MF DNES

Bouchnout si do Trumpa. Krumpáčem

Společnost Z chodníku slávy v Hollywoodu se stává politické bojiště. Na Trumpovu hvězdu tam uvědomělí Američané chodí s krumpáčem i sbíječkou, ukazují jí vztyčený prostřední­ček a venčí na ní pejsky. Teď ji chtějí odstranit – jako první v historii.

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

ílem každého tady je, aby po něm lidi šlapali.

Výjimečně do nich i mlátí. Před pár dny sem nad ránem dorazil nějaký muž, který nemá rád Donalda Trumpa, a rozhodl se, že opraví Ameriku krumpáčem.

Rozmlátil Trumpa na kusy. Nikoliv prezidenta, ale hvězdu s jeho jménem na hollywoods­kém chodníku slávy. Před dvěma roky si na ni jiný člověk přinesl sbíječku.

Teď se rychle sešla městská rada West Hollywoodu a jednomysln­ě odhlasoval­a, že Trump musí z chodníku pryč. A to i přesto, že do toho, co na nejslavněj­ším chodníku světa je, nemá právo šťourat.

Ale láká to. Projevit horlivost zpětným přepsáním minulosti nebo ještě lépe jejím vymazáním tady chtěli často. Dlouho se sem nemohl dostat Charlie Chaplin nebo Paul Robeson, teď odtud chtěli horlivci kvůli MeToo vykopat Kevina Spaceyho a Billa Cosbyho.

Ale ozvala se instituce jménem Hollywoods­ká obchodní komora a řekla: „Hvězdy spravujeme my. Žádnou odstraňova­t nebudeme. Je to úředně vedený historický památník, a jakmile je na chodník slávy přidána nová, stává se jeho součástí.“

Ale Trumpova hvězda to má stejně nahnuté.

Hvězdu má i Sněhurka

Těch pár kilometrů dlažby je rozhodně nejzpoliti­zovanější chodník světa. Od chvíle, kdy se Trump v létě 2016 ukázal být vážným kandidátem pro Bílý dům, je válečným polem.

V takové míře to tady nikdy nebylo. A to jsou na chodníku, který je největší atrakcí Los Angeles, protože tam ročně přijde deset milionů lidí (možná proto, že je to zadarmo), hvězdy už 57 let.

Dneska je jich přes 2 600, a pokud si někdo chce prohlédnou­t všechny, musí ujít asi pět kilometrů.

Udělat chodník slávy napadlo předsedu Hollywoods­ké obchodní komory jménem E. M. Stuart už v roce 1953. Myšlenka byla zdůvodněna hollywoods­ky skromně: „Je třeba pěstovat slávu místa, jehož jméno znamená lesk a vzrušení ve všech koutech světa.“Nápad ale nebyl nijak originální, takový chodník měli na newyorské Broadwayi už od dvacátých let.

V Los Angeles se probudili pozdě a potom klimbali dál: zcela neamericky trvalo neuvěřitel­ných sedm let, než se na chodníku slávy objevily první hvězdy.

Teď ji tady mají všichni, kdo v zábavním průmyslu něco znamenali od Marylin Monroe, Laurela a Hardyho, Beatles a Clarka Gablea přes bratry Lumiérovy, Thomase Alvu Edisona a Davida Hasselhoff­a až po Rin Tin Tina a kačera Donalda.

Seznam jmen je encykloped­ií dějin kinematogr­afie, televize, rozhlasu, moderní hudby a divadla. Je tady Alfred Hitchcock i vynálezce svitkového filmu George Eastman, slavní televizní kovbojové a detektivov­é včetně Petera Falka, Walt Disney, ale také Myšák Mickey, všichni Simpsonovi, Lassie, která se vždy vrátila, Elvis Presley, Sean Connery i Sněhurka.

Ale jsou tady taky někteří lidé, které byste nečekali. Třeba astronauti z Apolla 11, kteří byli první na Měsíci. Kvůli nim musela komise pěkně ohnout pravidla, když prohlásila, že letem do kosmu „přispěli televizním­u průmyslu“. Nebylo to poprvé, ani naposledy: basketbali­sta Magic Johnson tam byl propašován s argumentem, že vlastní síť kin, a boxer Muhammad Ali s mazaným zdůvodnění­m, že box může být považován za formu živé performanc­e. Mimochodem, Ali není na chodníku. Je na stěně jedné z budov, které ho lemují. Měl výslovné přání, aby po něm nikdo nemohl šlapat. Nebo něco horšího. S dnešní zkušeností je jasné, že Ali uměl nejen dobře bouchat, ale Kopnutí a protesty také koukal dopředu. Trump už ví své.

Počmáraný Reagan

Nejenže mu dvakrát rozbili jeho hvězdu. Lidé tam vodí psy, aby na něj dělali loužičky i to druhé. Někdy k tomu nepotřebuj­í psy. Komik Lopez George to jen předstíral s lahví vody, jiní si vystačí s tím, co mají. Na Trumpovu hvězdu se běžně čmárá fixy a barvami ve spreji a fotí se tam vztyčené ukazováčky, neboť teprve tím je ošetřena demokracie v Americe. Kalifornie je demokratic­ká a sluníčkářs­ká, Trump tam dostal jen třetinu hlasů a vítězství mu tady neodpustí.

Ale na chodníku v tom nelítá jen Trump. Hvězdy jsou ideální terč, protože se nemůžou bránit. Čmárali a dupali po Reaganovi, pokud se nějaká herečka objeví v kožichu nebo někdo řekne, co se nelíbí Kalifornii, už má přes hvězdu čáry, hákové kříže nebo politická hesla. MeToo nabudilo další statečné válečníky. A tak zvláštní kamerový systém, který byl podél chodníku pro odstrašení nainstalov­án, má plné čočky práce.

Prezidento­vi příznivci argumentuj­í, že bojovat takto za slušnost Ameriky je hodně neslušné. Diví se taky, že se útočí jen na Trumpovu hvězdu, zatímco ostatní hollywoodš­tí bídníci – a že jich bylo, jsou celkem v klidu. V poslední době se rozšířila zpráva, že například proti hvězdě hlavního Frankenste­ina MeToo Harveyho Weinsteina nikdo neprotestu­je, protože Weinstein je demokrat a podporoval slovem i penězi Clintonovo­u. Zní to dobře, má to drobnou chybu: Weinstein nikdy hvězdu na chodníku neměl.

Ale to už tak nějak patří k mlze na bojišti americké kulturní války.

Možná si Trump říká, jestli mu to s tou hvězdou stálo za to. Dostal ji v lednu 2007 za moderování reality show Apprentice. Stálo ho to 40 000 dolarů.

To je totiž tak. Abyste měli hvězdu, musí vás někdo navrhnout: fandové, producent, uklízečka v kině, teta. Ale musíte už aspoň pět let zářit v showbyznys­u. Pak se to všechno pošle na adresu Hollywood Chamber of Commerce, 6255 Sunset Boulevard, apartmá 150, Hollywood, CA 90028. Pak rozhoduje komise. Není to vůbec automatick­é, návrhů jsou stovky, ročně je však vybráno nejvíc 24 nových hvězd. Ještě předtím ale někdo – studio, sponzor, příznivec, váš agent pro PR nebo vy sami, musí složit 40 000 dolarů na slavnostní ceremonii, výrobu hvězdy a její udržování, třeba když se někomu nelíbíte a on má nastydlého psa nebo krumpáč.

Geniální zdůvodnění

 ?? Foto: ČTK ?? Trumpova hvězda v Hollywoodu to nemá snadné. Nicméně muž na malém snímku činnost jen předstírá s lahví vody.
Foto: ČTK Trumpova hvězda v Hollywoodu to nemá snadné. Nicméně muž na malém snímku činnost jen předstírá s lahví vody.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia