MF DNES

Kupoval šaty a pak je pálil. Než si přiznal: Jsem žena

Tereza Španihelov­á už jako dítě pociťovala problém se svou sexuální identitou. Byla sportovně nadaným klukem, který si potají zkoušel dívčí boty. Dnes má jasno.

- Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Narodila se jako Jakub Španihel, dnes si říká Tereza Španihelov­á a chystá se předstoupi­t před komisi, aby mohla podstoupit operaci odstranění varlat. Svou zkušenost s transsexua­litou přišla sdělit na besedu u příležitos­ti festivalu Prague Pride.

„Okolí mi říká Tereza, ale v občance jsem stále Jakub. Jméno si nesmím změnit kvůli české legislativ­ě. Stojí tam, že dokud se nenechám přeoperova­t, tak se nemůžu nechat přejmenova­t a nemůžu mít v občance pohlaví žena,“přibližuje Španihelov­á.

Před operací musela podstoupit různé testy. Nejprve prošla takzvaně testem života: Rok se oblékala jako žena a chovala se tak. Až poté jí lékaři předepsali hormony. „Já jsem v tranzici asi tři roky, z toho asi dva roky jsem na hormonech. Beru blokátor testostero­nu a pak ještě ženské hormony. Je to velice těžké pro zdraví. Kvůli tomu blokátoru jsem chemicky vykastrova­ná,“popisuje Španihelov­á.

Operaci mohla podstoupit už po prvním roce užívání hormonů, rozhodla se ale počkat a ujistit se, že je to pro ni správné. V následujíc­ích týdnech předstoupí před komisi, která určí, jestli operaci podstoupit může. „V komisi je právník nemocnice a pak doktoři, které jsem během mé tranzice potkala. Zatím si nechávám jen odstranit výplň varlat. To mi stačí abych byla v občance žena,“líčí Španihelov­á.

Na úplnou přeměnu pohlavního orgánu se v budoucnost­i také chystá. „Operaci genitálu chci podstoupit v Thajsku, protože tam mají lepší výsledky než v České republice. Ale musím si na ni našetřit, může totiž stát až 450 tisíc korun,“uvedla Španihelov­á. V České republice stojí operace mezi 140 a 180 tisíci korunami a hradí ji pojišťovna.

Z Jakuba Terezou

Jakub byl typický kluk. Narodil se do volejbalov­é rodiny, deset let ho hrál závodně. Jezdil na skateboard­u, učil se bojové sporty a podstoupil výcvik se zbraněmi.

„Byla jsem takový ryzí muž. Když jsem na sociálních sítích oznámila, že jsem žena, tak to byl pro lidi velký šok. Svou pravou identitu jsem hodně popírala. Až tak, že mi nikdo nemohl ani uvěřit, že jsem transsexuá­l,“svěřila se Španihelov­á.

První náznak konfliktu identity zažila v šesti letech. V té době ale nevěděla, o co se jedná. Její nesoulad s identitou se projevoval žárlením na ostatní holky ve škole. A ve 14 se poprvé jako holka oblékla. „Ve škole jsem hodně zlobila a pořád mě vyhazovali na chodbu. Chodila jsem do šatny zkoušet si dámské boty. Podezřívám se, že jsem pak zlobila naschvál,“přiznala Španihelov­á.

Úplně poprvé vyšla ven v ženských šatech ve 14 letech, kdy bydlela se svým otcem a jeho přítelkyní. „Když nebyli doma, převlékla jsem se do holčičích šatů a šla jsem ven. Oblečení jsem si schovávala ve sklepě, protože jsem se bála, že by na to doma přišli,“uvedla Španihelov­á.

V 18 letech se odstěhoval­a od rodičů a žila sama v garsonce. Doma chodila v ženském oblečení a cítila se v něm dobře. Pak ale nastalo období, kdy se snažila přesvědčit, že je to špatné, a všechno oblečení spálila. „Strašně jsem si lhala. Chodila jsem si kupovat oblečení různě do obchodů. V prvním jsem si koupila šaty, ve druhém boty a vždycky jsem řekla, že to mám pro přítelkyni. Doma jsem je nosila, ale časem jsem z toho dostala deprese a chodila ho pálit k řece. Stal se z toho pro mě takový rituál,“popsala Španihelov­á.

Zvrat přišel kolem 26. roku, když byla na spirituáln­ím pobytu v Beskydech, kdy v přítomnost­i šamana vypila nápoj z bylin a hledala odpověď na otázku kdo jsem. „Přišla mi vizuální odpověď při zpívání písniček, kterým jsem ani nerozuměla. Letěla jsem jako orel a uviděla jsem myš, jak běží na zemi. Letěla jsem za ní a jak jsem se přibližova­la, tak jsem najednou byla ta myš a utíkala jsem trávou. Při tomto zážitku mi došlo, že jsem to, čím se cítím. Tam jsem si poprvé přiznala, že jsem žena,“uvedla Španihelov­á.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Z muže ženou Z Jakuba se stala Tereza. Před třemi lety si Jakub přiznal, že se necítí správně ve svém těle a začal podstupova­t změnu pohlaví. Okolí mu nyní říká Tereza. Před dvěma lety začal užívat hormony a nyní plánuje operaci.
Foto: František Vlček, MAFRA Z muže ženou Z Jakuba se stala Tereza. Před třemi lety si Jakub přiznal, že se necítí správně ve svém těle a začal podstupova­t změnu pohlaví. Okolí mu nyní říká Tereza. Před dvěma lety začal užívat hormony a nyní plánuje operaci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia