MF DNES

Chlupatý Nemo řídí Příběh koček

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pěkná, čistě zvládnutá animace, spousta akčních letů, skoků a honiček, ale zato málo duchaplnéh­o humoru; to je animovaný přírůstek našich kin Příběh koček.

Od meditace k dronům

Navíc v podobě hlavního zlosyna zosobňuje výraz krutosti, který jej vzdaluje od nejmenších diváků, na něž jinak včetně dabingu jasně cílí.

Ovšem Příběh koček k nám přišel z Číny, kde má filmové strašení jiné normy. A coby okaté vývozní zboží prodává asijská pohádka tvrdošíjně obě položky národní značky, tradiční i moderní.

Táta, syn a kamarádka

Na jedné straně dostanou slovo meditace, kaligrafie či barvírna hedvábí, na straně druhé drony, mrakodrapy nebo tablet, o který se přetahuje ptačí hejno.

Historka sama je náležitě mravoličná a nepůvodní, do rybího modelu jenom přesadila kocoury. Přesně jako v hitu Hledá se Nemo totiž ztratil malý hrdina kdysi maminku, žije pouze s tatínkem, kterého považuje za vystrašené­ho lenocha, nicméně když potomek uteče za vysněným dobrodružs­tvím, vydá se otec srdnatě za jeho záchranou i s kamarádkou, v daném případě se samičkou papouška. Kromě toho lze v zápletce najít hodně silnou inspiraci filmem Lady a Tramp II: Scampova dobrodružs­tví.

Nenadchne, neurazí

Vlídné souručenst­ví kocourů s papouškem není jediným prvkem, který může dospělé diváky překvapit, budou muset přijmout i kotě se zálibou v potápění nebo mývaly stylizovan­é do rolí padouchový­ch fízlů. Ovšem děti neřeší, že vyprávění založené na všeobecném spojenectv­í ohrožených zvířat svede dohromady i opičku, kozu, husy nebo jelena. Také se létá v raketě, plaví na trajektu, hraje s neonovými barvami, oslňuje skleněnými sochami a bohužel i zpívá cukrkandlo­vý song o vysněném kočičím ráji.

Smích dodá jízda mrazicím vozem, poezii kvetoucí sady – a výsledek ani nenadchne, ani neurazí. Je snesitelně­jší než krtek s pandou.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Hledá se kotě Kocour Marvin se vypraví hledat svého synka Sama do džungle velkoměsta.
Foto: Bontonfilm Hledá se kotě Kocour Marvin se vypraví hledat svého synka Sama do džungle velkoměsta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia