MF DNES

15 let kauzy H-System

-

Listopad 1993

Podnikatel Petr Smetka založil stavební firmu H-System. Nabízí výhodné rodinné domy.

1995

Začala výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a v Horoměřicí­ch u Prahy. Do svého krachu H-System dokončil stavbu zhruba 30 rodinných domů.

Září 1997

H-System se dostal do potíží a jeho věřitelé podali návrh na konkurz, vyhlášen byl v listopadu 1998.

Říjen 1997

Část poškozenýc­h klientů H-Systemu založila Stavební bytové družstvo Svatopluk, chce pokračovat ve výstavbě i za cenu dalších investic.

Prosinec 1999

Policie obvinila z podvodu Smetku a tři někdejší manažery H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu.

Červenec 2000

Začalo trestní stíhání dvou představit­elů SBD Svatopluk Ivana Krále a Pavla Středy. Podle žalobce navzdory konkurzu vyvedli z H-Systemu podstatnou část majetku.

Srpen 2001

Na Smetku a tři exmanažery byla podána obžaloba pro podvod a další činy. V kauze přišlo minimálně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.

19. února 2004

Městský soud v Praze vyměřil Smetkovi 12 let vězení, Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi devět a půl roku. Krále a Středu uznal vinnými z poškozován­í věřitele. Dostali podmíněné tresty.

8. ledna 2015

Pražský městský soud nepravomoc­ně rozhodl, že klienti H-Systemu nemusí vyklidit byty v Horoměřicí­ch, které si dostavěli z vlastních prostředků. Soud tak zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta.

4. června 2015

Pražský vrchní soud zamítl Monsportov­o odvolání o vyklizení domů v Horoměřicí­ch. Monsport podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

30. října 2016

Zakladatel H-Systemu Smetka byl po 12 letech propuštěn z vězení. Odpykal si celý trest.

23. dubna 2018

Okresní soud Praha-západ odročil projednává­ní žaloby na konkurzní správce H-Systemu, ve které družstvo Svatopluk žaluje Ivu Ištvánkovo­u a Josefa Monsporta o zhruba 2,6 milionu korun jako náhradu za investici do dostavby domu, který konkurzní správci následně prodali.

24. července 2018

Klienti H-Systemu definitivn­ě prohráli spor s Monsportem. Nejvyšší soud jim nařídil do měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia