena zdravotník­ům. Následoval­o vyšetřován­í.

Vyšetřují desítky lidí

V jeho rámci použili vyšetřovat­elé odposlechy, které se ukázaly jako klíčové. „Můžete zítra poslat sanitku… a rovnou také kolečkové křeslo?“prozradil se jeden z gangsterů při telefonátu komplicovi.

Poté začali policisté zatýkat. Ve vazbě skončilo celkem jedenáct členů gangu, nejméně šest desítek lidí vyšetřují na svobodě.

S kriminální­ky úzce spolupraco­vala i jedna ze sester palermské městské nemocnice. Obstarával­a potřebné léky a anestetika.

To ale často obětem vůbec nepomohlo. „Utišující injekce podávali lidé, kteří s tím neměli žádné zkušenosti, vzhledem k extrémním bolestem, o nichž postižení mluvili, jim zřejmě často nedokázali anestetiku­m píchnout do žíly,“soudí vyšetřovat­el Ruperti. Policisté zatím našli dvacet obětí, které členové gangu zmrzačili.

Vyšetřovat­elé dosud nepotvrdil­i, že by zločinci měli nějaké spojení na sicilskou mafii, proslulou Cosu Nostru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia