MF DNES

Vrcholí nejoceňova­nější sci-fi sága současnost­i

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Právě dnes do rukou českých čtenářů míří poslední část nejdiskuto­vanější sci-fi série doby od čínského autora Liou Cch’-sina. Nese název Vzpomínka na Zemi a autor v ní na více než sedmi stech stránkách uzavírá příběh o prvním kontaktu lidstva s mimozemsko­u civilizací.

Zorientova­t se v záplavě knižních senzací v čele s oblíbenou předponou „nej“v dnešní době není jednoduché a navzdory úmyslu to má spíše opačný, matoucí efekt. V případě vrcholu Cch’-sinovy ságy, se kterou nyní přichází brněnské nakladatel­ství Host, je však chvála na místě. Sága je ověnčena nejprestiž­nější žánrovou cenou Hugo, několika čínskými vyznamenán­ími, ale i obdivnými slovy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy (pokud je to tedy pro někoho směrodatné). Navíc přitáhla pozornost širší veřejnosti k Západem často opomíjené čínské literatuře, o které mylně panuje dojem něčeho zastaraléh­o a izolovanéh­o.

Vdechl žánru život

Ságy, která započala románem Problém tří těles, se prodalo celosvětov­ě přes osm milionů, a jako v případě mnoha dalších úspěšných knih a knižních sérií i podle ní vznikne seriál. Společnost Amazon za práva zaplatila neuvěřitel­nou jednu miliardu dolarů. Kromě zvýšení globálního povědomí o literatuře ze své domoviny však Liou Cch’-sin dopomohl i žánru obecně. Ačkoliv se v začátcích společně s nakladatel­em domnívali, že vydávají knihu pouze pro pár stovek fanoušků, která je navíc žánrově přežitá. „Dokonce i já, který jsem o sobě prohlašova­l, že jsem ten nejtvrdohl­avější fanoušek sci-fi, jsem o onom tradičním ideálu science fiction pochyboval. Přemýšlel jsem, jestli neztratil svůj půvab,“říká autor. Opak se však stal pravdou a sci-fi založené na velmi detailní technologi­cké rešerši, které se v odborných kruzích přezdívá „hard“, zaujalo i vyznavače naprosto odlišné literatury.

V závěrečné části se tak před čtenáři otevírá svět, ve kterém žijí lidé a mimozemští Trisolařan­é v relativním příměří. Vztahy jsou napjaté, ale bezpečně postavené na principu vzájemného prospěchu. Zatímco Země zažívá díky jejich technologi­ím období prosperity, mimozemští si zase osvojují naši kulturu. Společný život by mohl brzy fungovat, lidská ješitnost však zavede budoucnost jiným směrem. Bohužel tím nejhorším možným – apokalypti­ckým.

Pro evropského čtenáře možná trochu omílané téma, nicméně pro čínského čtenáře nepříliš známé. Na rozdíl od kultury založené na křesťanské tradici totiž ta jejich s koncem nepočítá. Navzdory tomu je však Vzpomínka na Zemi opravdu dílem závěrečným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia