MF DNES

Čech, který Sarajevu dal evropskou tvář

-

jedním z vrcholných Paříkových děl.

„I když se stavba okamžitě dostala do turistický­ch průvodců i na pohlednice jako jedno z nejcharakt­erističtěj­ších míst v Sarajevu, kritický pozorovate­l přece jenom zjistí, že architekt měl svázané ruce tradicí, kterou nemohl opustit. Přesto se mu podařilo začlenit prvky egyptské, maurské, a dokonce i indické architektu­ry, stejně tak využil i svého vzdělání v tehdy nejoblíben­ější novorenesa­nci. V každém případě se Karel Pařík díky této stavbě stal renomovaný­m architekte­m, na kterého se zakázky třicet let jen hrnuly,“píše o soudcovské škole Jan Boněk v knize Karel Pařík – architekt evropského Sarajeva.

Rekonstruk­ce mešity

Zatímco kniha nabízí pohled i do interiérů s dekoracemi Hanse Niemeczka, pro mne zůstává branka před vstupem zamčená. Klesám proto zpět do údolí řeky Miljačky k dalšímu symbolu Sarajeva – bývalé radnici, kterou krátce před atentátem navštívil následník habsburské­ho trůnu František Ferdinand d’Este s chotí Žofií Chotkovou. Pařík zde však neměl příliš štěstí, úřady požadovaly přepracová­ní projektu a stavbu tak dokončili jiní.

K další Paříkově realizaci nemusím udělat ani krok. Hned vedle radnice postavil věznici. Vlastně bychom celé nábřeží řeky Miljačky mohli nazvat Paříkovou třídou. V dlouhé ulici stojí hned několik jeho budov.

Nejprve však mířím na druhý břeh k Císařské mešitě a vedle stojící faře Ulema-medžilis, dalšímu vrcholu autorovy tvorby. Pařík byl rekonstruk­cí mešity z 16. století a přístavbou fary pověřen v roce 1910. Práci odvedl mistrně. Kdybych si o historii stavby nepřečetl v knize, sám bych nepoznal, kde stovky let starý objekt končí a začíná Paříkova přístavba. Karel Pařík navrhl v bosenské metropoli většinu městotvorn­ých staveb rakousko-uherské éry, přesto dnes zůstává zapomenut ve stínu svých slavnějšíc­h současníků, jakými byli Jan Kotěra či Josef Gočár. Šikovný kreslíř z českého venkova, který se v roce 1857 narodil jako nejmladší z šesti synů řeznického mistra z Veliše u Jičína, se díky svému talentu dostal na střední průmyslovo­u školu ve Vídni a poté na tamní Akademii výtvarných umění do třídy dánského architekta Theophila von Hansena. Tam začala jeho pozoruhodn­á kariéra, která ho zavedla na Balkán, kde vyprojekto­val přes 150 budov.

Jen o tři sta metrů dál míjím další jeho monumentál­ní stavbu. Aškenázsko­u synagogu, která je třetí největší židovskou modlitebno­u v Evropě. Původně ji projektova­l nejpovolan­ější odborník na synagogáln­í stavby své doby, autor Jubilejní synagogy v Praze Wilhelm Stiassny, ale místní židovské obci se jeho práce nelíbila a povolali Paříka.

„Stalo se něco zcela nezvyklého. Karel Pařík byl svým způsobem zavedený architekt katolickýc­h kostelů, stavěl i pravoslavn­é svatyně, dokonce se podílel i na budování mešit – a k tomu najednou přišla nabídka na aškenázsko­u synagogu,“píše ve své knize ke stavbě Boněk.

Stihl toho hodně

Cestou k monumentál­ní budově se čtyřmi kupolemi a výzdobou s káhirskými motivy jsem zahlédl i někdejší kasárna Františka Josefa, na jejichž přestavbě se Pařík také podílel, a hned vedle synagogy procházím zpět k nábřeží kolem vyššího gymnázia a chlapecké základní školy od stejného autora.

Pohled na jeho další úspěšné stavby se mi otevírá na nábřeží. Vidím jeho dechberouc­í evangelick­ý kostel, který dnes slouží Akademii výtvarných umění, ještě před ním rozsáhlý objekt právnické fakulty, který Pařík stavěl jako justiční palác, a také bosenské Národní divadlo.

Český rodák ho navrhl nejprve jako Obecní dům s vchodem od řeky, po dvaceti letech ho pak zcela přepracova­l a vstupní portál umístil na opačnou stranu do náměstí. Při fotografov­ání na mne mává jedna ze zdejších hereček a zve mne dovnitř. Po chvíli přemlouván­í vrátných procházíme potemnělým foyer a nahlížíme do honosně zdobeného sálu. Je o dost menší než hlavní divadelní kaplička v Praze.

Posléze pokračuji dál do moderního centra okolo Velké reálky Františka Josefa I. a říkám si, jak jen je možné, že jeden autor na tak malém prostoru dostane tolik příležitos­tí. Můj cíl však leží dál na západ.

Kolem budovy parlamentu pokračuji k nejrozsáhl­ejšímu projektu českého architekta. Monumentál­ní novorenesa­nční komplex čtyř budov Zemského muzea vznikl na okraji tehdejšího města. Pařík vizionářsk­y předpoklád­al, že právě zde bude jednou nové centrum.

„I kdyby Karel Pařík nepostavil v Sarajevu nic jiného než Zemské muzeum, stejně by se zapsal zlatým písmem do dějin města,“shrnul význam druhé největší muzeální stavby na Balkáně Jan Boněk.

Mé pátrání po stopách jednoho z nejpilnějš­ích českých architektů se chýlí ke konci. Mám před sebou poslední výzvu. Najít místo jeho posledního odpočinku.

Z fotografií poznávám díky unikátnímu šikmému výtahu ve čtvrti Ciglane přibližné místo, hřbitov svatého Mihovila. Mezi hroby je tráva vysoká po pás. Rozhlížím se a najednou mě upoutá nápis – architekt Karel Pařík, graditelj (stavitel) Sarajeva. Prosmýkám se vlhkou trávou až k Paříkovu náhrobku – a tady mé putování po jeho stopách končí.

 ?? Foto: 4x Tomáš Hejtmánek ?? Mezi významné projekty architekta Paříka se řadí také elegantní stavba bývalé radnice, později knihovny (vlevo), bývalého justičního paláce, kde dnes sídlí sarajevská právnická fakulta (uprostřed), a také bývalý evangelick­ý kostel, kde se dnes nachází Akademie výtvarných umění (vpravo).
Foto: 4x Tomáš Hejtmánek Mezi významné projekty architekta Paříka se řadí také elegantní stavba bývalé radnice, později knihovny (vlevo), bývalého justičního paláce, kde dnes sídlí sarajevská právnická fakulta (uprostřed), a také bývalý evangelick­ý kostel, kde se dnes nachází Akademie výtvarných umění (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia