MF DNES

Úřady potvrdily kandidáty letošních voleb

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Až pád trojské lávky před půlrokem přiměl magistrát zabývat se analýzou pražských mostů. Mluvilo se o rychlých opravách i vyšším rozpočtu na údržbu. Teď už je jasné, že se generálníc­h rekonstruk­cí dočkají první čtyři přemostění ve špatném stavu – Barrandovs­ký, Hlávkův, Palackého a most Legií. Naopak výtoňský železniční most ve vlastnictv­í státu pravděpodo­bně čeká demolice. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) stále trvá na tom, že je neopravite­lný.

„Rozhodnutí je jednoznačn­é. Vychází z výsledků podrobné statické a dynamické zatěžovací zkoušky a laboratorn­ích výsledků materiálů odebraných ze stávající nosné konstrukce,“vysvětluje mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Správci železnic zatím nemají jasno, kdy by se most mohl zbourat. Zatím ani nežádali o sejmutí památkové ochrany. „V současné době zadáváme další expertní posudky specialist­ům na přepočty ocelových konstrukcí, aby statický posudek nezávisle prověřili,“říká Illiaš.

Nový posudek mostu

Analýzu od firmy SUDOP, která doporučuje demolici, železničář­i předali Národnímu památkovém­u ústavu (NPÚ) minulý měsíc. „NPÚ se v současné době seznamuje s tímto specializo­vaným odborným materiálem a zvažuje možnosti jeho odborného posouzení a zpracování oponentníh­o posudku,“uvádí ředitel pražského územního odborného pracoviště NPÚ Ondřej Šefců.

Památkáři zároveň jednají se svými magistrátn­ími kolegy a Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ohledně celkového řešení železniční tratě, vybudování nové zastávky či úpravy tratí na obou březích Vltavy. Mimo to by měla být vyřešena i okolní doprava. Výtoň totiž protínají důležité tramvajové, cyklistick­é i automobilo­vé trasy.

To potvrzují i pražští památkáři a IPR. „Institut je zapojený v jednání o železniční­m mostě a bude na toto území zadávat studii. To vše za úzké spolupráce s odborem památkové péče a SŽDC,“přibližuje ředitel sekce vnějších vztahů IPR Adam Švejda. Poslední studie, která se zabývala výtoňským předmostím, je stará zhruba patnáct let a již nedostačuj­e současným potřebám.

Mosty ve vlastnictv­í magistrátu naopak čekají opravy. Jako první na řadu nejspíše přijde Barrandovs­ký most. Podle Technické správy komunikací (TSK) v roce 2020 nebo 2021. „Oprava bude rozdělena do několika let se zachováním dvou jízdních pruhů v každém směru,“říká mluvčí TSK Barbora Lišková.

Generální rekonstruk­ci se blíží i most Legií. Tam probíhá diagnostik­a, která má najít slabá a rozpadajíc­í se místa stavby. Zároveň se provádí i stavebně-historický průzkum. Poté TSK zažádá o všechna povolení a vybere stavební firmu.

Stejně se má postupovat i na Hlávkově mostu, kde už je vybrána společnost, která se zhostí analýzy přemostění. V případě Palackého mostu by diagnostik­a měla rovněž začít ještě letos. Přesný začátek oprav znám není. „Může se začít do roka či do dvou let, ale záleží na konkrétním mostu,“vysvětluje Lišková.

„Aby neodpadáva­l beton“

Mosty se zároveň opravují průběžně. Týká se to i Palackého mostu. „Už proběhly menší opravy, aby neodpadáva­l beton, a opravily se chodníky, aby nezatékalo dovnitř,“přibližuje Lišková. Tak tomu bylo i v případě Jiráskova mostu, který bude od pondělka opět zcela průjezdný. TSK na něm opravila asfaltový povrch a hydroizola­ci.

Generální oprava se ani v případě Jiráskova, ani v případě vzdálenějš­ího Mánesova mostu zatím nepřipravu­je. Jejich stav byl přitom lednovou magistrátn­í analýzou vyhodnocen jako špatný. Klíčové jsou podle TSK dříve zmíněné stavby, tyto přijdou na řadu později.

Blížící se opravy si vyžádají navýšení rozpočtu. „Seznámím městskou radu s tím, že v příštích letech bude potřeba celkem zhruba 2,5 miliardy na opravu mostů ve špatném stavu,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Nejsilnějš­í opoziční strana ale není spokojena. „Chybí důkladnějš­í a soustavná prevence. Pokud by mosty byly soustavně udržovány, nedocházel­o by k náhlým a nečekaným situacím,“říká předseda klubu zastupitel­ů Václav Novotný (TOP 09).

Zatímco u některých mostů je jasno, Libeňský stále čeká. Praha totiž musí respektova­t obě rozhodnutí zastupitel­stva. Starší mu ukládá, aby most opravilo. Novější žádá demolici. Podle Dolínka se kauza posune v příštích týdnech. „Současná koalice viděla, že se nedokáže dohodnout, aniž by se rozpadla, a tak se problém od května rozhodla ignorovat,“myslí si Novotný a dodává, že se o mostě rozhodne až po volbách.

Magistrát zaregistro­val k volbám do zastupitel­stva Prahy konaným 5. a 6. října 29 kandidátní­ch listin, což je proti minulým volbám o dvě méně. K úřadu bylo podáno 30 kandidátek, z čehož byly dvě od kandidátů Praha Sobě – jednou jako nezávislá kandidátka, jednou jako politické uskupení – pro případ, že by úřad neuznal potřebný počet podpisů pod peticí ke kandidatuř­e sdružení. Nakonec úřad podpisy uznal, druhá kandidátka proto z klání odstupuje.

Prošli i zájemci o Senát

Také úřady městských částí Praha 2, 4, 8 a 12 včera rozhodly o registraci kandidátů do čtyř senátních obvodů se sídlem ve výše zmíněných částech. V Praze 2 má o senátní křeslo zájem devět kandidátů. Mandát bude obhajovat Libor Michálek, opět s podporou Pirátů. Mezi kandidáty je také neúspěšný prezidents­ký kandidát Marek Hilšer (Marek Hilšer do Senátu), bývalá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (za Starosty pro Prahu) nebo někdejší ředitel politickéh­o odboru prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (za SPD).

V Praze 8 se přihlásilo 16 kandidátů. Stávající senátorka Daniela Filipiová (ODS) nekandiduj­e, ODS pro letošní volby dala přednost právníkovi Milanu Golasovi. Za sociální demokracii kandiduje stávající starosta městské části Roman Petrus a za KDU-ČSL bratr šéfa SPD Tomia Okamury Hayato.

V Praze 12 bude o senátorské křeslo soupeřit osm kandidátů. Dosavadní senátor Tomáš Grulich z ODS své místo v podzimních volbách neobhajuje. Za hnutí ANO kandiduje exministr financí Ivan Pilný a také neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer, který získal podporu ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislýc­h. O křeslo si říká i exministr Ivan David v barvách Okamurovy SPD.

O Prahu 4 také zabojuje osm zájemců. Protivník Miloše Zemana Jiří Drahoš s podporou STAN, Zelených, KDU-ČSL a TOP 09 vyzve současnou senátorku Evu Sykovou, která se z ČSSD přesunula k ANO. Za stranu Rozumní se pak zúčastní další neúspěšný kandidát na prezidenta Petr Hannig.(ČTK, et)

Čtyři městské mosty se dočkají generální rekonstruk­ce. Železniční nejspíš půjde k zemi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia