MF DNES

Více Rusů souhlasí s invazí v srpnu 1968

Před deseti lety se za invazi do Českoslove­nska 21. srpna 1968 víc Rusů stydělo, než ji schvaloval­o. Dnes je poměr obrácený, počet Rusů podporujíc­ích vstup vojsk stoupl na dvojnásobe­k.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Na oficiální úrovni se nic nezměnilo. Pokud jde o postoj Ruské federace k invazi sovětských vojsk a dalších armád Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 do Českoslove­nska, stále platí slova pronesená prvním ruským prezidente­m Borisem Jelcinem v roce 1993. „Vpád odsuzujeme jako agresi, jako útok na svrchovaný, samostatný stát, jako vměšování do jeho vnitřních záležitost­í,“řekl Jelcin.

Podobně se k tomu postavil i jeho nástupce Vladimir Putin, který při své návštěvě Prahy dokonce za vpád sovětských vojsk jako představit­el hlavního nástupnick­ého státu SSSR přiznal i díl viny. „Musím vám říci naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnos­t, ale mravní odpovědnos­t tady je,“dodal v roce 2006 v Praze Putin. „Tyto oficiální ruské postoje zůstávají v platnosti,“potvrzuje to podobně jako představit­elé české diplomacie i analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky Pavel Havlíček.

Tím, co se ale výrazně mění, jsou postoje ruské veřejnosti. Vyplývá to z celoruskéh­o srpnového průzkumu agentury FOMnibus, z něhož citovala agentura RIA Novosti. Unikátní průzkum porovnává dnešní postoje s identickým deset let starým průzkumem z roku 2008.

Na otázku, zda se tehdejší vedení Sovětského svazu v čele s Leonidem Iljičem Brežněvem zachovalo správně, když invazi 21. srpna 1968 nařídilo, odpovědělo 26 procent dotázaných, že ano. To je téměř dvojnásobe­k oproti roku 2008, kdy invazi z roku 1968 označilo za správný krok 15 procent Rusů.

Navíc, zatímco tehdy byl počet těch, kteří vstup vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska odsuzovali výrazně vyšší než počet Rusů, kteří s ním souhlasili (30 ku 15 procentům), dnes je počet odpůrců invaze nižší než jejích příznivců (25 ku 26 procentům). Zbytek respondent­ů o srpnu 1968 nic neví nebo odmítl odpovědět.

Analytika Pavla Havlíčka výsledky průzkumu i s ohledem na jeho osobní zkušenosti z pobytu v Rusku nepřekvapu­jí. „Je to výsledek celkových snah dnešního ruského

vedení o rehabilita­ci doby Sovětského svazu,“říká Havlíček. „Zdůrazňují se pozitivní stránky tehdejšího režimu a naopak se bagatelizu­jí zločiny a problémy SSSR a jeho tehdejších vůdců. Rehabilito­váni jsou jak J. V. Stalin, tak i Leonid Brežněv, na jehož politiku ‚stability‘ jakoby Vladimír Putin dnes navazoval,“dodává analytik.

Podle jeho názoru proto není překvapivé, že mezi Rusy, především mezi starší generací, stále přetrvávaj­í také lživá zdůvodnění invaze, která tehdy šířila oficiální komunistic­ká propaganda.

Téměř pětina příznivců invaze například dodnes tvrdí, že vpád vojsk „zabránil občanské válce v Českoslove­nsku“a víc než desetina z nich uvádí, že vojska Varšavské smlouvy „pozvala českoslove­nská vláda“.

Mezi samotnými odpůrci převažuje počet Rusů, kteří odpověděli, že invazce byla špatná, protože „Češi a Slováci měli právo na to, samostatně se rozhodnout, jaké chtějí ve své zemi politické uspořádání“. Tento postoj ale zastává jen šest procent ze všech dotázaných. Pozoruhodn­é také je, že počet příznivců invaze výrazně vzrostl přesto, že většina Rusů stejně jako před deseti lety i dnes ví, že Češi a Slováci okupační vojska nevítali a invazi se stavěli na odpor.

Postoj Rusů mění Krym

Při tomto klání, které se každoročně koná ve švýcarském kantonu Valais pod Matterhorn­em, krev neteče. Tamní krávy plemena Hérens jsou však soutěživé a budují si hierarchii ve vlastním stádu. Pro místní je to už rituál, kterým se baví během léta. Ta, která hlavou přetlačí všechny ostatní, se stává hlavou stáda a získá titul Královna Matterhorn­u. Na podzim, až se skot bude stahovat do údolí, půjde ověnčená v čele.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia