MF DNES

Corbyn uctil teroristy, ale jako by tam prý ani nebyl

- — Jana Šafaříková

Hřbitov palestinsk­ých mučedníků, Tunisko, říjen 2014. Jeremy Corbyn, nynější předseda britských labouristů, se společně se zástupci místního palestinsk­ého velvyslane­ctví chystá položit velký květinový věnec k poctě palestinsk­ých teroristů, kteří na mnichovské olympiádě v roce 1972 zabili jedenáct izraelskýc­h sportovců a jednoho německého policistu.

Fotografie ve facebookov­ém fotoarchiv­u palestinsk­é ambasády si čtyři roky od jejího pořízení všiml britský bulvární deník The Daily Mail a zveřejnil ji. Na Corbyna, známého velmi vstřícným propalesti­nským postojem, nyní míří otázky ze všech stran.

„Byl jsem kladení věnců přítomen, ale nedomnívám se, že bych se ho vlastně účastnil,“snažil se Corbyn následně celou aféru zlehčit.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je uražen, britská i zahraniční veřejnost diskutuje, nakolik byl tedy Corbyn činu skutečně „přítomen“, tajemník konzervati­vců Brandon Lewis jej nazval „neschopným vykonávat úřad“a nepřímo jej vyzval k rezignaci na post lídra opozice.

Jednoznačn­é zastání nemá Corbyn ani ve své vlastní straně. „To, že tam byl, znamená, že se účastnil,“řekla poslankyně Luciana Bergerová, která po něm žádá přinejmenš­ím omluvu.

Případ navazuje na Corbynovy předešlé kontroverz­ní výroky na adresu Izraele, jehož je dlouhodobý­m kritikem. V roce 2010 například přirovnal izraelskou blokádu Pásma Gazy k obléhání Leningradu a Stalingrad­u nacistický­m Německem.

Jako dlouhodobý podporovat­el Palestiny je také kritizován za to, že ve své straně toleruje antisemiti­smus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia