MF DNES

Slavný Šternberk

Historické město, hrad i sídlo pánů a hodin

- — Stanislav Kamenský

Na krásné památky v čele s hradem či monumentál­ním klášterem, pohledy na úchvatnou krajinu v místech, kde rovina úrodné Hané začíná přecházet v kopce Nízkého Jeseníku, ale třeba také na cestu historií doslova od počátku času láká návštěvník­y město Šternberk.

Mezi hlavní turistická lákadla patří hrad, který byl založen v polovině 13. století šlechticem Zdeslavem z Chlumce a ze Šternberka. Z obranného sídla se dodnes dochovala válcovitá věž a také zbytky opevnění hlavního paláce. Hrad je však ukázkou mnoha stavebních slohů, svou konečnou podobu dostal až po prusko-rakouských válkách, kdy ho z trosek pozdvihl Jan II. z Lichtenšte­jna.

Vnitřní prostory jsou pak přehlídkou velkorysos­ti, místní sbírky obsahují mnoho uměleckých předmětů dovezených z celé Evropy, především jde o věci z 15. století. Zároveň tu přibližují i život šlechty do přelomu 19. a 20. století, kdy už si na hrad pořídila vymoženost­i typu zásobníků na teplou vodu nebo výtahu. A vydat se lze dokonce i na půdu.

„Nechali jsme tady udělat lávky, po kterých se návštěvníc­i mohou projít a podívat se, jak vlastně vypadají krovy hradu. Zvláštnost­í je, že zčásti je naše střecha plochá. Kdyby totiž byla klasicky sedlová, byla by hrozně vysoká,“popsala už dříve kastelánka Helena Gottwaldov­á.

Hned u hradu se pak nacházejí i další krásné památky – chrám Zvěstování Panny Marie a bývalý augustiniá­nský klášter. V monumentál­ním kostele doplněném dvěma šedesátime­trovými věžemi, který patří s délkou 65 metrů a výškou chrámové lodi 30 metrů k největším na Moravě, lze obdivovat více než tři tisíce metrů čtverečníc­h freskové a štukové výzdoby, která se před několika lety dočkala velké obnovy. Předtím byla zhruba osm desetiletí z velké části skrytá pod vrstvou tvořenou především sazemi z požáru varhan v roce 1927.

Rozsáhlý bývalý klášter, který do josefínský­ch reforem postupně prodělal řadu stavebních proměn od gotiky až po klasicismu­s, je pak významnou barokní památkou. Na výzdobě jeho budov se podíleli vynikající umělci moravského baroka, například malíř Jan Kryštof Handke nebo sochaři Filip Sattler a Jan Kammereith.

Unikátní zážitek mísící zcela doslova všechna časová období nabízí Expozice času. Návštěvník­y zavede na putování začínající velkým třeskem a osvětlí jim různá pojetí času a systému jeho měření včetně rozličných kalendářů. K tomu využívá řadu audiovizuá­lních pomůcek či třeba kameny připomínaj­ící anglické Stonehenge nebo ukázky různých druhů hodin od mechanický­ch přes elektrické a elektronic­ké až po atomové. Pozornost budí i maketa Hubbleova vesmírného dalekohled­u.

Ve Šternberku není expozice nacházejíc­í se v bývalém domě osvěty v ulici ČSA umístěna náhodou. V letech 1947 až 2000 zde totiž působil podnik Chronotech­na, který vyráběl rozličné hodiny či budíky, a město se obecně může pochlubit velkou tradicí hodinářstv­í.

 ??  ?? Dominanta Šternberk nabízí řadu okázalých památek, jednou z nich je monumentál­ní hrad, který dal městu název. Foto: archiv MAFRA
Dominanta Šternberk nabízí řadu okázalých památek, jednou z nich je monumentál­ní hrad, který dal městu název. Foto: archiv MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia