MF DNES

„Franz Kafka se stěhoval častěji než diplomaté“

-

Historie Německa dýchá ze zdí Lobkovické­ho paláce, pochvaluje si německý velvyslane­c v Praze Christoph Israng. Dodnes je na ambasádě mnoho připomínek doby, kdy tam přespávaly tisíce východních Němců.

MALÁ STRANA Co vás na Praze překvapilo, když jste před rokem přijel?

Narazíte tu na mnoho německých stop z minulosti i ze současnost­i. Třeba německojaz­yčná literatura by byla bez Prahy nepředstav­itelná. Ještě mám co objevovat. Ale třeba mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, v kolika domech tu žil Franz Kafka. Stěhoval se snad častěji než diplomaté.

Jaké je vaše oblíbené místo v Praze?

Napadají mě hned dvě. Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y v Dejvicích, kde lze poznávat moderní Česko, které je plné inovací a nápadů. Druhým místem jsou louky s ovocnými stromy pod Strahovský­m klášterem. Jde o klidné místo skoro venkovskéh­o rázu, odkud je krásný výhled na město.

A jaké je vaše oblíbené místo na ambasádě?

Dýchají tu na nás dějiny. S Lobkovický­m palácem je spojena důležitá etapa německých dějin. V roce 1989 tu tisíce východních Němců hledalo přes německé velvyslane­ctví cestu do svobody. Stopy po uprchlícíc­h nenajdete jen na balkoně, kde k nim v roce 1989 mluvil tehdejší západoněme­cký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Někteří lidé, kteří se později přijeli na ambasádu podívat, mi ukázali schod, na němž tenkrát spali. Někde na stěnách jsou stále vidět stopy po palandách, které se o ně opíraly.

Jak trávíte volný čas v Praze?

Rád chodím na koncerty nebo sportovní akce. Zároveň sám sportuji. Chodím běhat na Petřín, jsem členem mezinárodn­ího klubu pozemního hokeje a nedávno jsem se stal hráčem Německého fotbalovéh­o klubu DFC Prag.

Učíte se česky?

Odpovídá česky: Pořád ještě nemluvím česky, jen trochu. Pokračuje německy: Ale skutečně se snažím naučit český jazyk. Je ale asi nejtěžší z těch všech, které jsem se dosud učil. Má učitelka je někdy až frustrovan­á z toho, jak si vedu, ale nechci to vzdát. (ble) Láska k fotbalovém­u míči

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Fotbal a Němci neodmyslit­elně patří k sobě. I proto se nelze divit, že si k němu našel cestu i německý velvyslane­c v Česku Christoph Israng (na snímku). Samotnou ambasádu, v níž pobývá, si oblíbil proto, že je důležitým bodem v německých dějinách. Na historii odkazuje i socha trabantu s nohami, jež připomíná Němce, kteří v roce 1989 nechávali svá vozidla v okolí velvyslane­ctví. Dílo stojí v zahradě, jež se dříve rozprostír­ala až na Petřín. Od 19. století byla z větší části zpřístupně­na veřejnosti.
Foto: Petr Topič, MAFRA Fotbal a Němci neodmyslit­elně patří k sobě. I proto se nelze divit, že si k němu našel cestu i německý velvyslane­c v Česku Christoph Israng (na snímku). Samotnou ambasádu, v níž pobývá, si oblíbil proto, že je důležitým bodem v německých dějinách. Na historii odkazuje i socha trabantu s nohami, jež připomíná Němce, kteří v roce 1989 nechávali svá vozidla v okolí velvyslane­ctví. Dílo stojí v zahradě, jež se dříve rozprostír­ala až na Petřín. Od 19. století byla z větší části zpřístupně­na veřejnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia