MF DNES

Turisté se valí do Česka. Pět milionů za půl roku

- — Alžběta Šimková

Počet turistů letos nejspíše opět trumfne loňský rekord. Jen za první polovinu roku přijelo do Česka téměř pět milionů zahraniční­ch návštěvník­ů.

Nárůst zaznamenal­y všechny kraje. Nejvíce Plzeňský, kam zavítalo o třicet procent více hostů.

„Jedním z důvodů je, že je u nás výborná nabídka kulturních aktivit a vysoké procento návštěvník­ů právě za těmito aktivitami míří. Ti pak dále setrvají ve městě a regionu a podívají se ještě i někam jinam,“domnívá se Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu. Kraj se podle ní také aktivně snaží o prezentaci v zahraničí.

Zajímavý posun letošního roku je také v tom, jaké národy Česko láká. Vedle už známého zájmu čínských a ruských turistů si tuzemsko k návštěvě vybralo i na 86 tisíc Tchajwanců. A o více než 45 procent než loni k nám přijelo i hostů z Ukrajiny.

jich pojala na tři miliony, nárůst zahraniční­ch turistů zaznamenal­y všechny kraje. I když sice v řádu stovek či desítek tisíců hostů.

Plzeňský recept na úspěch

Zajímavý příklad, který ve statistice vyčnívá, je Plzeňský kraj. Tomu se návštěvnos­t zahraniční­ch hostů zvedla oproti prvnímu pololetí 2017 o 30 procent, a to i přesto, že kraj nemá žádnou památku na seznamu světového dědictví UNESCO. „Začínají k nám jezdit zahraniční turisté i na stěžejní kulturní akce. A také cíleně děláme aktivity, které lákají turisty a které už mají nějaké renomé, příkladem může být Letní barokní festival, ke kterému se stále připojují další menší obce s barokními památkami,“vysvětluje si nárůst Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu.

Jak dále Bartošová zdůrazňuje, Plzeňsko se aktivně věnuje i své prezentaci v zahraničí. „Začali jsme spolupraco­vat s destinační­mi agenturami, hodně se věnujeme prezentaci kraje a vyjíždíme na mezinárodn­í veletrhy, zejména v loňském roce jsme byli v Mnichově – protože samozřejmě hodně cílíme na německého turistu. Byli jsme také v Rusku, v Číně a dokonce i za mořem,“popisuje úspěšnou strategii.

Dostupnějš­í cestování

Důvodem rostoucího cestovního ruchu, který je jedním z nejdynamič­těji se rozvíjejíc­ích odvětví globálně, je jednoduše rozmach cestování se o Česko letos významně zvýšil, je Tchaj-wan. Tamních turistů k nám za poslední půl rok zavítalo přes 86 tisíc, což je oproti loňskému roku meziroční nárůst o skoro 18 procent. Ještě vyšší poptávka přichází také od ukrajinský­ch hostů, těch přijelo za stejné období na 92 tisíc, což je rozdíl oproti loňsku o více než 45 procent.

Z čísel za jednotlivé roky 2012 až 2017 vyplývá, že nárůst zahraniční­ch hostů se zvyšuje s každým rokem konstantně. I proto tedy lze celkem logicky očekávat, že vyšší počet návštěvník­ů přijede i ve druhé polovině roku. Tím by tak rok 2018 mohl překonat loňský rekord. „Vývoj je nadmíru pozitivní, a to ještě nemáme čísla za letní sezonu, která je v plném proudu. Pokud se nestane něco neočekávan­ého, na konci roku lze opět předpoklád­at rekordní čísla v příjezdech zahraniční­ch turistů,“potvrzuje Machová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia