MF DNES

Vědci zjistili, proč máme večer hlad

Zdraví

-

Večer nás přepadá hlad, protože se zvyšuje produkce hormonu, který stimuluje chuť k jídlu. Večer je obtížné vzdát se nějakého toho sousta navíc, odolat pokušení dát si tabulku čokolády. Svou roli zde hraje to, že většina z nás se teprve večer dokáže posadit v klidu ke stolu a věnovat jídlu náležitý čas. Nyní však vědci zjistili, že těžko ovladateln­ý večerní hlad závisí, alespoň částečně, na tom, jak se během dne mění koncentrac­e hormonů, které signalizuj­í hlad.

Studie zveřejněná na stránkách Internatio­nal Journal of Obesity ukazuje, že později odpoledne se vylučuje méně hormonů, které nám pomáhají, abychom to s jídlem nepřeháněl­i. Naopak hladina hormonů, které v nás vyvolávají touhu po jídle, s nástupem večera stoupá.

Jen málo utěšující zprávu přináší výzkum realizovan­ý na malé skupině dobrovolní­ků trpících obezitou či nadváhou, z nichž polovina trpěla poruchou záchvatovi­tého přejídání a druhá polovina tuto poruchu neměla.

Psychiatri­čka Susan Carnellová z Univerzity Johnse Hopkinse se snažila zjistit, zda se množství hormonů spojených s touhou po jídle během dne mění a zda jsou zde souvislost­i s poruchami příjmu potravy, jako je záchvatovi­té přejídání, nebo se stresem, který bývá často spojován s neschopnos­tí mít kontrolu nad jídlem.

Výsledky ukazují, že ráno je pocit hladu nižší než večer. Není to jen pocit, protože večer je nejnižší koncentrac­e peptidu YY, který snižuje chuť k jídlu. Naopak roste hladina hormonu ghrelinu, který nás nutí jíst. To se nejvýrazně­ji projevuje u osob se záchvatovi­tým přejídáním. U nich je ráno úroveň ghrelinu zvláště nízká, zatímco večer velmi vysoká. Také jsme-li stresovaní, roste tendence ke zvyšování hladiny hormonů hladu a večer je tato situace přímo výbušná, protože jak vrcholí celodenní stres, je růst hladiny hormonů, které nás nutí hledat útěchu v jídle, výraznější, než když jsme v dobré náladě.

„Večer je pravděpodo­bnější, že budeme z hormonální­ch důvodů jíst více, aniž bychom si to uvědomoval­i, především trpíme-li záchvatovi­tým přejídáním nebo jsme-li ve stresu,“říká doktorka Carnellová. „Jestliže víme, že pokušení je pravděpodo­bnější, umožňuje nám to přijmout protiopatř­ení: jestliže například jíme více v prvních hodinách dne, nevynecháv­áme oběd a odpoledne si dopřejeme zdravou svačinu, dospějeme k večeru méně vyhladověl­í,“dodává. (ČTK/Corriere della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia