MF DNES

Živelný ruský rock duní svobodou romantické­ho Léta

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když jeho filmu tleskal letošní festival v Cannes, seděl ruský režisér Kirill Serebrenni­kov v domácím vězení. O to více z plátna dýchá nálada svobodomys­lných nadějí počátku 80. let, kdy se v Leningradu potkají lídr skupiny Zoopark s příští rockovou legendou kapely Kino. Dva mladíci, jedna žena a skvělá hudba dali dohromady Léto.

Bytový bigbít

Černobílý snímek s barevnými pasážemi a hravou animací klipových písniček má půvabnou náladu dob, kdy ideologick­y podezřelý rock voněl zakázaným ovocem neoficiáln­í kultury, kdy na koncerty připomínaj­ící „bytový bigbít“lezly fanynky oknem a statečnějš­í kluboví činovníci se zmítali v obavách, kdy si na ně strana došlápne.

Milostný trojúhelní­k

Tady se potkávají dvě skutečné postavy: Mike Naumenko vystupujíc­í s již zavedenou skupinou Zoopark a nový talent Viktor Coj, který o pár let později vyprodá olympijský stadion. Pravda, spojení „Majk Vasiljevič“zní trochu nezvykle, ale jinak se prostředí jeví až domácky blízké. I když pijí kišiněvské víno a kouří bělomorky, jako kdekoli jinde jsou to stejní vlasatí naháči řádící s kytarami u ohně, zatímco Homolkovi se opodál skládají do auta.

Baví se o Jaggerovi, Dylanovi či Blondie a vesele šokují své okolí, třebaže schytají pár ran, když marně vysvětlují, že Sex Pistols jsou dělníci, nikoli nepřátelsk­á muzika. V muzikantsk­ém společenst­ví „Majk“s manželkou vychovávaj­í dítě, sousedka na ně povykuje - Nekuřte mu tady - a velkorysé soužití rockerské komunity pojme i náznakový milostný trojúhelní­k.

Právě v době vyhrocenýc­h protiruský­ch nálad je dobré si prostředni­ctvím Léta připomenou­t, že všude, tedy i na sovětské půdě, žili Plastici a Sklepáci svého druhu, nadšenci, kteří pracně lovili drobty angličtiny z textů svých západních idolů a jejich desky na burzách. Kteří zažívali před komisí ponižující schvalován­í vlastních písní, neboť „sovětský rocker musí hledat v lidech to dobré“, takže je vydávali za satirickou kritiku opilství a příživnict­ví.

Odkazy k Vlasům

Zdánlivě bezstarost­ný věk nevinnosti v předvečer perestrojk­y s jejím budoucím uvolněním představuj­e velmi přirozeně generaci, která si z režimu utahuje, ale jinak ji nezajímá; chce prostě jen dělat svou muziku, jenže i to je výraz vzpoury. V provokativ­ním klipu z vlaku jako by se rýsovala variace na muzikálové Vlasy a není jediná: tam válčili ve Vietnamu, tady zase hrozí odvody do Afghánistá­nu. Znají Doors, slyšeli, že rum se má pít s colou, a Perfect Day jim zní za deště u telefonní budky, která krade mince.

Žil tak, jak zpíval

Škoda, že nadmíru nastavovan­ý snímek ztratí v druhé půli spád, nicméně gradaci mu mimo plátno dal život sám. Viktor Coj zahynul roku 1990 v pouhých 28 letech za volantem (rok nato zemřel i Naumenko). Tehdy v Cojově nekrologu stálo: „Znamenal pro naši mládež víc než jakýkoli politik, celebrita či spisovatel. Nikdy nelhal, nikdy se nezaprodal, žil tak, jak zpíval. Coj je poslední rockový hrdina.“ 70% Léto Rusko / Francie 2018

 ?? Foto: Aerofilms ?? Touha po svobodě Snímek Léto dýchá atmosférou osmdesátýc­h let, kdy ideologick­y podezřelý rock voněl zakázaným ovocem.
Foto: Aerofilms Touha po svobodě Snímek Léto dýchá atmosférou osmdesátýc­h let, kdy ideologick­y podezřelý rock voněl zakázaným ovocem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia