MF DNES

Falešné neschopenk­y stát připraví o stovky milionů

Úřady ročně odhalí desítky případů falšování pracovní neschopnos­ti. Ale jde jen o zlomek skutečných případů, odhalit podvodníky je složité. Lidé si takto chtějí přivydělat z dávek nemocenské nebo mít víc volna, třeba na práci načerno.

- Miluše Janotová Spolupraco­vnice redakce

Falšované prodloužen­í pobytu doma jen o pár dní může nemocného přijít pěkně draho. Na přepsání dat na neschopenc­e se totiž nahlíží jako na spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. A za něj hrozí až tři roky vězení.

Jde však i o simulování. Lidé se mohou naučit typologii nějakého objektivně obtížně prokazatel­ného zdravotníh­o problému a přijít s tím za praktickým lékařem. „Dobrým příkladem je bolest zad. Lékař může mít podezření, že pacient simuluje, ale protože mu nemůže dokázat, že ho záda nebolí, napíše mu neschopenk­u. Nechce totiž riskovat případné komplikace,“vysvětluje Jiří Horecký, prezident Unie zaměstnava­telských svazů ČR.

Odpovědnos­t za posouzení zdravotníh­o stavu je vždy na ošetřující­m lékaři, který vystaví rozhodnutí o pracovní neschopnos­ti. Odhalit, jestli doktor neschopenk­u vystavil neoprávněn­ě, ať už ze známosti, nebo proto, že pacient nemoc jen předstíral, je však obtížné.

Navíc podle mluvčího České lékařské komory Michala Sojky musí lékař pacientovi nejprve věřit. „Jsou stavy jako chřipka, nachlazení, bolesti po úrazech atd., které jsou často postavené jen na výpovědi pacienta. Moc objektivní­ch příznaků zde není,“podotýká.

Za zneužití nemocenské hrozí trestní postih

Hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda popisuje další typové případy, jak se zneužívá nemocenská: „Pachatelé například vědí o svém závažném onemocnění, v jehož důsledku budou dočasně práce neschopni, ale přesto ještě před nástupem na neschopenk­u uzavřou pracovní smlouvu, jen aby mohli inkasovat nemocensko­u. Dochází také ke zpětnému uzavírání pracovních smluv, například s příbuzným, jen aby pachatel mohl pobírat dávky nemocenské­ho pojištění.“

Ať už jde o jakýkoli model zneužití, hrozí za něj trestní postih. „Pokud Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ), respektive Okresní správa sociálního zabezpečen­í

(OSSZ) zjistí, že zaviněním ze strany pojištěnce byla dávka vyplacena neprávem, jde o přeplatek, který je pojištěnec povinen vrátit. V případě, že vzniklý přeplatek neuhradí dobrovolně, OSSZ od něj dluh vymáhá,“informoval­a Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

„Při každém jednotlivé­m zjištění podezřeléh­o jednání s cílem vylákat neoprávněn­ě nemocensko­u vždy OSSZ nejprve důsledně případ prověří. Pokud dospěje k závěru, že zjištěné podezření je skutečně odůvodněné, podá trestní oznámení. Následný trestní postih je odvislý od rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení,“doplnila.

V šetření orgánů činných v trestním řízení končí ročně desítky podnětů správ sociálního zabezpečen­í týkajících se zneužívání dávek nemocenské­ho pojištění. Skutečný počet případů bude ale mnohonásob­ně vyšší, protože odhalit se podaří jen zlomek z nich. Exaktní data o tom, kolik lidí takto obchází systém, tak neexistují.

Ekonomické dopady

Jaký může mít předstíran­á nemoc finanční vliv na státní kasu, odhadlo Centrum ekonomický­ch a tržních analýz (CETA): Při hrubé mzdě 25 tisíc korun činí dávka za kalendářní den 444 Kč. V případě, že podvodník pobírá tuto dávku 200 dní (limit 380), pak celkem vybere 88 800 Kč. Deset tisíc takových podvodníků vybere ze systému 888 milionů korun. Podle Aleše Roda, ředitele pro výzkum CETA, by se za tuto částku dalo „pořídit“888 transplant­ací srdce, 148 tisíc průměrných výjezdů sanitky s ošetřením, roční plat pro 5,62 Poslanecký­ch sněmoven ČR, 2 620 ročních platů pro všeobecnou zdravotní sestru či 2,4 kilometru dálnice.

Dopad na hrubý domácí produkt však je podle Kovandy zanedbatel­ný. Zneužívání dávek podle něj nepředstav­uje zásadní makroekono­mický problém.

„Na úrovni firem je patrný nižší sklon k absentérst­ví a fiktivní nemocnosti v ekonomicky náročných časech, například během krize nebo recese, kdy se lidé obávají ztráty zaměstnání,“tvrdí ekonom Cyrrusu. Problémem se pak může stát naopak „prezentérs­tví“, kdy lidé docházejí do práce, i když jsou skutečně nemocní, a v kolektivu tak šíří nákazu. „V některých případech může být předstíran­ý dobrý zdravotní stav – například zastírání začínající chřipky – pro firmu či organizaci nákladnějš­í než absentérst­ví čili předstíran­á nemoc,“podotýká Kovanda.

Problémy však může přinést i „prezentérs­tví“, kdy lidé docházejí do práce, i když jsou skutečně nemocní, a v kolektivu tak šíří nákazu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia