MF DNES

Sen Slavie o Lize mistrů končí

Fotbalová Slavia je zase bez Ligy mistrů. Po prohře 0:2 v Kyjevě se zlobí i na sudí, kteří chybovali

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Mysleli si na Ligu mistrů, na velké zápasy proti evropské elitě, na zážitky, na krásné peníze. Na sen, který se může splnit třeba jen jednou v kariéře.

Když tuhle naději ztratili, cloumal s nimi vztek.

Fotbalisté Slavie se zlobili, protože cítili křivdu.

Hlavami jim běželo: O šanci jsme se nepřipravi­li sami!

Jejich zloba směřovala k trojici polských rozhodčích, kteří do odvety třetího předkola s Dynamem Kyjev výrazně zasáhli. A minimálně jednou udělali velkou chybu.

Do konce zbývalo necelých dvacet minut, slávistům by za stavu 0:1 stačil jeden gól, aby utkání dotáhli aspoň do prodloužen­í.

Tlačili se dopředu, záložník Souček měl vyrovnání na noze, ale prázdnou branku záhadně překopl. Metr před čarou!

Smutně zabořil hlavu do trávníku, jako by tušil, že tohle byla poslední šance.

Pak totiž zasáhli sudí v čele s hlavním Stefanskim: pustili do zakončení Besedina, který v době přihrávky stál v jasném ofsajdu. Když neslyšel hvizd, uháněl na brankáře Koláře a za chvíli už slavil druhý gól. Gól, který neměl platit. Gól, který připravil Slavii o reálnou naději, protože v závěru potřeboval­a vstřelit dva góly. A upřímně řečeno, k tomu měla ve svém rozpoložen­í daleko.

Útočník Škoda, který před inkasovaný­m gólem dvě minuty čekal na vystřídání, rázoval podél lajny jako lev v kleci a zuřil, že ho sudí do hry nepustili dřív.

Ale i na všech ostatních slávistech už byla jasně znát frustrace, která se jim v hlavách uhnízdila osm minut před pauzou. Už tehdy se na rozhodčího vztekali: nechápali, že je nechal několik vteřin slavit vyrovnání, aby pak na pozdní popud pomezního trefu zase odvolal.

Pravda, i tenhle verdikt vypadal nejdřív zvláštně. Tím spíš, když asistent dlouho nechal praporek dole a běžel kamsi na polovinu hřiště, aby si nakonec vše rozmyslel a signalizov­al porušení pravidel.

Slávisté se zlobili, protože předpoklád­ali, že mával ofsajd. V něm střelec Tecl rozhodně nestál, v době přihrávky byl na úrovni bránících hráčů. V čem byl tedy problém? V pohybu Deliho, který se vracel z ofsajdovéh­o postavení a přitom fauloval domácího stopera Burdu.

Tenhle moment se slávisty zacloumal, těžko ho kousali. Kapitán Hušbauer na rozhodčího tak dlouho dorážel, až dostal žlutou kartu. S tou pak běžel sudí až na hostující lavičku, kde napomínal rozzuřenéh­o náhradního brankáře Kováře. A Jaroslav Köstl, asistent kouče Jindřicha Trpišovské­ho, odnesl protesty vykázáním na tribunu. Také ostatní slávisty na první pohled sporné rozhodnutí vytočilo.

„Gól dvacet vteřin platí, pak najednou ne?“divil se Tecl v pozápasové­m televizním rozhovoru.

Trpišovský nejdřív volil opatrné hodnocení. „K rozhodčím se nemá cenu vyjadřovat,“prohlásil. Až později před českými novináři utrousil: „Už chápu, proč Dynamo nedostává góly...“

To šéf klubu Jaroslav Tvrdík na Twitteru přímo zuřil: „Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy. UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem. Být Dynamem, takto bych postoupit opravdu nechtěl.“

Rozhodčí slávistům zahýbali žlučí, ale je fér říct, že český tým neměl výkonem k postupu blíž než Dynamo. Vystřelil sice třináctkrá­t, ale jen dvakrát trefil branku. Kromě Součkovy tutovky si jinou vyloženou šanci nevypracov­al a na začátku ho opět potopila nekoncentr­ovanost, stejně jako doma.

Podobně jako v Edenu, také na sedmdesáti­tisícovém kyjevském stadionu nechali luxusní prostor střelci Verbičovi, který v jedenácté minutě vyplaval z mezery mezi Delim a Součkem a špičkou kopačky šťouchl míč do sítě na 1:0.

Hosté se oklepali a rvali se, ale neuznaná trefa je opět utlumila, Součkova nevyužitá šance nalomila a lapsus sudích ve druhé půli dorazil.

Mix všeho, co se v Kyjevě nepovedlo, rozhodl o tom, že Slavii zase zůstane jen cena útěchy v podobě Evropské ligy.

Vrata do vysněné Ligy mistrů se zase zabouchla – podeváté z deseti slávistick­ých pokusů.

 ??  ??
 ??  ?? Tecl střílí gól, který neplatí Momentka těsně před situací, po které se slávisté v první půli hodně zlobili. Stanislav Tecl sice dostal míč do brány, jenže gól neplatil kvůli útočnému faulu Deliho. Foto: ČTK
Tecl střílí gól, který neplatí Momentka těsně před situací, po které se slávisté v první půli hodně zlobili. Stanislav Tecl sice dostal míč do brány, jenže gól neplatil kvůli útočnému faulu Deliho. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia