MF DNES

České zemědělce čeká změna N

Pokud budou pokračovat současná sucha a vysoké teploty i v příštích letech, čeští zemědělci budou muset změnit způsob hospodařen­í, protože by to krajina nemusela vydržet. Bude potřeba rozčlenit současné „velké lány“a postavit víc přehrad.

- Petr Havel agrární analytik

ikdo dnes objektivně nedokáže říci, i když „katastrofi­ci už vědí“, zda bude i v následujíc­ích letech pokračovat současné období nedostatku srážek a vysokých teplot. Pokud ano, čekají v nejbližšíc­h letech české zemědělstv­í velké změny. Krajina totiž nedokáže v potřebné míře vyrovnávat dopady vláhových extrémů, protože se od doby rozorání mezí v polovině minulého století o 40 procent snížila její schopnost zadržovat vodu.

Výsledkem jsou extrémní projevy sucha či lokální povodně z přívalovýc­h dešťů. V obou případech stojí přitom „první na ráně“zemědělci, kterým to působí nemalé ekonomické ztráty včetně materiální­ch v podobě rostoucí vodní eroze, která nyní z polí odplavuje ročně více než 30 milionů tun zeminy.

Ve vlastním zájmu tak musí zemědělci bez ohledu na sucho či mokro změnit způsob svého podnikání a dosavadní zemědělská politika musí na uvedená rizika reagovat. Pokud se tak nestane, lze očekávat pokles produkce a nárůst ploch, na nichž nebude možné konkurence­schopné zemědělstv­í provozovat.

Rozhodujíc­ím krokem by mělo být zmenšení stávajícíc­h nepřerušov­aných ploch polí, našich „velkých, širých rodných lánů“, jak kdysi napsal Josef Václav Sládek. Tak velká pole jako dnes ale jistě na mysli neměl. Ta totiž představuj­í hlavní příčinu, proč půda vodu nezadrží, protože se na nich nemá kde zastavit a vsáknout.

Zemědělsko­u krajinu je tak třeba rozčlenit terénními překážkami, čemuž se brání především velké zemědělské podniky poukazujíc­í na následné komplikace pro techniku. To je ale nesmysl, cílem není vytvářet z polí záhumenky, ale plochy odpovídají­cí svými rozměry zhruba polím v EU. Naše jsou v průměru téměř desetkrát větší.

Větší pole existují sice například v USA, to však nelze srovnávat, neboť tam mají jiné prostorové a terénní podmínky. Motivací k rozčlenění naší krajiny by přitom mohlo být nastavení dotací – sazba dotace na takzvané „krajinné prvky“, tedy ony terénní překážky, by mohla být několikaná­sobně vyšší než na „normální“půdu. Vůli k tomu naznačil i současný ministr zemědělstv­í Miroslav Toman.

Ten navíc avizoval zjednoduše­ní stavebních řízení nebo i absenci stavebního řízení v případech, pokud by si vlastník na svém pozemku vybudoval rybník. Právě stavební řízení je demotivují­cím prvkem při obnově a zakládání rybníků, ačkoli nutnost nárůstu vodních ploch všichni uznávají a jsou na to dokonce k dispozici potřebné peníze.

Stejně tak však zřejmě v krajině přibude několik přehrad. Nejen jako možných zdrojů pitné vody, ale i pro takzvané nadlepšová­ní průtoků v území pod přehradou, což mimo jiné zvýší využitelné zdroje vody i pro zemědělské podnikání.

Pokud tedy nebudou výstavbě těchto děl bránit různé občanské iniciativy, hájící často hlavně existenci stavení, které bylo v minulosti v rozporu se zdravým rozumem a často i zákonem postaveno v záplavovýc­h oblastech či v místech, která se již před lety pro možnou výstavbu nádrží vyčlenila.

I když si to mnozí myslí, nelze naopak očekávat v blízké budoucnost­i zásadní změny ve struktuře na polích pěstovanýc­h plodin. O něco snížit by se sice mohly plochy řepky, to však až poté, co EU zcela ustoupí od podpory a závazků členských zemí v rámci biopaliv první generace.

Nutno poznamenat, že řepka, kukuřice či širokořádk­ové plodiny, které mohou teoreticky zvyšovat riziko eroze a přispívat k odplavován­í kvalitní půdy z polí, nemusí takové riziko pro krajinu a zachování zdrojů vody představov­at při správném obhospodař­ování.

Příliš důležité není ani častější střídání plodin, které má z pohledu zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu jen nevýznamný, podle výzkumů maximálně 15procentn­í vliv. Daleko důležitějš­í je udržet v krajině, včetně polí, pokud možno po celý rok vegetaci (například v podobě podsevů), která snižuje teplotu a zabraňuje vyššímu odparu vody.

To vše v praxi znamená, že se skladba plodin v budoucnost­i příliš měnit nebude, snad až na vyšší podíl pícnin, pokud ovšem bude v Česku dostatek hospodářsk­ých zvířat.

Minimálně vyšší podíl ploch než v současnost­i bude však třeba v budoucnost­i zavlažovat. Především takzvaných speciálníc­h plodin, jako je ovoce či zelenina. Zavlažovat obilí je ekonomický nesmysl. Je možné v krajině obnovit a dobudovat hydromelio­rační systémy, avšak tak, aby v době přebytku vodu zadržovaly a v době nedostatku ji prostředni­ctvím vodotečí na půdu vracely. V tom by měl pomoci stát. I tady však peníze na tyto účely existují a lze je navyšovat.

Změnit by se také měl systém a nástroje rozkladu zemědělský­ch rizik. Již delší dobu se mluví o takzvaném fondu nepojistit­elných rizik, stále však neexistuje, mimo jiné proto, že část zemědělců do něj není ochotna přispívat, neboť se jim to údajně nevyplatí. K tomu je třeba uvést, že stát již nyní zemědělské pojištění dotuje a fond by tak měl být především pojistkou pro „zásah vyšší moci“, třeba v případě sucha. I tak ale pojištění zemědělce něco stojí, a proto jsou také v Česku ještě velké rezervy v propojiště­nosti.

To se zřejmě změní, ovšem pomohla by tomu vazba podpory pojištění na nějaký typ dotace. Bude to však znamenat další nárůst nákladů zemědělců, a lze tak postupně očekávat jak vyšší ceny zemědělský­ch surovin, tak i potravin. A to i z toho důvodu, že na světě přibývá majetnější­ch lidí, takže jídlo podraží i kvůli rostoucí poptávce, a nejen u nás.

V budoucnost­i nelze očekávat zásadní změny ve struktuře na polích pěstovanýc­h rostlin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia