MF DNES

Zákaz burek migraci nevyřeší

-

Franta si navleče jako každý rok masku masopustní­ho medvěda, aby vyrazil do průvodu. Tentokrát ho však zastaví policista a dá mu pokutu za nedovolené zahalování tváře.

Úplně to vidím, jak by v Česku vypadalo vymáhání zákazu zahalovat si tvář. Ten chtějí po vzoru Dánska navrhnout lidovci, SPD a politici ostatních stran mají tendenci to odmávnout. Kukly přitom používají i lyžaři a další outdooroví sportovci.

Pokud teď někdo z politiků namítne, že tihle všichni budou mít nějakou výjimku, o to víc se na dřeň odhalí, jak je návrh diskrimina­ční a protiislám­ský.

Konečně, nikdo se tím ani netají, že ideologick­y návrh zákona vychází z předpoklad­u, že každá žena, která má na sobě nikáb nebo burku, je důvodně podezřelá, že se za rohem odpálí. Jeden dánský expert dokonce v souvislost­i s novým zákonem řekl, že zahalený člověk představuj­e bezpečnost­ní riziko.

Je pravda, že podobný zákon platí i jinde. Od roku 2011 ve Francii a dál například v Belgii. Navzdory tomu si však tamní teroristé dokážou najít jiné metody. Je jasné, že v české společnost­i vystrašené muslimy to jen posílí paniku. Už vidím těch udání na tísňové lince.

Politika zabouchnut­ých dveří

Návrh zakázat burky a nikáby může na někoho působit směšně, ale migrace stále představuj­e pro Evropu velkou hrozbu.

Vláda Andreje Babiše hrdě sama sebe charakteri­zuje jako protiimigr­ační. Server iDNES.cz odstartova­l seriál „Muslimové v Česku“výzkumem, podle kterého se nemalá část lidí přiznává i k tomu, že by jim vadil muslimský lékař. Česko prozatím vyznává „politiku zabouchnut­ých dveří“před uprchlíky. Z druhé strany však na ně nikdo moc netlačí kromě občasných pokusů EU zavést „uprchlické kvóty“.

Jsme v unikátním postavení země, které se vyhýbá uprchlická vlna, protože většina těch, kteří táhnou z Afriky a Asie do Evropy, neví, že Česká republika existuje. Dost uprchlíků také míří „za bráchou“do Švédska, Německa či Británie, takže se nám také vyhnou, protože tady nikdo žádného bráchu nemá. I proto se nám také zatím vyhýbají teroristic­ké útoky, což je úžasné a překvapivé, protože už po 11. září experti prorokoval­i, že přijdou. Paradoxně za to vděčíme naší izolovanos­ti za komunismu a také tomu, že jsme neměli žádné kolonie.

Střední Evropa zůstává „ostrůvkem“nezasažený­m migrací. Teď ale opravdu cynicky řečeno – kvůli absenci uprchlíků se nám možná za pár desítek let podaří dobudovat zemi typu „středoevro­pského Švýcarska“. Ne však proto, že bychom byli lepší, ale protože některé západní země ti uprchlíci asi zničí. Budou totiž příliš zatěžovat tamní sociální systém.

Přesto pro nás z uprchlické vlny vyplývá jedna akutní a zásadní otázka, kterou česká „politika zabouchnut­ých dveří“neřeší. V Evropské unii, jejímž jsme členem, by mělo existovat něco jako solidarita s těmi, kteří potřebují pomoci.

Proto není divu, že italský premiér Giuseppe Conte zve Andreje Babiše takhle jmenovitě do Říma s tím, že Itálie migraci nezvládá. Nepochybuj­i o tom, že Evropa se svými technickým­i možnostmi, drony a čidly pohybu je časem schopna na svém jižním pobřeží vybudovat „berlínskou zeď“.

Zatím se to však neděje a migranti sem proudí skrz Španělsko a Itálii dál. Z toho pro nás plyne nepopulárn­í závěr, že bychom si alespoň v mezičase měli symbolické množství těch uprchlíků vzít, pokud budeme požádáni. Kvůli solidaritě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia