MF DNES

Proč prohráváme v Afghánistá­nu

- Karel Sedláček publicista

Donald Trump už ve své předvolebn­í kampani pochyboval o strategii USA v Afghánistá­nu, dokonce chtěl americkou armádu stáhnout úplně. Co jej přimělo změnit postoj? Po Washington­u koluje historka, že se rozhodl až poté, co mu předložili snímek tří rozesmátýc­h dívek v krátkých sukních. Byl pořízen v Kábulu v roce 1972.

Od té doby se mnohé změnilo. Pamatují si lidé ještě po 46 letech bojů svobodný život? Za vlády krále Záhira Šáha mezi lety 1933 a 1973 zažíval Afghánistá­n skutečně období relativní stability. Pokus o modernizac­i země zastavili ultrakonze­rvativní předáci kmenů a duchovní a po převratu se nakonec k moci dostali komunisté. Potom přišla sovětská armáda a USA začaly vyzbrojova­t odboj z řad domácích mudžáhidů i zahraniční­ch dobrovolní­ků z celého islámského světa, mezi nimiž byl i Usáma bin Ládin. Během bojů bylo zabito až 1,5 milionu lidí a až deset milionů jich uprchlo do Pákistánu a Íránu.

V roce 1989 se SSSR stáhl a USA přestaly financovat mudžahedín­y. Tálibán podporovan­ý Pákistánem vybudoval nábožensko-politickou a vojenskou sílu a v roce 1996 převzal moc v zemi. Aliance Tálibánu s Pákistánem poskytoval­a útočiště islámským teroristům. USA a spojenci ve spolupráci s afghánskou opozicí svrhli po útocích z 11. září 2001 Tálibán, ustavila se civilní vláda, ale boje trvají. Není týdne bez zpráv o mrtvých a raněných.

USA vynaložily už více než 700 miliard dolarů na vojenské operace a obnovu Afghánistá­nu. Zemřelo zde téměř 2 500 amerických vojáků a také příslušníc­i spojenecký­ch sil včetně Čechů. K tomu připočtěme tisíce dalších obětí z řad civilistů a více než půl milionu běženců. Proč USA prohrávají? Důvodů je víc, od exotického prostředí po odlišnou mentalitu. Někdy byly peníze amerických daňových poplatníků unikátně promarněny. Ani se nechce věřit, že existoval program za šest milionů dolarů zaměřený na chov koz pro lepší vlnu. Experiment selhal, kozy uhynuly, peníze zmizely.

Tálibán je iniciativn­í, stále útočí. Ale hlavním viníkem amerických proher není špatná strategie nebo nedostatek techniky. Loni bylo více než tisíc vojáků afghánské armády propuštěno po obvinění z korupce. Některé místní soukromé oddíly se nechaly vyzbrojit Američany a potom se přidaly k Tálibánu. Korupce financuje nepřítele stovkami milionů dolarů, které jsou ukradeny z americké pomoci.

Trump sice vyslal do Afghánistá­nu pár tisíc nových vojáků, ale víc než s teroristy válčí s jiným zákeřným nepřítelem. Afghánistá­n se stal opiovou velmocí a velký podíl na financován­í Tálibánu má právě distribuce drog do celého světa. Pokud se tomu nezabrání, nebude šance na úspěch. Bývalý americký velvyslane­c v Afghánistá­nu Ryan Crocker řekl v roce 2016: „Rozhodujíc­ím bodem selhání našeho úsilí nebyla povstání. Byla to korupce.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia