MF DNES

Vítězka nad nervozitou. Ogrodníkov­á má stříbro

- Tomáš Macek

Nevyletěla jako kometa. Učila se z chyb. Hledala svoji cestu. A našla ji. Došla po ní nyní až do Berlína, do včerejšího večera na Olympijské­m stadionu.

Teď si zakrývá oči dlaněmi, jako by ještě nevěřila. Ale je to tak. Právě vybojovala stříbrnou medaili z mistrovstv­í Evropy. Svoji první.

Tak jako kdysi Barbora Špotáková si o ní řekla hned prvním pokusem na 61,85. Všechna rozhodnutí, která v minulosti o kariéře učinila, najednou dávala smysl.

Když chodila do 5. třídy, rodiče vymýšleli, zda ji dát na tenis nebo na atletiku. Vyhrála druhá možnost. „Tenis je přece jen finančně náročnější,“vysvětlova­la.

V Porubě a ve Vítkovicíc­h měla štěstí na trenéry s vizí. „Takové, kteří nechtěli udělat hvězdu za rok, ale stavěli na širokém základu,“ocenil i šéftrenér Tomáš Dvořák.

Už v roce 2007 mohla být v Ostravě medailistk­ou z mistrovstv­í světa do 17 let. Ve víceboji. „Jenže to by musela v kouli aspoň jednou trefit výseč,“vyprávěl Dvořák.

Později ji deptalo, že v sedmiboji stále není schopna prodat formu, proto změnila disciplínu. „Ty jsi překážkářk­a,“hučel do ní Dvořák.

Měla jiný názor. Ten oštěp jí tak pěkně létal z ruky.

Na mistrovstv­í Evropy v Curychu 2014 se prvně nominovala coby oštěpařka specialist­ka.„Ale byla jsem ještě nezkušené trdlo,“uznala.

Zamilovala se do Vítězslava Veselého, mistra světa i Evropy, a stěhovala se za ním do Prahy. Na Dukle jí začalo docházet, o čem všem oštěp je. Upravila trénink i techniku, navýšila regeneraci. „Z víceboje bývala zvyklá na větší objemy tréninku, to ji teď trochu dusilo,“popisoval Veselý. „Je totiž vzezřením výbušný, silový typ a ty potřebují naopak intenzivní, krátké tréninky. Když je odpočatá, přijde pak ta střelba.“

Loni na mistrovstv­í světa v Londýně si poprvé připadala jako oštěpařka. Byť jí postup do finále těsně unikl, nabírala sebevědomí.

Letos ho začala prodávat. Při prvním startu v Potchefstr­oomu 65,61! „Najednou jsem zjistila, že mám limity úplně jinde.“Dvořák přiznal, že se kdysi mýlil: „Až letos jsem jí konečně přestal říkat překážkářk­o.“

Nikola Ogrodníkov­á je oštěpařka.

Už nikdo nepochybuj­e. Vítězka závodu Diamantové ligy.

Přední Evropanka. Ta, která se pere o medaile.

„V kvalifikac­i jsem nesoupeřil­a s holkama, ale sama se sebou. Ve finále už jsem připravená na souboj s ostatními,“hlásila před včerejším kláním. Veselý, jenž kvůli předchozí angíně v Berlíně nestartova­l, usedl na tribunu a dumal: „Je šikovná, ale vědomí, že má na medaili, umí s lidmi zamávat. To nenacvičít­e. Přitom Nikola je poprvé v této pozici.“

Nervozita se zákonitě musela dostavit, ale ona ji porazila. A český medailový půst v Berlíně po pěti dnech skončil.—

Nikola je oštěpařka. Už nikdo nepochybuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia