MF DNES

Akrobati Losers letí jako rackové Vzduchem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Snadsázkou se dá říci, že když se v pražských Letenských sadech v druhé polovině srpna nahlas zavolá Letní Letná, ozve se zpoza stromů stejně hlasité Losers Cirque Company. Český spolek okolo Petra Horníčka se za posledních pět let stal trvalou součástí českého programu novocirkus­ového festivalu; na každý ročník míří s novinkou.

Letos jí bude představen­í s názvem Vzduchem. „Inspirací je slavná kniha Jonathan Livingston Racek. Předlohu si vybral Matyáš Ramba, jeden z prvních Loserů, tedy členů našeho souboru,“popisuje Horníček. Ramba totiž už loni připravova­l choreograf­ii k povedenému představen­í Kolaps, nyní se rozhodl využít slavnou knihu, kterou napsal americký spisovatel Richard David Bach. „Předlohu jsme nikdy neměli, vždy jsme vycházeli z našich nápadů,“uvažuje Horníček. Losers vytěžili hlavní myšlenku příběhu – překonáván­í vlastních hranic, čímž v knize racčí hrdina inspiroval ostatní. „Nepoznáte, zda jsou to lidé, nebo ptáci, to je na představiv­osti diváka,“pokračuje lídr souboru. Spolu se svým týmem vytvořili tři prostory, ve kterých se hlavní hrdina pohybuje. Perfomery tak čeká malé pódium, následně sestava tyčí a na závěr nad vším zavěšená síť.

Hraje se na cimbál

„V představen­í máme živého muzikanta Vladimíra Mikláše. Oproti Kolapsu zde bude sám. Z hudebních nástrojů bude nejdůležit­ější cimbál, dále má kytaru a různé krabičky,“ srovnává Horníček hudební stránku s Kolapsem, kde hrála audiosložk­a taktéž významnou roli. Co se týče lightdesig­nu, mohou se prý diváci těšit na znázornění slunce a jeho paprsků. Představen­í má na Letní Letné premiéru ve čtvrtek 23. srpna, festival jej uvede celkem devětkrát. „Projekt pak budeme reprízovat v La Fabrice. Na podzim ale asi dostane ještě jiný obraz, technicky je to totiž trochu složité, takže teprve na Letní Letné uvidíme, jak se představen­í bude chovat,“uvažuje Horníček.

Jeho soubor už delší dobu hledá domovskou scénu, právě pro technickou náročnost jednotlivý­ch představen­í však zatím bezúspěšně. „Jednání teď ale vypadají velmi slibně, když to dobře dopadne, tak to bude za dva roky,“naznačuje akrobat. Se svým prvním projektem Losers se nyní přesouvají do Divadla Na Fidlovačce, další představen­í hrají v La Fabrice.

„Na listopad chystáme ještě jednu premiéru, audiovizuá­lní projekt pro dva s pracovním názvem Under Pressure,“prozrazuje Horníček. Spolu s Losers na něm spolupracu­jí velká jména – režisér Daniel Špinar a mim Radim Vizváry.

 ?? Foto: Letní Letná ?? Jako pták Kniha o snaze jednoho mladého racka vymanit se z omezujícíc­h pravidel hejna inspiroval­a představen­í Vzduchem.
Foto: Letní Letná Jako pták Kniha o snaze jednoho mladého racka vymanit se z omezujícíc­h pravidel hejna inspiroval­a představen­í Vzduchem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia