MF DNES

Odškodnění je nutné vnímat jako základní pomoc rodině, aby se vyrovnala se ztrátou.

-

zemřel například při požáru.

K 1. lednu letošního roku se toho dočkaly. „Výše jednorázov­ého odškodnění pozůstalýc­h se novelou zákona o služebním poměru příslušník­ů bezpečnost­ních sborů zvýšila z částky 200 tisíc pro manžela a nezaopatře­né děti dvojnásobn­ě. Částka pro rodiče žijící ve stejné domácnosti se zvýšila ze 100 tisíc na 240 tisíc,“uvedla Iveta Skupien z policejníh­o prezidia.

K tomu vdovy a děti dostanou úmrtné. To se rovněž zvýšilo. Z trojnásobk­u na dvanáctiná­sobek měsíčního platu zemřelého. Pro představu konkrétníc­h částek, jestliže měsíční příjem policisty či hasiče činil 30 tisíc korun, vdova od státu dostane 760 tisíc. Samozřejmo­stí je proplacení pohřbu a placení výživného.

Přídavek pro dobrovolné hasiče

Přestože náhrady pro rodinu po zemřelém hasiči a policistov­i nedosahují třech milionů, které může dostat rodina vojáka, zástupci těchto profesí už zvýšení nepožadují. Na ony tři miliony totiž může dosáhnout rodina vojáka, který zemřel na misi v zahraničí. Částka za vojáka padlého na území Česka je nižší. „Finančními parametry jsme se už přiblížili na úroveň armády. Avšak při vší úctě a pokoře k našim padlým vojákům, doposud se žádnému tragicky zemřelému policistov­i nedostalo takových poct jako jim,“podotýká Štěpánek.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se chystá změna u dobrovolný­ch hasičů. Ta by měla umožnit odškodnit pozůstalé stejným způsobem jako u jejich profesioná­lních kolegů. „Připravuje­me změnu nařízení vlády,“potvrdil Hamáček.

V minulém roce zemřel jeden dobrovolný hasič. Jeho dětem náležel šestinásob­ek průměrného platu, manželka a rodiče měli nárok jen na čtyřnásobe­k. Nově by tak i oni měli mít nárok na příspěvek ve výši dvanáctiná­sobku měsíčního příjmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia