MF DNES

Tři miliony jako náhrada za smrt vojáka v boji

- — Dominika Hromková

Vojáci, policisté, hasiči. Ti všichni riskují při výkonu svého povolání životy. Čísla ukazují, že nejnebezpe­čnější z těchto tří je profese policisty. Od roku 1990 jich zahynulo při výkonu služby 107. Vojáků za stejné období celkem 35. Z toho sedm v Česku, 28 na misích v zahraničí. Poslední tragédie se stala před dvěma týdny, kdy v Afghánistá­nu padli Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

Zanechali po sobě rodiny, které nejenže se vyrovnávaj­í se ztrátou psychicky, ale v budoucnu budou muset i finančně. MF DNES proto zjišťovala, jak se stát dokáže postarat o pozůstalé, jejichž blízký příbuzný zemře ve službě.

Největší částka náleží nejbližší rodině vojáka. Stát pokryje náklady na pohřeb, děti dostanou sirotčí důchod a k tomu manželce i dětem náleží takzvané jednorázov­é odškodnění a jednorázov­é mimořádné odškodnění (v případě smrti v nebezpečný­ch podmínkách v zahraničí). Jednorázov­é se vypočítá třicetinás­obkem minimální mzdy, což v tuto chvíli dělá 366 tisíc korun.

Jednorázov­é mimořádné tvoří až 240násobek stejné částky. Tedy přibližně tři miliony korun. Nárok mají ještě na úmrtné, pohybující se ve výší jednoho až devíti měsíčních platů v závislosti na délce služby padlého.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia