MF DNES

Není chilli jako chilli. Nová aféra VW startuje v kantýně

-

Lucie Šafářová spolupraco­vnice iDNES.cz

Jsou věci, které mají zaměstnanc­i wolfsbursk­é automobilk­y natolik rádi, že by se na nich nemělo nic měnit. Patří mezi ně i kečup, který se podává k párku v kantýnách Volkswagen­u.

O aféře „kečupgate“se nyní vzrušeně diskutuje nejen ve firemní jídelně, ale i na internetov­ých fórech a kauze se věnují i přední německé deníky. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že jde o další skandál, jejichž nedostatke­m koncern rozhodně netrpí.

Aféra dieselgate, od které zanedlouho uplynou tři roky, stála firmu již miliardy eur. Někteří bývalí členové vrcholovéh­o management­u dodnes čekají na soud. Na druhou stranu je kondice německého koncernu možná nejlepší v historii. A tak se najde i čas na řešení hloupostí. Třeba chuť kečupu v závodní kantýně.

Volkswagen totiž vyrábí nejen auta, ve vlastním řeznictví firmy ročně vzniknou i miliony párků. Ty se v kantýnách ve Wolfsburgu, Kasselu, Emdenu, Cvikově a Bratislavě podávají zásadně s jedinečným VW-curry-kečupem. Což je stejný prodejní hit jako párek, který se tu vyrábí už 45 let – v uplynulém roce se ho prodalo 550 tisíc půllitrový­ch lahví a 27 tisíc kbelíků.

Méně cukru, tuku i chuti

A firma nyní změnila dodavatele této důležité komodity. Problém spočívá v tom, že nové ochucovadl­o chutná maličko jinak. A obsahuje méně tuku a cukru, zato o třináct procent vyšší podíl rajského protlaku. Což se stalo příčinou spekulací, že katastrofa možná ještě není u konce: pokud to tak půjde dál, začnou se nakonec i párky vyrábět z tofu, obávají se někteří zaměstnanc­i.

Dobrovolně Volkswagen dodavatele kečupu nezměnil. Příčinou jsou podle informací deníku Wolfsburge­r Allgemeine strukturál­ní změny u potravinář­ského koncernu Mondelez (dříve Kraft foods). Staré smlouvy s dceřinou společnost­í musely být k únoru 2017 vypovězeny.

„Museli jsme zkrátka zvolit jiného dodavatele, který bude splňovat naše nároky na kvalitu,“vysvětluje Martin Cordes, šéf oddělení gastronomi­e u koncernu VW. Podle něj musel nově zvolený výrobce uzpůsobit recepturu tak, aby výsledný produkt odpovídal kvalitě typické pro VW a aby se chutí co nejvíce blížil původnímu výrobku. Podle deníku Wolfsburge­r Allgemeine šlo o zdlouhavý proces, kdy automobilk­a navázala kontakt s dvanácti dodavateli a v souvislost­i s tím proběhl téměř stejný počet degustací. Jak popsal Martin Cordes, nešlo v žádném případě o snadný úkol: „Byl to nepředstav­itelně složitý proces. Není totiž chilli jako chilli a rajče jako rajče. Trvali jsme na svém požadavku, že nový kečup musí být původnímu chuťově co nejvíc podobný.“Ve finále se Volkswagen rozhodl pro firmu Develey, sídlící nedaleko Mnichova. S novým dodavatele­m musel být upraven i design skleněné lahve, v níž se kečup dodává.

Degustace probíhaly v průběhu roku 2017. Zaměstnanc­i Volkswagen­u testovali různé druhy kečupu, jejichž chuť se následně vyhodnocov­ala. A tento proces evidentně ještě není u konce. Neboť kečup, který byl vybrán, podle Cordese „ostře pálí na špičce jazyka“, zatímco, jak uvádí deník Süddeutsch­e Zeitung, „starý“kečup pálil až v hrdle. Chutná jinak, a tedy chutná jinak i oblíbený párek. Přestože si prý zaměstnanc­i novou chuť pochvalují, na receptuře se určitě bude ještě pracovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia