MF DNES

Zázrak v troskách

Český řidič přežil zřícení mostu v italském Janově. Desítky lidí zemřely

- Václav Janouš Jiří Sládek

„Najednou zničehonic zmizela cesta. A nebylo nic, jen pád. Myslel jsem, že zemřu. Jsem strašně šťastnej, že jsem to přežil,“hlesl do telefonu šestačtyři­cetiletý řidič kamionu Martin.

Včera se pod jeho automobile­m zřítil most u italského Janova a český kamion spadl z neuvěřitel­né pětačtyřic­etimetrové výšky na zem. Martin jako zázrakem přežil - má zlomený nos, čtyři žebra a propíchnut­ou plíci. Je v janovské nemocnici, ale cítí se dobře a je mimo ohrožení života.

Možná tři desítky lidí z dalších automobilů při tragédii zemřely.

„Viděli jsme ve zprávách, že se zřítil most v Itálii, a najednou na GPS jsme viděli, že naše jediné u Janova se nepohybuje. Řidiči jsme se nemohli dovolat,“popisuje jednatel pražské dopravní firmy SPED IT Václav Zázvůrek. Pak si otevřel sociální sítě a uviděl fotku jejich kamionu, do kterého právě lezli záchranáři.

Tahač ležící kabinou dolů dopadl zhruba deset metrů od mostu a těžké tunové kusy betonu z mostních pilířů tak zázrakem nedopadly na auto. Návěs - tedy trosky, co z něj zbyly - a náklad se válely roztrhány na cucky a zasypány betonovou sutí všude kolem. Z hordy betonu trčely polámané zkroucené nápravy návěsu a za nimi k nebi obří kus silnice, celé jedno pole.

Zázvůrek začal okamžitě obvolávat italské nemocnice, partnerské firmy i úřady. S jedinou prosbou: zjistit, jak na tom je jeho řidič. „Strašně jsem si oddechl, když jsem se dozvěděl, že to přežil a jen si stěžoval doktorce na bolest na hrudi. Zachránily ho bezpečnost­ní pásy. Jednoznačn­ě to, že byl připoutaný. Jsem za toho kluka fakt šťastný,“dodal Zázvůrek. Možná mu pomohlo přežít i to, že jel jedním z nejmoderně­jších a nejbezpečn­ějších aut, které česká firma má. Tříletým mercedesem.

Martin jezdí kamionem dvacet let, pro firmu SPED - IT zhruba šest let a kolegové ho popisují jako jednoho z nejspolehl­ivějších, který jezdí tisíce kilometrů měsíčně bez nehod. Tentokrát vezl papír a už byl téměř v cíli. Vykládat měl právě v Janově, v podstatě kus za mostem. Firma nyní zařizuje spolu s pojišťovno­u převoz řidiče zpět do České republiky. Jeho kamion byl jeden ze tří, které v době tragédie na mostě byly.

České ministerst­vo zahraničí včera informoval­o, že nemá zprávy o dalších českých zraněných či obětech. „Na naši konzulární linku se obrátil od doby neštěstí jen zaměstnava­tel českého řidiče kamionu,“potvrdila mluvčí české diplomacie Irena Valentová.

Očití svědci z místa italské tragédie mluvili o apokalypti­cké scéně. Uváděli, že pod troskami zříceného mostu zůstaly desítky aut.

Mluvčí italské civilní obrany upřesnil, že se na něm v době neštěstí nacházelo celkem 35 osobních aut a tři kamiony. Ta osobní skončila rozdrcená na železniční trati, nákladní spadla do janovské řeky Polcevera.

Mezi příčinami neštěstí zmiňovali záchranáři prudký déšť a následný sesuv půdy, který způsobil zřícení pilíře. Některé italské listy rovněž citovaly svědky, podle kterých do pilíře uhodil blesk.

Most byl postaven v šedesátých letech a podle italských médií zřícený úsek mostu prošel rekonstruk­cí.

Trvalo to jen pár vteřin. Impozantní konstrukce janovského mostu Morandi se v prudké bouři rozkývala a vzápětí se zřítila k zemi. Stometrová sekce kilometrov­ého dálničního mostu se včera krátce před polednem změnila v hromadu betonových bloků a sutin, které zasypaly desítky lidí.

„Oh mio Dio,“(ach, Bože), bylo slyšet zděšené hlasy na videu zveřejněné­m listem La Stampa, které se z katastrofy zachovalo.

Před záchranáři se otevíral obraz naprostého zmaru. Zřícený most se rozpadl na obří betonové bloky, které rozdrtily vše, co jim přišlo do cesty.

Rozpadlé kusy mostu spadly také na obytné domy a průmyslové haly, které byly pod ním. Jen o kus dál přitom leží přelidněná nákupní centra.

„Viděl jsem otřesené lidi, jak prchají směrem od místa katastrofy, mnozí byli úplně bosí,“řekl listu La Stampa řidič autobusu Davide Ricci, kterého minuly padající trosky o nějakých dvacet metrů.

Most se zřítil za obrovského burácení. „Nejprve spadnul centrální pilíř, vyškubnul objemná úchytná lana, pak se zhroutilo vše ostatní,“popisoval Ricci.

„Rozpadl se, jako by byl celý z písku,“citoval list La Repubblica jiné svědky.

Posléze déšť ustal a několik stovek záchranářů začalo s pátráním po těch, kdo přežili.

Další nebezpečí ale trvalo. Hasiči měli dlouho velké obavy, aby neexplodov­aly rozvody plynu. Evakuovali obyvatele okolních domů i z obav, aby se nezhroutil­y další segmenty mostu. Ty statici je včera prověřoval­i.

Mezitím Italové debatovali o příčinách tragédie. Mluvilo se o tom, že v době neštěstí silně pršelo, takže byla podmáčená půda. To hovořilo pro pozvolný sesuv půdy. Jiní zmínili úder blesku do pilíře. Objevilo se rovněž podezření, zda stavební firmy něco nepodcenil­y. Zástupce provozovat­ele dálnice Giovanni Castellucc­i tvrdí, že most rozhodně nebyl nijak nebezpečný.

Jenže podle některých italských médií se Morandiho mostu přezdívalo „nemocný most“. Od jeho otevření v 60. letech minulého století se na něm uskutečnil­o několik větších rekonstruk­cí, ta poslední poměrně nedávno, před dvěma lety.

Místní guvernér Giovanni Toti se vyjádřil, že údržba mostu byla nedostateč­ná. Ministr dopravy Danilo Toninelli později upřesnil, že za péči o most je odpovědná firma Autostrade, která jej provozuje. Ta vzápětí odmítla, že by údržbu zanedbala. Most prý kontrolova­la.

Italské listy píší, že most byl každopádně přetěžován příliš silným provozem.

 ??  ?? Apokalypsa Torzo dálničního mostu, který se včera zřítil do hloubky 45 metrů a s ním i desítky aut. Počet obětí je podle včerejších informací kolem tří desítek. Foto: Reuters
Apokalypsa Torzo dálničního mostu, který se včera zřítil do hloubky 45 metrů a s ním i desítky aut. Počet obětí je podle včerejších informací kolem tří desítek. Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x Reuters ?? Vůz české firmy SPED – IT. Řidič přežil.
Foto: 3x Reuters Vůz české firmy SPED – IT. Řidič přežil.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia