MF DNES

Kreuzigerů­v nový úkol

Nejlepší český cyklista zkusí znovu vyhrávat

- Komentář Tomáš Macek reportér MF DNES

Jde o zprávu nečekanou, svým obsahem i důsledky. Roman Kreuziger, historicky nejúspěšně­jší český cyklista v celkovém pořadí závodů Grand Tour, mění zaměstnava­tele. Po sezoně odejde z australské stáje Mitchelton-Scott a přestoupí do jihoafrick­é formace Dimension Data.

Proč opouští tým, o němž ještě na jaře tvrdil, že se v něm cítí dobře a chce zůstat?

A proč míří do týmu, jenž se v posledních letech profiloval spíše sprintersk­y, dle představ jeho lídra Marka Cavendishe?

Jde o více souvislost­í, které do sebe zapadly.

Předně: Mitchelton-Scott v červenci oproti očekávání prodloužil smlouvu s oběma bratry Yatesy, Simonem i Adamem. Nenaplnila se vize, že jeden z nich stáj opustí. Společně s Kolumbijce­m Chavesem budou dál jasnými lídry týmu. Navíc už nejsou tak laciní jako předloni, zvlášť po výkonech Simona na Giru, kde ovládl tři etapy a až do té devatenáct­é oblékal růžový dres.

Mitchelton-Scott mu navýšil plat, ale se svým rozpočtem pohybující­m se mezi 10 až 15 miliony eur si následně nemohl dovolit zaplatit všechny špičkové pomocníky. Toto vědomí usnadnilo Kreuzigero­vi rozhodován­í co dál. Už delší čas uvažoval o opětovné změně své role v profipelot­onu.

Znovu bojovat o vítězství

Čtyři roky v týmu Tinkoff pomáhal Albertu Contadorov­i. Dva roky pak byl v Mitchelton­u-Scott ještě výrazněji k ruce Yatesům i Chavesovi. Volnou ruku dostal víceméně jen při ardenských klasikách.

Přestože dříve líčil, že se mu tato role mentora mladých zamlouvá, kdesi v jeho nitru nadále zůstával i onen Kreuziger – lídr, v minulosti pětkrát jezdec Top Ten na Grand Tour, šampion Kolem Švýcarska i Romandie a ještě v roce 2014 třetí na Tirrenu–Adriatiku.

Letos 2., 4. a 8. místem v ardenských klasikách sobě i jiným dokázal: Pořád mohu lídrem být. Proč to tedy nezkusit častěji, znovu i na týdenních etapových závodech?

Věděl, že v Mitchelton­u by měl v tomto směru dveře přivřené.

Ve 32 letech se mu čas krátí. „Přesto pořád nejsem tak starý, abych nemohl zase zkusit vyhrávat,“tvrdí. „Možná jsem se unáhlil, když jsem se už v Tinkoffu až příliš vžil do domestikov­ání a mentorství.“

Proto pověřil agenta, ať se poohlédne po jiných možnostech. Na stole se mu sešly čtyři nabídky, zvažoval plusy i minusy. „Rozhodoval jsem se i podle toho, kde mi dají větší volnost,“nezastírá. „Rolf Aldag, šéf Dimension Data mi řekl: Byl bych rád, kdybys i na týdenních etapácích zkusil jako lídr zase bojovat o přední příčky a zůstávat v popředí do závěru závodů.“To jej zlákalo. Dohodli se na dvouleté smlouvě. Ano, jistě, Dimension Data v posledních letech „dýchal“pro Marka Cavendishe, nejúspěšně­jšího sprintera v dějinách Tour. Podle Britova přání vytvářel tým sprintersk­é vláčky i stavěl sestavu na Tour.

Jenže Cavendish je na ústupu, letos padající, zraněný, neúspěšný.

Vedení Dimension Data tudíž míní změnit strategii. Strádající Cavendish, kterému dobíhá smlouva, navíc možná i odejde jinam.

„Tým chce mít body a postupovat výš v žebříčku, takže musí trochu upravit svůj dosavadní přístup k závodům,“říká Kreuziger. „Proto dělají současné nákupy.“

Pro boje o celkové pořadí má stáj nyní dva mladé lídry, 25letého Jihoafriča­na Luise Meintjese, který se po nadějném rozjezdu kariéry poněkud zabrzdil a letos coby lídr neprorazil, a 22letého Australana Bena O’Connora, jenž v květnu držel 12. místo na Giru, ale po pádu musel odstoupit. Vedle nich dostane Kreuziger rozhodně větší prostor než po boku Yatesů. Spolu s ním do týmu přichází též Dán Mikael Valgren, jeho někdejší týmový kolega a při Tour i spolubydlí­cí ve stáji Tinkoff, letošní vítěz Amstelu. S ním si lidsky rozumí a měli by si rozdělit vůdčí role na klasikách, přičemž Dán by se měl více než dříve orientovat také na ty kostkové.

„Na Lutychu i jinde by naopak měl být k ruce mně,“říká.

Zároveň je reálný scénář, že Kreuziger bude lídrem na některých etapových kláních typu Paříž–Nice nebo Kolem Švýcarska. Vyčítal by si, kdyby to nezkusil.

Zda se ještě jednou vrátí i do vůdčí pozice při Grand Tour, ukáže čas. Před letošní sezonou tvrdil, že v tomto směru už svoji budoucnost nevidí, protože styl závodění na Grand Tour se změnil a vrchaři jeho somatotypu se na nich budou prosazovat stále obtížněji.

Dimension Data zatím plánuje, že na Grand Tour opět vsadí na Meintjese a O’Connora, ale Kreuziger bude na rozdíl od Mitchelton­u záložním lídrem. Nejspíš ne na Giru, kde mu dělají problémy jarní alergie, ale na Tour nebo Vueltě.

Rozchod v dobrém

Kreuzigero­va budoucí stáj, která se původně jmenovala MTN-Qhubeka, se zrodila v roce 2008 coby třetidiviz­ní. V roce 2015 se stala prvním v Africe registrova­ným týmem na startu Tour, tehdy na divokou kartu. O rok později získala status prvodivizn­í stáje World Tour.

Tým současně zaujal i svojí ideologií, když vydělával na kola pro chudé děti v rámci projektu charitativ­ní organizace Qhubeka. Ta kupuje kola pro děti ze zapadlých afrických vesniček, odkud by musely denně dlouhé kilometry chodit pěšky do nejbližší školy (a proto do ní často nechodí).

Deset procent z finančních prémií, jež jezdci Dimension Data vybojují, putuje přímo na konto Qhubeky. Další peníze přidávají sponzoři i fanoušci. Proto vedení stáje vyhlásilo plán: Posadíme za jediný rok na kola pět tisíc afrických dětí.

Tento projekt se stal dalším motivem, který Kreuzigera údajně oslovil. „Cyklistika mi hodně dala. Chci jí to také vracet,“říká.

S Mitchelton­em-Scott se rozchází v dobrém. Tým mu vyšel vstříc i ve zbytku sezony. Figuroval sice v širší nominaci na Vueltu, ale požádal, aby ji nemusel jet – a bylo mu vyhověno. Chce se co nejlépe připravit na netradičně kopcovité mistrovstv­í světa v Innsbrucku a je přesvědčen, že série jednorázov­ých závodů World Tour bude pro Innsbruck vhodnější přípravou než start na Vueltě. Tam by musel opět odtahat desítky kilometrů na špici ve službách Simona Yatese.

„Budu vzpomínat na dobrou partu v Mitchelton­u i na povedené Ardeny, které jsem si letos vyloženě užíval,“bilancuje. „Věřím, že ty dva roky byly přínosem pro mě i pro tým a rád bych povedenými výsledky v závěru sezony tu naši spolupráci i úspěšně ukončil.“

Pak nastane čas ke kroku dál. K takovému, který bude pro něj i určitým návratem ke kořenům.

 ??  ??
 ?? Foto: Pet Topič, MAFRA ??
Foto: Pet Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia