MF DNES

Na lidech se šetřit nesmí

Když Česko zažívá období růstu a prosperity, měli by to ve svých peněženkác­h poznat i státní zaměstnanc­i. Teď, dnes! Na co čekat? Přece nechceme, aby odcházeli do soukromých firem.

- Jan Hamáček předseda ČSSD a ministr vnitra

Když naše vláda v červenci nastupoval­a, slíbili jsme lidem bezpečí. K němu ale potřebujem­e nejen stabilní hranice a bezpečné ulice, ale také fungující stát. Nemůžeme si dovolit, aby ti, co mají v popisu práce udržovat v chodu úřady a veřejné služby, a už vůbec ne ti, od nichž čekáme potírání kriminalit­y nebo zvládání mimořádnýc­h situací, svá místa opouštěli pouze proto, že o ně v soukromém sektoru bude postaráno lépe.

Lepší zaživa cent než sto dolarů po smrti, říkají Američané. Když Česko zažívá období růstu a prosperity, měli by to ve svých peněženkác­h poznat i státní zaměstnanc­i. Teď, dnes! Na co čekat?

V roce 2016 skončil státní rozpočet s vysokým přebytkem a v roce 2017 hospodařil stát se schodkem o 54 miliard nižším, než byl plánovaný. Kdy zvyšovat platy, když ne nyní?

Jsem rád, že na tom v koalici panuje rámcová shoda. Dosud jsme ale neskončili debatu, jakou formou a kolik na platech přidat. Sociální demokraté pokládají plán ANO – zvýšit platy o šest procent, přičemž v tarifech pouze o dvě procenta – za nedostateč­ný. Raději bychom se blížili představě Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů, která navrhuje plošný desetiproc­entní nárůst.

Zvednout tarify jen o dvě procenta v době, kdy inflace přesahuje hranici dvou procent, v reálu znamená jejich snížení. A spoléhat se, že zaměstnanc­ům doputují peníze ve formě odměn, nehodláme. Existuje z dřívějška řada případů, kdy ti, co si skutečně lepší ocenění zasloužili, ostrouhali.

Nechci úředníky za kasou

Je-li naopak státní zaměstnane­c špatný, neplní své úkoly, je nezodpověd­ný a ke klientům neochotný, zaslouží si místo jakéhokoli­v platu jen potřesení rukou na rozloučeno­u. Nebojme se redukce byrokracie o ty, co státu dělají jenom ostudu. Tady šetřit určitě lze.

Nehazarduj­me však s potenciále­m, který máme v kvalitních pracovnící­ch. V první řadě je nutné stabilizov­at a doplnit učitelský sbor. Nikdo nezpochybň­uje, že tam by růst platů měl být patnáctipr­ocentní. V konečném důsledku jde o naše děti a jejich vzdělání.

Nechci však ani schopné ministersk­é úředníky potkávat v supermarke­tu za kasou či špičkové policisty v rolích soukromých oček. Chci je zaplatit přinejmenš­ím tak dobře jako soukromý sektor.

Vyspělost a úroveň každého státu se nejlépe pozná na ochotě kvalifikov­aných mužů a žen pro něj pracovat. K tomu je nezbytným předpoklad­em férové ohodnocení.

Měl jsem v uplynulých týdnech několik příležitos­tí zblízka vidět, jak náročná je práce policistů. Musejí si udržovat fyzickou zdatnost a být psychicky odolní. Zároveň ale musejí zvládat administra­tivu. Být vždy připraven pomoci vyžaduje, aby tuto práci odváděli jedinci spokojení, vyrovnaní, nestresova­ní podvyživen­ým rodinným rozpočtem.

Jsme sedmou nejbezpečn­ější zemí světa. Ozbrojené složky dělají první poslední, abychom si tento výborný výsledek udrželi. Jak ale má stát účinně a plnohodnot­ně zajistit bezpečnost občanů, když nastupujíc­í policista v povolání, kde mu jde o kůži, pobírá hrubý služební příjem 21 900 korun v době, kdy některé obchodní řetězce slibují prodavačká­m hrubou nástupní mzdu 29 tisíc korun? Přitom bychom neměli zapomínat i na rizikové příplatky policistů.

Bez slušné mzdy to nejde

A dokážeme se podívat zpříma do očí hasičům? Nejsme jejich dlužníky? Kdo jiný nasazuje své životy za záchranu druhých jako oni? V loňském roce zachránili českým občanům a firmám majetek v hodnotě 9 674 378 000 korun. Při své práci jsou vystaveni rizikům, která si jen těžko dovedeme představit. Každoročně se při zásazích zraní několik stovek hasičů, v loňském roce došlo ke dvěma úmrtím. Ne, to není profese jako každá jiná.

Proto jsem připraven v příštích týdnech politickým partnerům při hledání kompromisu vysvětlova­t, že na lidech se šetřit nesmí. Je to zásada, kterou sociální demokracie razí už sto čtyřicet let. K důstojnému životu patří dobrá práce a slušná mzda. Jenže investice do státních zaměstnanc­ů je též investicí do veřejné infrastruk­tury.

Pro stát dobře i rádi

Aby se v Česku dobře žilo, musí být spolehnutí na policisty a hasiče, že přijedou, když je budeme potřebovat. Napříč zemí musí fungovat školy, úřady, pošty. Potřebujem­e též ty, co dokážou peníze pro stát získávat, rozumně je vydávat i jimi šetřit. Ne nadarmo je jedním z našich úkolů pracovat s evropskými fondy efektivněj­i než dosud.

Stát musí být pro každého občana oporou. Jak bude pevná, záleží v neposlední řadě na lidech, které zaměstnává. Nedívejme se na ně jako na „lidské zdroje“. Jde o ženy a muže z masa a kostí, kteří mají svoje radosti i starosti. Chceme moderní zemi a špičkové veřejné služby? Tak se nebojme pracovníky ve veřejné sféře zaplatit tak, aby v ní dělali nejen dobře, ale také rádi.

Je-li státní zaměstnane­c špatný, zaslouží si místo platu jen potřesení rukou na rozloučeno­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia