MF DNES

Češky vs. Serena W. Začala další padesátka Jak dostat legendu

Petra Kvitová je jednou ze tří krajanek, které udolaly legendu. Nyní měla další šanci na repete.

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

adesátka může platit za zlomový věk a i tato padesátka tenisová jako by cosi oddělovala. Dominátork­a jménem Serena Williamsov­á si dvacet let dělala ze soupeřek z Česka převážně trhací kalendář a vše zakončila letos na Roland Garros, kde v 1. kole bez větších trablů udolala Kristýnu Plíškovou.

Byl to její 50. duel s tenistkami z desetimili­onové země ve střední Evropě. Souhrnná bilance: 47–3!

„Mám k ní respekt, i to se projevilo. Ale taky je vidět, že důležité momenty zahrála všechny správně. Pořád je dobrá,“řekla Plíšková.

Nyní odstartova­la další padesátka, v noci na dnešek se americká tenisová ikona střetla ve 2. kole turnaje v Cincinnati ve šlágru s Petrou Kvitovou (výsledek najdete na sport.idnes.cz). „Je to Serena, velká šampionka,“říkala Kvitová před soubojem. „Bude to těžké, ale těším se na pořádnou zábavu. Nastoupíme proti sobě po pár letech.“

Jejich poslední střet nastal v květnu 2015 v Madridu. Kvitová jako by tehdy měla kromě rakety i nůžky, neboť v semifinále nekompromi­sně ustřihla několik báječných šňůr Williamsov­é: 27 utkání bez porážky, 19 předchozíc­h výher na madridské antuce, 50 návazných triumfů na akcích úrovně Premier Mandatory (hned pod grandslamy).

To naznačuje, proč by „nová padesátka“mohla být jiná, lepší.

Zrovna v roce 2015 řádila Williamsov­á jako tornádo, protivnice občas prostě a jednoduše odfoukla. Ničila je. Dobyla tři grandslamy. „Jsem unavená. Nebyla jsem Serenou,“řekla po prohře s Kvitovou. Jak symbolické od téhle sebevědomé dámy: ne kvalitní soupeřka, rozhodlo prý rozpoložen­í jí samotné.

Tyhle časy jsou pryč. Letos měla do střetnutí s Kvitovou bilanci 11–4. Došla do wimbledons­kého finále, ale také epochálně vybouchla při nejhorší prohře kariéry, Kontaové podlehla 1:6, 0:6 a líčila, jak ji trápí poporodní splíny. Netají se, že není ve stoprocent­ní kondici. Neskrývá, že jí právě nevoní pravidlo, které dává tenistkám mezi podáními limit 25 sekund. Také jí – etiketa promine – 26. září bude už 37 let a nemládne nikdo, ani šampionka jejího formátu. časech byla Američanka vždycky favoritkou, ale teď? Výchozí podmínky jsou minimálně vyrovnaněj­ší. Williamsov­á má nedocenite­lné zkušenosti, bojovnou duši, mysl velké vítězky. „Ale nikdy to není lehké, ať už skóre tvrdí cokoli,“říkala v Cincinnati po výhře v 1. kole, když Gavrilovov­ou zničila 6:1, 6:2. Musí totiž skloubit kariéru s mateřstvím: „Prošla jsem si hodně věcmi, ale tohle je něco úplně nového. Všechny ty stavy nahoru dolů, všechny obavy i všechno nadšení.“A tak mají soupeřky přece jen lepší vyhlídky než kdysi. Včetně těch z Česka. je bilance Sereny W. v duelech proti českým tenistkám.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images a USA Today ??
Foto: Getty Images a USA Today
 ??  ?? V jubilejním 50. duelu proti Češce zdolala letos Serena na Roland Garros Kristýnu Plíškovou.
V jubilejním 50. duelu proti Češce zdolala letos Serena na Roland Garros Kristýnu Plíškovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia