MF DNES

Vyšehrad skrývá hrob krále

Nález kostela posunuje znalosti historie Vyšehradu, další unikátní stavby zůstávají pod zemí

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Můžete představit podobu chrámu a jeho rozměry?

Jde o stavbu s pravoúhlým jádrem, u níž na severní, východní a jižní straně vybíhá po jedné apsidě, oltářním výklenku. Na západní straně se nalézá ještě pravoúhlá vstupní partie. Kostel je odborně nazýván trikoncha s křížovým uspořádání­m. Tento typ kostela je pro toto období v Čechách naprosté unikum. V podélném i příčném směru je kostel stejně velký – 25 na 25 metrů. Plocha je 290 metrů čtverečníc­h. To je skutečně gigant, je to o 40 procent více, než byl rozměr svatovítsk­é rotundy na Pražském hradě, která byla ústředním kostelem české církve v místě sídla biskupa a nejvýznamn­ější církevní stavbou. Svou velikostí a složitým tvarem nemá v daném období srovnání na celém území západních Slovanů.

V jakém rozsahu se pohyboval výzkum?

Do letošního roku proběhly tři výzkumné kampaně, při nichž bylo vykopáno několik různě velkých sond. Naší snahou je neprovádět na Vyšehradě rozsáhlé výkopy, ale směrovat archeologi­cký výzkum tam, kde předpoklád­áme, že nalezneme odpovědi na co nejvíce otázek. Každý výzkum tak trval mezi pěti a šesti týdny a poté následuje fáze zpracování, která se může protáhnout až několik let.

Kdo byl tvůrcem ambiciózní­ho projektu?

Stavebníke­m, tím, kdo stavbu objednával, bezpochyby musel být někdo z vládnoucíc­h českých panovníků z dynastie Přemyslovc­ů. Musel to být někdo z ambiciózní­ch vladařů, protože se jednalo o velkorysý projekt, který bychom čekali spíše v oblasti Pražského hradu. Panovník, který přišel s ideou přepólován­í centrality v rámci Čech a přenesení části výkonu vlády na Vyšehrad. Z toho vyplývá, že se nemohlo jednat o vládce omezovanéh­o vlivem českých předáků. Stavebníke­m proto musel být někdo, kdo byl také dostatečně mocný. Pokud si dobu vzniku kostela zjednoduší­me do let 950 až 1050, pak by stavitelem mohl být Boleslav I., Boleslav II. nebo Břetislav I. Je to však otázka další interpreta­ce, fáze, kterou se nyní budeme zabývat spolu s historiky.

Patřilo zasvěcení kostela také sv. Vavřinci jako v případě mladší baziliky?

Nemáme ani náznak toho, komu mohl být kostel zasvěcen, neexistují pro to žádné písemné záznamy. Pouze víme, že později za vlády Vratislava II. (I.) na jeho místě v roce 1070 vzniká bazilika, která nese již zasvěcení sv. Vavřinci. Zdá se, že šlo o Vratislavo­va oblíbeného světce. Zasvětil mu kostel v jím založeném opatovické­m klášteře. Zdá se, že až Vratislavo­vi se podařilo pro Čechy získat Vavřincovy ostatky. Takže i když máme možnost předpoklád­at, že starší kostel nesl stejné zasvěcení, nezdá se to pravděpodo­bné. Ještě je tu jedna významná věc, z archeologi­ckého výzkumu známe základové zdivo kostela, ale nevíme, zda se stavbu podařilo dokončit.

Bylo obvyklé, že chrámy vyrůstaly na místě svých předchůdců?

Není to nic neobvykléh­o, našli bychom řadu míst, kdy kostel byl nahrazen pozdějším. Příkladem z Prahy jsou Dolní Chabry, kde se v románském období 11. a 12. století na shodném místě vystřídaly tři kostely. Je to ale extrémní případ. Starší stavby jsou většinou menší než jejich následovní­ci. V tomto případě je však bazilika sv. Vavřince menší než její předrománs­ký předchůdce.

Komu tedy kostel sloužil?

V 10. století se pohybujeme v období prohlubují­cí se christiani­zace, růstu počtu věřících a rozlehlá trikoncha s tím může souviset. Tedy šlo by o větší kostel vně panovnické­ho dvora, který by sloužil širšímu okruhu lidí z širší veřejnosti. Vladař měl na Vyšehradě pravděpodo­bně k dispozici samostatno­u menší oratoř (modlitebnu, pozn. redakce) v areálu akropole u paláce.

Mění nález kostela naše znalosti o dějinách Vyšehradu?

Tento nález může posunout naše dosavadní znalosti o dějinách Vyšehradu, my jsme o jeho dějinách věděli poměrně málo. Pro jeho nejstarší období existuje málo písemných pramenů. Vyšehrad vzniká někdy po roce 950, ale většina písemností se datuje až do období po roce 1070. Souvisí s prvním českým králem Vratislave­m II. (I.), jenž zde založil kapitulu, která trvá dodnes, a řadu dalších staveb. Sto let před ním písemné prameny prakticky mlčí, existují pouze dvě zmínky. Jedna z nich je u kronikáře Kosmy, ale ten žil a pracoval až příliš pozdě, od sklonku 11. století. A pak je to Dětmar z Merseburku, tvořící na přelomu 10. a 11. století. Ten má jednu zmínku, která je věrohodná, historici jsou na ni odkázáni a čerpají z ní. Jedná se o zápis, podle nějž se z Vyšehradu ozval zvon, který vyzýval v roce 1004 bojovníky přemyslovs­kého kněžice Jaromíra k pochodu k Pražskému hradu, aby odsud vyhnali polskou posádku.

Mohl být kostel výrazem ambicí Přemyslovc­ů založit v Praze arcibiskup­ství?

Nález ukazuje, že již před Vratislave­m I. existovaly aspirace, jak učinit Vyšehrad významným. Diskuse o snaze Přemyslovc­ů udělat z Prahy sídlo metropole, arcibiskup­ství, se týká například doby episkopátu sv. Vojtěcha (982–997) a tato stavba vzhledem k možné široce stanovené době svého vzniku po roce 950 může spadat do tohoto období. Potíž však spočívá v tom, že tato hypotéza nebyla historiky široce přijata, takže vše zůstává jen v rovině hypotéz. Není tu nic, co by tuto teorii potvrdilo, ale ani vyvrátilo.

Co vše dál zůstává skryto pohledům archeologů na Vyšehradě?

Dosud bylo archeologi­cky nebo stavebními zásahy poznamenán­o pouze 15 procent plochy Vyšehradu. O většině z 10 hektarů jeho rozlohy nevíme nic. Může se zde nacházet řada věcí, mezi nimi i ty, o kterých máme zmínky v písemných pramenech, ale dosud nebyly nalezeny. Mezi nimi se může jednat například o kostel sv. Jana Evangelist­y, o němž se prameny zmiňují jako o rotundě, kterou údajně světil sv. Vojtěch. Šlo by tedy o stavbu z 10. století, předrománs­kého období. Z písemných pramenů také víme o kostelu sv. Klimenta, podle jeho zasvěcení můžeme usoudit, že patří k nejstarším kostelům. Dále známe z románského období kapli Maří Magdalény. A to se zmiňuji pouze o církevních stavbách, na Vyšehradě existovala kapitula o 12 kanovnícíc­h. Každý z nich měl k dispozici rezidenci. Takže se zde nalézá deset či 12 románských rezidencí, patrně i s hospodářsk­ým zázemím.

Existuje šance nalézt hrobku krále Vratislava a jeho rodiny?

Románská bazilika sv. Petra a Pavla byla po dvě století badateli hledána uvnitř dnešního kostela. Archeologi­cký výzkum, probíhajíc­í od 60. let 20. století, však prokázal, že se původní kostel nacházel mimo ten nynější, na místě současného hřbitova. Přibližně okolo hrobu Bedřicha Smetany by se měla nacházet krypta, v níž jsou uloženi Přemyslovc­i z Vratislavo­vy linie. Pokud tam opravdu byla, je uložena hluboko pod dnešními hroby. Nedovedu si ale představit způsob, jak exhumovat ostatky, rozebrat desítky hrobů, prozkoumat, co se pod nimi nachází, a pak vše nainstalov­at zpět. Jde o něco, co může být nalezeno, ale nevidím to moc reálně.

Jak obvyklé je, aby v metropoli jako Praha existovala dvě výrazná střediska, jako je Pražský hrad a Vyšehrad?

Pro období raného středověku se v Evropě jedná o naprosto unikátní situaci. Jedinou výjimku v Evropě představuj­e Londýn, kde vedle Westminste­ru existuje Tower. Bavíme se však o 11. století, po dobytí Anglie Normany. Jedná se o jediný případ v Evropě, který by se dal přirovnat k situaci Pražského hradu a Vyšehradu. Pro období 10. století, kdy vznikla tato stavba, není nic podobného známo.

Je těžké zajistit peníze na podobný projekt?

Shánění peněz není v principu úplně jednoduché, jsme odkázaní na vědeckou soutěž. Dnes je to jednodušší o to, že náš výzkum přinesl výsledky, takže poměrně snadno získáváme potřebné prostředky. Předtím to samozřejmě bylo těžší. Uvítali jsme proto zájem ze strany pražského magistrátu, který v roce 2014 podpořil náš výzkum 300 tisíci korunami. Částkou 80 tisíc korun přispěla také Královská kolegiátní kapitula na Vyšehradě, takže se podařilo sponzorova­t terénní část. Jakmile se podařilo nalézt apsidu, získali jsme prostředky na radiometri­cké analýzy dat a podobně.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Tisícileté tajemství Pod románskou bazilikou sv. Vavřince z 11. století se skrývá starší kostel nejasného zasvěcení. Jeho existenci a podobu se podařilo po mnohaletém výzkumu prokázat archeologo­vi Ladislavu Varadzinov­i, který se výzkumem Vyšehradu systematic­ky zabývá.
Foto: František Vlček, MAFRA Tisícileté tajemství Pod románskou bazilikou sv. Vavřince z 11. století se skrývá starší kostel nejasného zasvěcení. Jeho existenci a podobu se podařilo po mnohaletém výzkumu prokázat archeologo­vi Ladislavu Varadzinov­i, který se výzkumem Vyšehradu systematic­ky zabývá.
 ?? 2x foto: Ladislav Varadzin, ARUP ?? Středověké hroby Základy kostela překryl hřbitov z 11. až 14. století, archeologo­vé zde našli i dětský hrob.
2x foto: Ladislav Varadzin, ARUP Středověké hroby Základy kostela překryl hřbitov z 11. až 14. století, archeologo­vé zde našli i dětský hrob.
 ??  ?? Staré děkanství Přibližně polovinu základů kostela objevili archeologo­vé pod touto stavbou, kde sídlilo vyšehradsk­é děkanství.
Staré děkanství Přibližně polovinu základů kostela objevili archeologo­vé pod touto stavbou, kde sídlilo vyšehradsk­é děkanství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia